Πρόσφατα διάβασα το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Ηarriger και άλλων, 2019, με τον τίτλο “You can buy a child a curvy Barbie doll, but you can’t make her to like it” που διερευνούσε τις στάσεις σχετικά με το σχήμα και το σωματότυπο σε ένα δείγμα κοριτσιών. Στην έρευνα που διεξαγάγανε, 84 κορίτσια ηλικίας 3-10 ετών κλήθηκαν να δώσουν θετικά ή αρνητικά χαρακτηριστικά στις κούκλες Fashionista Barbie της εταιρίας Mattel.
Τα παιδιά ερωτήθηκαν σχετικά με τις προτιμήσεις τους και έπειτα συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σωματικής δυσαρέσκειας. Τα ευρήματα κατέληξαν ότι υπήρχε μεγαλύτερη δυσαρέσκεια με τη καμπυλωτή Barbie. Ήταν η κούκλα που ήθελαν λιγότερο να παίξουν, ενώ υπήρχε προτίμηση στην πιο λεπτή κλασική Barbie. Επίσης, τα κορίτσια με τη μεγαλύτερη σωματική δυσαρέσκεια, είχαν τη λιγότερη αρνητική στάση στη κλασσική Barbie.
Τι σημαίνουν λοιπόν, τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου σωματικής δυσαρέσκειας;
Όταν η τηλεόραση προβάλει μόνο φιγούρες Barbie και άλλες φιγούρες γενικώς με λεπτό σωματότυπο, πως μπορεί μόνο η διαθεσιμότητα μιας κούκλας διαφορετικού σωματότυπου να είναι ελκυστική για ένα παιδί; Για να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση στη διαμόρφωση υγιούς εικόνας σώματος στα παιδιά θα πρέπει και οι ήρωες, που παρακολουθούν και ταυτίζονται να είναι διαφορετικών σωματοτύπων. Η έκθεση σε διαφορετικούς τύπους σώματος και μεγεθών στα παιδιά θα ενθαρρύνει την αυτοαποδοχή και την υγιή εικόνα σώματος.
Συνεπώς, κρίνεται πολύ σημαντικός ο ρόλος του γονέα για να ενισχύσει τη θετική εικόνα σώματος του παιδιού:
- Αναγνωρίστε τα παιχνίδια του παιδιού σας που έχουν μη ρεαλιστική αναπαράσταση του σώματος. Μιλήστε στο παιδί σας για τον σουπερ ήρωα που δεν χρειάζεται να έχει διογκωμένους μύες και τις κοριτσίστικες φιγούρες που δεν έχουν στην πραγματικότητα τόσο λεπτή μέση.
- Ενθαρρύνετε το παιχνίδι με άλλα παιχνίδια όπως παζλ, επιτραπέζια.
- Αναπτύξτε υγιή εικόνα σώματος στο παιδί σας. Μη κρίνετε το σώμα του, τα κιλά του, το μέγεθός του. Διδάξτε του ότι η αξία του δεν είναι το σώμα.
- Αποτελέστε πρότυπο υγιούς εικόνας σώματος. Το παιδί σας αντιλαμβάνεται τη πιθανή δυσαρέσκεια με το σώμα σας και την αναπαράγει!
Εάν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών.
Συγγραφή άρθρου:
Νικολίνα Δανιηλίδου, Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια, MSc στην Ψυχολογία της Υγείας, Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών.
Αποκλειστικός συνεργάτης των πιστοποιημένων επαγγελματικών εκπαιδεύσεων για την Ελλάδα του Εθνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας - National Center of Eating Disorders.
Τηλέφωνο: 210.2718360 | Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.