Ακρόαση άρθρου......

Συναντηθήκαμε διαδικτυακά με την Οργανωσιακή Σύμβουλο και Επιστημονική συνεργάτιδα, Μαίρη Παναγοπούλου, για μια συνέντευξη σχετικά με την επαγγελματική συμβουλευτική.

Η Μαίρη Παναγοπούλου μας μίλησε για την ευημερία ως δικαιώμα κάθε ανθρώπου και μεταξύ άλλων, έδωσε απαντήσεις για την συμβουλευτική σταδιοδρομία, την ατμόσφαιρα της 1ης συνεδρίας στην επαγγελματική συμβουλευτική, το ψυχομετρικό τεστ Αriston Candidates αλλά και την μεθοδολογία της συνθετικής συμβουλευτικής.

ΕΡ. Η επαγγελματική συμβουλευτική εμπεριέχει 2 έννοιες: την συμβουλευτική σταδιοδρομίας και την επαγγελματική ανάπτυξη. Μιλήστε μας λίγο γι΄αυτό: Τι ακριβώς είναι η επαγγελματική συμβουλευτική και ποιος την χρειάζεται

ΑΠ. Σωστά η επαγγελματική συμβουλευτική, όπως είπατε κι εσείς είναι μια σύνθετη έννοια. Χαίρομαι που κάνετε αυτή την ερώτηση γιατί νομίζω πως υπάρχει μια σύγχυση γύρω της. Η επαγγελματική Συμβουλευτική λοιπόν απαρτίζεται από 2 βασικά σημεία, την επαγγελματική ανάπτυξη και τη συμβουλευτική σταδιοδρομίας. Θα ξεκινήσω από την συμβουλευτική σταδιοδρομίας. Με λίγα λόγια ένα άτομο που βρίσκεται ήδη ενταγμένο σε μια θέση εργασίας επιθυμεί να αναζητήσει υποστήριξη για να σχεδιάσει την επαγγελματική του εξέλιξη. Για παράδειγμα, ένα άτομο το οποίο δουλεύει ήδη 4 χρόνια, ως HR Administrator, σ’ ένα τμήμα ανθρώπινου δυναμικού μιας εταιρείας επιθυμεί να οργανώσει την επαγγελματική του εξέλιξη και ανέλιξή καθώς επιθυμεί να ανέβει ιεραρχική/μισθολογική κλίμακα, ή επιθυμεί να αλλάξει αντικείμενο εργασίας.

Πιο είναι το σχέδιο επιτυχίας σου;
Συμπλήρωσε τη Φόρμα και κλείσε την πρώτη σου online συνάντηση συμβουλευτικής, διάρκειας 45 λεπτών ΔΩΡΕΑΝ, με την Οργανωσιακή Σύμβουλο, Μαίρη Παναγοπούλου

Η επαγγελματική ανάπτυξη από την άλλη είναι μια πιο ευρύτερη έννοια που συνυπολογίζει όλους εκείνους τους παράγοντες, κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς, οικονομικούς, σωματικούς, πολιτισμικούς, ψυχολογικούς που μπορεί να τύχουν σε κάποιον άνθρωπο και να διαμορφώσουν την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Συνεπώς, λοιπόν η επαγγελματική ανάπτυξη μπορεί να συγκριθεί και με μια δια βίου επαγγελματική εξέλιξη. Και αυτό είναι και λογικό, αν σκεφτούμε πως η αλλαγή είναι από τα λίγα δεδομένα στη ζωή μας. Άλλωστε τα τελευταία 2 χρόνια η αλλαγή είναι η μόνιμη καθημερινότητά μας.

