Ακρόαση άρθρου......

Καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, πληθαίνουν οι ενστάσεις, οι αντιρρήσεις και γενικά οι φωνές των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, για τον τρόπο που εξελίσσεται η μεταρρύθμιση.

Παραθέτουμε παρακάτω, αυτούσια, την επιστολή της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος για την δραματοθεραπεία στην απεξάρτηση, όπως αυτή εστάλη στο αρμόδιο Υπουργείο.

Θέμα: Η Δραματοθεραπεία στην Απεξάρτηση

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,
Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Έπειτα από τις διαβουλεύσεις για το νομοσχέδιο σχετικά με Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και τους προβληματισμούς που είχε εκφράσει η ΈΔΠΕ πάνω σε αυτό, διαβάζουμε το ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 124) για τον Νόμο υπ’ αριθμόν 5129 και παρατηρούμε με έκπληξη πως το επάγγελμα του Δραματοθεραπευτή και της Δραματοθεραπεύτριας, το οποίο αποτελεί σημαντικό πυλώνα της Απεξάρτησης στην Δημόσια Απεξάρτηση ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, απουσιάζει παντελώς.

Αντίθετα γίνεται μεν αναφορά μεταφοράς όλων των εργαζομένων στην Δημόσια Απεξάρτηση στο νέο φορέα του Ε.Ο.Π.Α.Ε., χωρίς όμως να δίνεται η δυνατότητα σε νέους δραματοθεραπευτές να αντικαταστήσουν συναδέλφους που σε λίγα χρόνια συνταξιοδοτούνται ή να συμβάλλουν στην στελέχωση της Δημόσιας Απεξάρτησης.

Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να σημειώσουμε πως η Δραματοθεραπεία εδώ και δεκαετίες συμβάλει δυναμικά στον τομέα της Απεξάρτησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο σε ερευνητικό - επιστημονικό επίπεδο (Μάτσα 2008, Krasanakis 2017, Gordon et al 2017, Antoniou & Dalla 2018, Wood & Mowers 2019, Leather & Kewley 2019, Νικολακάκη & Σούμπερτ 2019) όσο και στην ίδια τη θεραπευτική διαδικασία της απεξάρτησης με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν απεξαρτηθεί και να έχουν ωφεληθεί από τις τεχνικές της.

Μέσα από την μέθοδο της Δραματοθεραπείας τα άτομα σε απεξάρτηση στην πράξη επεξεργάζονται τους ρόλους τους, μεταβαίνουν από το ρόλο του εξαρτημένου σε έναν ρόλο νέο, σε μια ταυτότητα νέα. Επεξεργάζονται μέσω της αισθητικής απόστασης τραύματα και δυσκολίες ενώ κάτω από άλλες συνθήκες θα έδειχναν σθεναρή αντίσταση απέναντι στην αλλαγή.

Κινητοποιούνται σωματικά και συναισθηματικά μέσα στην ίδια την ψυχοθεραπευτική διαδικασία της δραματοθεραπείας και επανασυνδέουν το τραυματισμένο και καταπονημένο σώμα με την ψυχή και το πνεύμα, αποκτώντας μια νέα ταυτότητα ολοκληρωμένη και αποφασισμένη να στραφεί στη ζωή, ενώ ταυτόχρονα μέσα από τις θεραπευτικές ιδιότητες της τέχνης και του θεάτρου δημιουργούν ίσως και για πρώτη φορά στη ζωή τους δυνατές σχέσεις μέσα στην κοινότητα, συνδέονται και σχετίζονται με τρόπο υγιή και λειτουργικό.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 η Δραματοθεραπεία και οι επαγγελματίες Δραματοθεραπευτές και Δραματοθεραπεύτριες αποδεικνύουν καθημερινά τα οφέλη της ψυχοθεραπευτικής αυτής μεθόδου για τα άτομα στην απεξάρτηση, απέναντι σε μια ολοένα και περισσότερο ιατρικοποιημένη και βιολογικοποιημένη προσέγγιση της ψυχικής υγείας.

ΑΓΧΟΣ: 10 Σεμινάρια, 20 ώρες (20 Οκτωβρίου 2024 – 19 Ιανουαρίου 2025). | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Εγγραφή: 50 ευρώ, για συμμετοχή στο σύνολο του κύκλου σεμιναρίων | 35 ευρώ για άνεργους & φοιτητές.

Παρατηρούμε πως η απουσία πρόβλεψης για ένα τόσο σημαντικό στοιχείο στον χώρο της Απεξάρτησης όπως είναι η Δραματοθεραπεία αφενός υποβιβάζει και υποτιμά τόσο τις υπηρεσίες που τόσα χρόνια οι επαγγελματίες Δραματοθεραπευτές και Δραματοθεραπεύτριες παρέχουν στον τομέα της Δημόσιας Απεξάρτησης, όσο και τους ίδιους τους ωφελούμενους που μέσα από την μέθοδο αυτή μπορούν να επεξεργαστούν τη ζωή τους, τις επιλογές τους, τα τραύματά τους, αλλά και να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς μέσα στην ομάδα και την κοινότητα.

Θεωρούμε σημαντικό να ξεκαθαριστεί και να ονοματιστεί ξεκάθαρα η Δραματοθεραπεία ως ένας από τους σημαντικούς τομείς της Δημόσιας Απεξάρτησης, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τα οφέλη της στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Με εκτίμηση
Το ΔΣ της ΕΔΠΕ

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr