Ακρόαση άρθρου......

Γιατί οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορονοϊού, αλλά έχουν ιστορικό ψυχικής διαταραχής, ιδίως οι άνω των 65 ετών, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για λοίμωξη COVID-19; 

H εξήγηση των ερευνητών 

Σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», η εξήγηση γι' αυτό είναι τόσο η ροπή τους για πιο ριψοκίνδυνες συμπεριφορές και αδυναμία ή απροθυμία τήρησης βασικών προφυλάξεων όσο και η πιθανή μειωμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματός τους στα εμβόλια.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 264.000 ανθρώπους (το 90% άνδρες) με μέση ηλικία 66 ετών.

Οι μισοί (51%) είχαν τουλάχιστον κατά την τελευταία πενταετία μία ψυχιατρική διάγνωση (για κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες, αγχώδη διαταραχή, κατάχρηση αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών, διπολική διαταραχή, ψύχωση, ελλειμματική προσοχή/υπερκινητικότητα, διατροφική διαταραχή κ.ά.), ενώ σχεδόν το 15% είχαν διαγνωστεί με Covid-19 μετά τον εμβολιασμό τους.

Διαπιστώθηκε ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι με ψυχιατρικές διαταραχές είχαν γενικά μεγαλύτερο κίνδυνο για λοίμωξη COVID-19 σε σχέση με εκείνους χωρίς τέτοια προβλήματα. Για ορισμένες παθήσεις ο κίνδυνος για τα άτομα άνω των 65 ετών ήταν πολύ μεγαλύτερος. Ειδικότερα:

  • 24% για όσους έκαναν κατάχρηση ουσιών
  • 23% για όσους είχαν ψύχωση
  • 16% για εκείνους με διπολική διαταραχή και
  • 12% για εκείνους με αγχωτική διαταραχή.

Για τους εμβολιασμένους με ψυχικές διαταραχές κάτω των 65 ετών ο κίνδυνος λοίμωξης COVID-19 είναι έως και 11% λιγότερο αυξημένος σε σχέση με εκείνους χωρίς ανάλογο ιστορικό.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τη μελέτη, άλλες μη ψυχιατρικές καταστάσεις επίσης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 στους εμβολιασμένους. Τα αυξημένα ποσοστά, σε αυτή την περίπτωση, ανέρχονται σε:

  • 23% στην περίπτωση χρόνιας νεφρικής νόσου
  • 20% στα άτομα με HIV
  • 19% σε εκείνα με καρδιαγγειακή νόσο
  • 18% σε όσους έχουν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και
  • 13% για όσους πάσχουν από υπνική άπνοια.

Η έρευνα καταδεικνύει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι με ορισμένες ψυχικές παθήσεις, ιδίως οι άνω των 65 ετών, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο COVID-19 σε ποσοστά ανάλογα με άλλες μη ψυχικές παθήσεις. Πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος όταν ψυχικές και μη παθήσεις συνυπάρχουν.

 

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Αδιεοδοτημένη Δημοσίευση από: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Δείτε τη σχετική επιστημονική μελέτη, στον παρακάτω σύνδεσμο:Συσχέτιση ψυχιατρικών διαταραχών και Covid19.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr