Ο έρωτας είναι το συναίσθημα της ολικής αναγέννησης. Μπορούμε να ερωτευτούμε με ένα βλέμμα και η αγάπη μας να ανθίζει για πάντα.
Κάθε μέρος έχει τα δικά του ήθη, έθιμα, νοοτροπίες αλλά και ιδεολογίες.
Ο θεσμός του σασμού
Στην Κρήτη υπάρχει ο ιδιαίτερος θεσμός του σασμού, σύμφωνα με τον οποίο όταν υπάρξει μία διαφορά, μία φιλονικία ή μία σύγκρουση μεταξύ των μελών κάποιων οικογενειών και υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε βεντέτα τότε παρεμβαίνουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι χαίρουν του σεβασμού και της εκτιμήσεως όλων και προσπαθούν πολλές φορές με το να συνάπτουν κουμπαριές ή και γάμους να φέρουν σε επικοινωνία τις οικογένειες αυτές.
Έτσι θα μπορέσουν να πετύχουν την αρμονική συνύπαρξη των οικογενειών και να αποτρέψουν τα χειρότερα.
Συμβίωση
Σε αυτό το άρθρο θα μελετήσουμε κατά πόσο είναι εύκολο δύο άνθρωποι να συμβιώσουν μαζί και να μπορούν να επιλύουν από κοινού τις διαφορές τους, να κάνουν δηλαδή τις διαφορές τους ουσιαστικά εμπλουτισμό της σχέσης τους και να μην τους οδηγούν σε αψιμαχίες ή τσακωμούς. Οι αψιμαχίες καταρρακώνουν την αρμονική συμβίωση και συνύπαρξη και οδηγούν στην καταρράκωση της σχέσης των ζευγαριών.
Πολύ σημαντικό κλειδί για να πετύχουμε την πραγματική αγαπητική ένωση των ζευγαριών, δηλαδή την ένωση – σασμό της αγάπης είναι να αισθάνεται πραγματικά το ζευγάρι ότι ο ένας στο πρόσωπο του άλλου έχει βρει έναν άνθρωπο που τον καταλαβαίνει, τον αγαπά πραγματικά και επίσης να αισθάνεται ευγνωμοσύνη για αυτό που του προσφέρει ο σύντροφος στη σχέση και στη ζωή του γενικά.
Ευγνωμοσύνη
Η ευγνωμοσύνη είναι το κλειδί της χαράς, το γάργαρο νερό που δροσίζε το ζευγάρι με το νέκταρ της αγάπης. Όταν αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για αυτό που μας προσφέρει ο άλλος τότε πραγματικά ο εγωϊσμός μας μειώνεται καθώς επίσης και οι προσδοκίες που έχουμε και απολαμβάνουμε τη σχέση στο εδώ και τώρα.
Μπορούμε δηλαδή να ζήσουμε τη στιγμή χωρίς να έχουμε απαιτήσεις και υπερβολικά κριτήρια στα οποία πρέπει ο άλλος οφείλει να ανταποκριθεί και καταλήγουν να τον καταπιέζουν.
Συνεξάρτηση
Επόμενος αποτελεσματικός τρόπος αρμονικής συνύπαρξης των ζευγαριών αλλά και σύνδεσής τους είναι το ζευγάρι να αισθάνεται ένα σώμα και μία ψυχή, μία ενότητα και να έχουν πάντα πυξίδα τους τον αμοιβαίο σεβασμό, την ενεργητική ακρόαση και τον διάλογο.
Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν μιλάμε για συνεξάρτηση, δεν μιλάμε δηλαδή για μία σχέση στην οποία ο ένας εξαρτάται από τον άλλον ή ταυτίζεται με το σύντροφό του και δεν έχει την προσωπική του ζωή, τις προσωπικές του επιδιώξεις ή στόχους.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Αυτό είναι μία τοξική κατάσταση και δεν ωφελεί τη σχέση. Εννοούμε την ψυχοσωματική ένωση που σχετίζεται με την πεποίθηση που καλλιεργείται στο ζευγάρι ότι μαζί πορευόμαστε στη ζωή.
Αυτό σημαίνει ότι το ζευγάρι καλλιεργεί την ψυχική του ανθεκτικότητα σε καθετί που έρχεται να διαταράξει την ισορροπία του.
Όταν το ζευγάρι χρησιμοποιεί το διάλογο, το σεβασμό, την άνευ όρων αποδοχή και αισθάνεται ότι είναι ενωμένο αγαπητικά και θα αντιμετωπίσει το κάθετι από κοινού τότε πραγματικά δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Όταν όμως ο καθένας αισθάνεται μοναξιά ακόμα και στη σχέση τότε πραγματικά οι καρδιές των συντρόφων δεν έχουν συναντηθεί ακόμη και αν συμβιώνουν.
Αρμονική συμβίωση
Επιπρόσθετα, είναι εποικοδομητικό να τονίσουμε ότι όταν τα ζευγάρια πραγματικά αγαπούν ο ένας τον άλλον συντονίζεται ο παλμός της καρδιάς τους και ο ένας στο πρόσωπο του άλλου βλέπει το φως και το νέκταρ της ζωής. Επόμενος τρόπος σύνδεσης και αρμονικής συνύπαρξης των ζευγαριών είναι οι σύντροφοι να είναι σε θέση να κάνουν ο καθένας την υπέρβαση για τον άλλον υπό την έννοια ότι ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα το οποίο είναι εξελίσσιμο.
Ερωτευόμαστε έναν άνθρωπο, ενθουσιαζόμαστε όμως και κατά τη διάρκεια της σχέσης χρειάζεται να φροντίσουν αυτό το συναίσθημα για να παραμείνει ζωντανό και ανθηρό.
Η σχέση χρειάζεται διαρκή φροντίδα
ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.
Δεν είναι δυνατόν να νομίζουμε ότι ο έρωτας θα παραμείνει χωρίς οι σύντροφοι να φροντίσουν για αυτό. Έτσι λοιπόν είναι πολύ σημαντικό όπως στην αρχή της σχέσης υπάρχει ενθουσιασμός και χαρά για το πρόσωπο που επιθυμούμε να γνωρίσουμε και να συνδεθούμε μαζί του αυτό το συναίσθημα να μεριμνήσουμε με πολύ όμορφους τρόπους και στην πορεία να το διατηρήσουμε.
Για παράδειγμα το ζευγάρι μπορεί να κανονίσει να πάει μία εκδρομή, έναν περίπατο ή να δειπνήσει μαζί. Καλό είναι όμως να μην έχει περισπασμούς από επαγγελματικές υποχρεώσεις, από το οικογενειακό περιβάλλον αλλά να φροντίσει πραγματικά να συνδεθεί ένας με τον άλλον, να επικοινωνήσει, να ακούσει ο ένας τον άλλον τα προβλήματά του, τα όνειρά του, τους στόχους του.
Το δώρο της συντροφικότητας
Ο ένας σύντροφος κρατώντας το χέρι του ανθρώπου που αγαπά κρατά τον παλμό της ψυχής του. Συμπερασματικά, η συντροφικότητα είναι θείο δώρο. Για να μπορέσει όμως το κάθε ζευγάρι να απολαύσει τη χαρά της συντροφικότητας και να νιώσει το μοναδικό συναίσθημα της αγάπης και του έρωτα χρειάζεται να είναι ενωμένο με πηγαία αγάπη και αυθεντική ειλικρίνεια.
Βεβαίως και ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα, τα δικά του μοναδικά και ξεχωριστά ταλέντα αλλά όταν αισθάνεσαι ότι στο πρόσωπο του ανθρώπου που αγαπάς βλέπεις το φως και τον ήλιο που λάμπει στη ζωή σου τότε σίγουρα γεμίζεις ευγνωμοσύνη. Το αποτέλεσμα είναι η σχέση να προοδεύει και να ανθίζει όπως ένα πανέμορφο λουλούδι.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Ολυμπία Μαρία Ποντίκη - Σύμβουλος Ψ.Υγείας
Ολυμπία Μαρία Ποντίκη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Ψυχοθεραπεύτρια. - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Σύμβουλος γάμου οικογένειας και τέκνων.