Ωστόσο, πιστεύω πως τα τελευταία χρόνια είδαμε σ’ ένα μεγεθυντικό φακό, τη φύση της ίδιας της ζωής, η οποία είναι αβέβαιη. Κι όταν λέω ζωή εννοώ κάθε της πτυχή, και φυσικά και την επαγγελματική. Άρα λοιπόν και με βάση τα παραπάνω, την επιλογή της επαγγελματικής συμβουλευτικής μπορεί κάποιος να την ακολουθήσει, όχι μόνο γιατί αντιμετωπίζει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα στην δουλειά, ή γιατί συνειδητοποίησε ότι επιθυμεί ν αλλάξει αντικείμενο εργασίας ή και καριέρα ή γιατί δεν ξέρει ποιο μεταπτυχιακό να διαλέξει.

Μπορεί κάποιος να επιλέξει να μιλήσει με έναν επαγγελματικό σύμβουλο για να μάθει πώς να αναπτύσσει δεξιότητες που θα του είναι χρήσιμες και στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική του ζωή, πώς θα ξεφύγει από την αναποφασιστικότητα και θα μπορέσει να παίρνει αποφάσεις. Πώς θα καταπολεμήσει τις δυσλειτουργικές του σκέψεις και πώς θα καταφέρει να χτίσει το μέλλον του σύμφωνα με αυτά που αγαπά.

Σίγουρα η επαγγελματική συμβουλευτική πλαισιώνεται και με πληροφορίες, εκπαιδευτικές, καθώς και πληροφορίες για την αγορά εργασίας αλλά παράλληλα περιλαμβάνει και όλες τις διαστάσεις της συμβουλευτικής διαδικασίας. Με άλλα λόγια, αποτελεί μια παρέμβαση που στοχεύει να ενισχύσει την επαγγελματική ανάπτυξη του ατόμου και να το καταστήσει ικανό να παίρνει αποτελεσματικές αποφάσεις. Θα μπορούσα να πως η διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει και προληπτικά ή/και θεραπευτικά.

ΕΡ. Τι ισχύει στην ελληνική πραγματικότητα; Απευθύνονται οι άνθρωποι για επαγγελματική συμβουλευτική ή ακόμη επιλέγουν πιο.. παραδοσιακές μεθόδους για να ανακαλύψουν «το δικό τους σχέδιο επιτυχίας»;

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

ΑΠ. Ναι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Σίγουρα σε αυτό βοήθησαν και οι αλλαγές που επήλθαν στα εργασιακά λόγο της πανδημίας. Επίσης, γενικά όλη αυτή πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώσαμε μας έκανε να επαναπροσδιορίσουμε αξίες, στάσεις, πεποιθήσεις, προτεραιότητες, «θέλω». Οπότε, πολύς κόσμος θέλησε να προσπαθήσει να βρει τι είναι αυτό που πραγματικά τον κάνει χαρούμενο και να ασχοληθεί με αυτό.

Το καλό της υπόθεσης είναι πως άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι οι παλιές βεβαιότητες δεν ισχύουν και δεν μπορεί να υπάρξει επαγγελματική εξέλιξη χρησιμοποιώντας δεδομένα του παρελθόντος. Άρα ο κόσμος προσπαθεί να βρει την άκρη του και να συμβαδίσει με αυτές τις αλλαγές κι έτσι ζητά υποστήριξη.

Ωστόσο, πιστεύω πως ακόμα και σήμερα και παρόλο που η πανδημία μας δίδαξε πώς οι αλλαγές είναι μέρος της ζωής μας και πως αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι το αποδεχτούμε και να το καλωσορίσουμε αλλά και να μετατρέψουμε τα γεγονότα που μπορεί να συμβούν σε πιθανές μελλοντικές ευκαιρίες, παρόλα αυτά αντιλαμβάνομαι πως ακόμα και τώρα υπάρχουν πολύ καλά εδραιωμένα στερεότυπα όπως για παράδειγμα: «χρειάζεται να δουλέψεις στο επάγγελμα που σπούδασες αλλιώς έχεις αποτύχει», «πρέπει μέχρι τα 30 να έχεις βρει μια σταθερή δουλειά», «είσαι αρκετά μεγάλος/η για επαγγελματικές αλλαγές», «είσαι γυναίκα και μητέρα δεν μπορείς να ανελιχθείς τόσο», «εδώ δεν βρίσκουν δουλειά αυτοί που έχουν τόσα πτυχία θα βρεις εσύ από ΙΕΚ» και άλλα παρόμοια που πραγματικά δεν ανταποκρίνονται καθόλου μα καθόλου στο πνεύμα της εποχής.

