Αμερικανός γιατρός και ψυχίατρος, ιδρυτής της βιωματικής οικογενειακής θεραπείας.
Προσωπική ζωή : Ο Καρλ Γουίτακερ γεννήθηκε το 1912 στο Ρέιμοντβιλ της Νέας Υόρκης. Σπούδασε μαιευτική και γυναικολογία. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1937 παντρεύτηκε την Muriel Schram και απέκτησαν έξι παιδιά. Το 1938 ξεκίνησε σπουδές ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Syracuse της Νέας Υόρκης. Πέθανε τον Απρίλιο του 1995 μετά από καρδιακό επεισόδιο.
Επαγγελματική διαδρομή
Κατά την περίοδο που εργαζόταν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Συρακουσών της Νέας Υόρκης, ασχολήθηκε με ασθενείς που έπασχαν από σχιζοφρένεια. Παρατήρησε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα των ασθενών εξαφανίζονταν για ένα διάστημα και επανεμφανίζονταν μετά την επιστροφή τους στο σπίτι. Η διαπίστωση αυτή οδήγησε τον Γουίτακερ να μη στέκεται μόνο στη θεραπεία του ασθενή αλλά να αναπτύξει μία οικογενειακή θεραπευτική προσέγγιση.
Από το 1946 έως το 1955 διετέλεσε πρόεδρος του τμήματος ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Emory. Το 1955 ίδρυσε την Ψυχιατρική Κλινική της Ατλάντα. Το 1965 επέστρεψε στα ακαδημαϊκά έδρανα διδάσκοντας ψυχιατρική στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν Μάντισον. Παρέμεινε εκεί μέχρι τη συνταξιοδότησή του, το 1982.
Συμβολή στην ψυχολογία
Η ουμανιστική προσέγγιση του Γουίτακερ στοχεύει να εισχωρήσει στην καρδιά των συναισθημάτων που βιώνει ολόκληρη η οικογένεια. Συνεπώς, η βιωματική οικογενειακή θεραπεία εξετάζει ολόκληρο το οικογενειακό σύστημα και δεν εστιάζει μόνο στο πρόβλημα ή στο άτομο που εμφανίζει το πρόβλημα.
Έβλεπε την οικογένεια σαν ένα ενιαίο σύνολο και πίστευε ότι η έλλειψη συναισθηματικής εγγύτητας μεταξύ των μελών της οικογένειας προκαλεί την εμφάνιση διαπροσωπικών προβλημάτων. Θεωρούσε ότι η καλλιέργεια της οικογενειακής εγγύτητας και συντροφικότητας οδηγεί στην προσωπική ανάπτυξη. Επιπλέον, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουν στη θεραπευτική διαδικασία και τα παιδιά της οικογένειας, διότι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο με τον εκφραστικό και παιχνιδιάρικο αυθορμητισμό τους.
Υποστήριζε, ακόμη, ότι ο θεραπευτής μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο εσωτερικό μιας οικογένειας μέσα από την ενεργή συμμετοχή του στη θεραπευτική διαδικασία και μέσα από την εκδήλωση ισχυρού προσωπικού ενδιαφέροντος. Ενθάρρυνε τους θεραπευτές να μην περιορίζονται από τους κοινωνικά αποδεκτούς κανόνες ευγένειας και να παρακινούν όσους συμμετέχουν στη θεραπευτική διαδικασία να εκφράζονται ειλικρινά και να μην ντρέπονται να μιλήσουν ανοιχτά.
Είπε: «Δεν υπάρχουν άτομα στον κόσμο παρά μόνο θραύσματα οικογενειών.»
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Βιβλία
- The Roots of Psychotherapy, Whitaker & Malone (1953)
- The Technique of Family Therapy, Napier & Whitaker (1978)
- Dancing With the Family: A Symbolic-experiential Approach (1988)
- Midnight Musings of a Family Therapist (1989)