Ακρόαση άρθρου......

Η απομάκρυνση από τους φίλους και το σχολικό περιβάλλον, από τις γιαγιάδες και τους παππούδες, αλλά και οι συγκρούσεις μεταξύ γονέων, είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι αυτή την περίοδο του εγκλεισμού.

 Η ψυχολογική επίδραση της καραντίνας στα παιδιά και τους εφήβους

Αυτή είναι τουλάχιστον η πρώτη εικόνα που έχουν σχηματίσει οι ειδικοί στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, από τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής συμβουλευτικής που ξεκίνησε από τις 26 Μαρτίου στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, με αντικείμενο την ψυχολογική υποστήριξη παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους.

«Η απομάκρυνση από την ομάδα του σχολείου κοστίζει στα παιδιά όλων των ηλικιών», εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δρ Βάιος Νταφούλης, διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Για τις μικρότερες ηλικίες, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, μεγάλο θέμα είναι αυτήν την εποχή η απουσία των γιαγιάδων και παππούδων «πολύ σημαντικών προσώπων στη δομή της ελληνικής οικογένειας», σημειώνει ο κ. Νταφούλης και προσθέτει ότι η απομάκρυνσή τους έχει κόστος για τον ψυχισμό των μικρών παιδιών.

Διαβάστε επιπλέον στην Πύλη του Psychology.gr το άρθρο Συμβουλές στους γονείς για την πανδημία από τη Διεθνή Ψυχαναλυτική Ένωση καθώς το άγχος των γονέων και γενικότερα των ενηλίκων που τα περιβάλλoυν τα επηρεάζει άμεσα. Οι ενήλικες έχουν την τάση να πιστεύουν ότι τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται τις αλλαγές και το διάχυτο άγχος που επικρατεί, και τείνουν να παραγνωρίζουν την μεγάλη παρατηρητικότητά τους και ευαισθησία τους προς ότι συμβαίνει γύρω τους.

Από τα τηλεφωνήματα που έχει δεχτεί μέχρι σήμερα η γραμμή του Ιπποκρατείου, αναδεικνύεται, όπως επισημαίνει ο κ. Νταφούλης, και το μεγάλο άγχος που κατακλύζει τα παιδιά που πηγαίνουν στην Γ' Λυκείου καθώς ακόμη δεν γνωρίζουν πότε θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις.

«Εκρηκτικός» συνδυασμός η έλλειψη φίλων και οι καβγάδες στο σπίτι

Τα περισσότερα τηλεφωνήματα που γίνονται στην γραμμή υποστήριξης είναι από εφήβους και γονείς εφήβων -«η επικοινωνία με τα παιδιά γίνεται πάντα με τη συγκατάθεση των γονιών», τονίζει ο διευθυντής της Κλινικής- ενώ τα πιο συχνά θέματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ειδικοί, είναι προβλήματα «κατάθλιψης και επιθετικής συμπεριφοράς», εξηγεί η ψυχολόγος της Κλινικής Μαρία Καπερώνη και τονίζει τον καταλυτικό ρόλο παίζει στην ψυχολογία των εφήβων η απομάκρυνση από τους φίλους τους.

Ιδιαίτερα για τους εφήβους, την αναγκαστική παραμονή μέσα στο σπίτι, μακριά από φίλους και δραστηριότητες, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο οι ήδη βεβαρημένες διαπροσωπικές σχέσεις.

«Οι διαμάχες στο σπίτι ανάμεσα στα ζευγάρια δυσχεραίνουν πολύ την κατάσταση, όπως φαίνεται και από την επικοινωνία που έχουμε με γονείς και παιδιά», εξηγεί ο κ. Νταφούλης και προσθέτει ότι λόγω του εγκλεισμού τυχόν προϋπάρχοντα προβλήματα στις συζυγικές σχέσεις «φαίνονται περισσότερο και στα παιδιά».

Η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 - 14:00, στα τηλέφωνα 2313312417, 2313312479.

Αποκτήστε από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr το συναρπαστικό βιβλίο Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου Σε αυτό το καθηλωτικό, έξυπνο και με χιούμορ βιβλίο, η αναγνωρισμένη ψυχοθεραπεύτρια Philippa Perry εξηγεί πώς χτίζονται ισχυροί δεσμοί αγάπης με τα παιδιά μας και πώς αυτοί οι δεσμοί προάγουν την πνευματική και ψυχική υγεία τους τόσο στην παιδική όσο και στη μετέπειτα ζωή τους.

Επίσης, το Κέντρο Αναπτυξιακής Παιδιατρικής «Απόστολος Φωκάς» του Ιπποκρατείου έχει θέσει τα μέλη της επιστημονικής του ομάδας στη διάθεση γονέων και παιδιών που παρακολουθούνται σε αυτό και χρήζουν υποστήριξης για τη διαχείριση προβλημάτων μέσω τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης και συμβουλευτικής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν για ψυχολόγο στα τηλέφωνα: 2313312468 και 2313312458

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr