Ανέκαθεν τα όνειρα απασχολούσαν τον άνθρωπο, εδώ και χιλιάδες χρόνια προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματά τους και να τα ερμηνεύσει.
Στη Μεσοποταμία ερμήνευαν τα όνειρα ως προφητικά και τα χρησιμοποιούσαν για θεραπεία πριν 3.000 χρόνια.
Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν περίπου 420 ναοί του Ασκληπιού που χρησιμοποιούνταν για τη λεγόμενη "εγκοίμηση", κατά την οποία οι άνθρωποι έπρεπε να κοιμηθούν στο έδαφος ανάμεσα σε αίμα νεκρών ζώων και ιερά φίδια παρακαλώντας με αυτόν τον τρόπο τους θεούς να τους φέρουν όνειρα που θα λειτουργούσαν θεραπευτικά για τις ασθένειες τους.
Οι Εβραίοι πίστευαν ότι το όνειρο που δεν ερμηνεύουμε είναι σαν ένα γράμμα που δεν ανοίγουμε. Ποιος όμως είναι αυτός ο μυστηριώδης αποστολέας;
Είναι το ασυνείδητο (κατά τον Freud) ή είναι ένα μήνυμα που μας έρχεται από το άγνωστο;
Τα όνειρα σε αριθμούς
Έπειτα από έρευνες των τελευταίων δεκαετιών, γνωρίζουμε πως μόνο τα αναπτυγμένα βιολογικά είδη ονειρεύονται, ζώα όπως τα ψάρια και τα ερπετά δεν ονειρεύονται πότε. Ο άνθρωπος περνά το 20% από τον ύπνο του ονειρευόμενος. Αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 100 λεπτά ονείρων κάθε βράδυ, μερικά από τα οποία μπορεί να θυμηθεί το επόμενο πρωί και μερικά όχι. Έχουμε μόλις 8 λεπτά από την ώρα που ξυπνάμε για να θυμηθούμε το όνειρο της προηγούμενης νύχτας, έπειτα ξεχνάμε σχεδόν το 95% του περιεχομένου του. Κατά τη διάρκεια αυτού του ‘’παράδοξου ύπνου’’, τα 2/3 στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου μας κινητοποιούνται σε περιοχές που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες, τα συναισθήματα, τη μνήμη και τις εικόνες, αντίθετα στο αριστερό ημισφαίριο, η κίνηση μειώνεται στο ελάχιστο.
Οι διεργασίες των ονείρων
Ο εγκέφαλος μας χρησιμοποιεί τα όνειρα για να κωδικοποιήσει και να αποθηκεύσει αναμνήσεις και σημαντικά βιώματα με συναισθηματικό περιεχόμενο, είτε αυτά είναι αρνητικά είτε θετικά. Για αυτή τη διαδικασία, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί την ίδια ποσότητα γλυκόζης όση και όταν είναι σε εγρήγορση, γεγονός που εξηγεί γιατί χάνουμε βάρος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ταυτόχρονα, γίνεται μία ενημέρωση με τα βιώματα της ημέρας που προηγήθηκε και προστίθεται στο γενετικό μας πρόγραμμα. Μαζί με την επισκευή νευρώνων που πιθανόν έχουν υποστεί βλάβη, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα όνειρα είναι ένα πρώτης τάξεως service, ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλό μας.
Πέντε τρόποι για να προσεγγίσετε τα όνειρα
Σύμφωνα με τον F. Perls (ιδρυτή της θεραπείας Gestalt), κάθε στοιχείο του ονείρου αντιπροσωπεύει και ένα διαφορετικό μέρος της προσωπικότητάς μας. Θέλοντας λοιπόν να είμαστε υγιείς και επομένως ολόκληροι, πρέπει να συγκεντρώνουμε όλα τα στοιχεία του ονείρου για να ανακαλύψουμε το κρυμμένο μήνυμα του. Οι θεραπευτές της Gestalt χρησιμοποιούν αρκετές μεθόδους για να το πετύχουν αυτό, ας δούμε πέντε από αυτές που είναι εύκολα εφαρμόσιμες και δεν απαιτούν την παρουσία του θεραπευτή.
Διηγηθείτε το όνειρο: με την εξιστόρηση του ονείρου, αυτό ανεβαίνει στο συνειδητό και οι συνειρμοί που θα προκύψουν μαζί με την αποδραματοποίηση του, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμοι για την αφομοίωση και καταγραφή συναισθηματικών βιωμάτων.
Ερμηνεύστε το όνειρο: στην προσπάθειά μας να ερμηνεύσουμε ένα όνειρο, εστιάζοντας είτε στη μορφή, είτε στο περιεχόμενο του, τα σύμβολα που προκύπτουν δημιουργούν μία χρήσιμη παράκαμψη στο ατομικό μας ασυνείδητο, δημιουργώντας ένα δίαυλο επικοινωνίας και κατανόησης.
Ολοκληρώστε το όνειρο: η φυσιολογική ροή των ονείρων είναι να προκύπτουν ασυνείδητα, να εμφανίζονται στον ύπνο και να αποχωρούν μαζί με αυτόν, όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει και με την πέψη που δεν την αντιλαμβανόμαστε. Όταν, για παράδειγμα, η πέψη γίνει συνειδητή με εμφανή συμπτώματα στο στομάχι μας (πόνος, καούρες και λοιπά) αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αφομοιωθεί και κάτι δεν πάει καλά. Μπορούμε να υποθέσουμε πως το ίδιο συμβαίνει και με τα όνειρα, όταν περνούν στη συνείδησή μας και μας απασχολούν αφού ξυπνήσουμε, μπορούμε να θεωρήσουμε πως το μήνυμα δεν έχει αφομοιωθεί σωστά. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να ολοκληρώσουμε το όνειρο, ζώντας την δράση του με σκοπό να δώσουμε το τέλος ή την έκβαση που μας ικανοποιεί. Ολοκληρώνοντας αυτή τη διαδικασία, είναι σαν να τακτοποιούμε μία εκκρεμότητα στο ασυνείδητο μας.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Ξεχάστε το όνειρο: μπορεί να είναι απλώς μία ευκαιρία για εξερεύνηση, στοχασμό και κρυπτογραφημένη τακτοποίηση των διεργασιών του εγκεφάλου μας, χωρίς να χρήζει ερμηνείας και ανάλυσης.
Μην κάνετε απολύτως τίποτα: όπως έχει αποδειχθεί το ίδιο το όνειρο έχει από μόνο του θεραπευτικές ιδιότητες, που καθιστούν την ύπαρξη του απαραίτητη και εξαιρετικά χρήσιμη για την ψυχική μας υγεία.
Όπως έλεγε και ο Freud "τα όνειρα έχουν τη δύναμη να θεραπεύουν και να ανακουφίζουν από τα βάσανα", την επόμενη φορά λοιπόν που θα ξυπνήσετε και θα τύχει να θυμάστε κάποιο από τα όνειρα που είδατε, αντί να προβληματιστείτε και να αγχωθείτε για την ερμηνεία του, νιώστε ευγνώμονες για τις ευεργετικές του ιδιότητες και αφήστε τις μυστικές του διεργασίες να επιδράσουν θετικά για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και κατά συνέπεια, την ολοκλήρωση της ψυχικής σας ισορροπίας.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Ιωάννα Κατσιμίγα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας
Ιωάννα Κατσιμίγα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Ατομικές και Ομαδικές συνεδρίες επίτευξης στόχων στην προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη.
Επιμέλεια και Εισήγηση Σεμιναρίων.