ΕΡ. Γνωρίζουμε πως η μεθοδολογία σας, στηρίζεται στην συνθετική θεραπεία και στην θετική ψυχολογία. Πρακτικά, τι σημαίνει αυτό για όποιον σας επισκέπτεται;

ΑΠ. Η συνθετική θεραπεία συμπεριλαμβάνει την ψυχοδυναμική προσέγγιση, την ανθρωπιστική προσέγγιση και τη γνωσιακή συμπεριφοριφοριστική προσέγγιση. Με την έννοια σύνθεση εννοούμε πως κάθε φορά και ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν γίνεται στρατηγικός σχεδιασμός της συμβουλευτικής διαδικασίας με τη βοήθεια, τον συνδυασμό 2 εκ των 3 ρευμάτων. Άλλωστε οι ανάγκες του κάθε ατόμου αλλάζουν συχνά.

Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Για παράδειγμα στην αρχή μπορεί να χρειάζεται «εργαλεία» για να επιλύσει προβλήματα στο παρόν και άμεσα, χρησιμοποιώντας τις αρχές της γνωσιακής συμπεριφοριστική θεραπείας. Αργότερα και προχωρώντας πιο βαθιά, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε την αιτία αυτών των προβλημάτων, μπορούμε να προχωρήσουμε ψυχοδυναμικά, ασχολούμενοι περισσότερο με την παιδική ηλικία. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση μπορεί να γίνεται χρήση διαφόρων τεχνικών και από τα 3 ρεύματα, αν κρίνεται πως μπορεί να φανούν βοηθητικές.

Σε αυτές τις τεχνικές προσδίδει και η Θετική Ψυχολογία, άλλωστε μας έχει δώσει πλούσια έρευνα και πολλά εργαλεία. Αξίζει επίσης να τονίσω πως η θετική ψυχολογία δέχεται πως η δυσκολία είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, πιστεύει όμως πως ο άνθρωπος κρύβει μέσα του όλες εκείνες δυνάμεις με τις οποίες μπορεί να την αντιμετωπίσει την εκάστοτε αντιξοότητα. Το παραπάνω είναι βοηθητικό σε κάθε περίπτωση.

ΕΡ. 4. Παρέχετε δωρεάν την 1η online συνεδρία επαγγελματικής συμβουλευτικής. Μυήστε μας λίγο στην ατμόσφαιρα της 1ης συνεδρίας….

ΑΠ. Το να αποφασίσει κάποιο άτομο να ξεκινήσει είτε την επαγγελματική συμβουλευτική διαδικασία, είτε την συμβουλευτική ψυχικής υγείας, αυτομάτως αποφασίζει να ξεκινήσει και μια ανθρώπινη σχέση. Η σχέση με τον σύμβουλο δεν παύει να είναι εκτός των άλλων και μια ανθρώπινη σχέση. Συνεπώς η πρώτη συνεδρία είναι αναγνωριστική για το λόγο ότι χρειάζεται ο πελάτης να διερευνήσει αν μπορεί να συνεχίσει τη συμβουλευτική διαδικασία κι αν η μεταξύ μας σχέση του ταιριάζει. Στο χρόνο των 45 λεπτών του δίνεται αυτός ο χώρος.

Επίσης, είναι μια ευκαιρία και για εμένα να εξηγήσω αναλυτικά στον εκάστοτε πελάτη τον τρόπο που εργάζομαι, να του δώσω την ευκαιρία να κάνει ερωτήσεις έτσι ώστε να μπει όσο το δυνατόν πιο συνειδητοποιημένος στην διαδικασία. Τέλος, μέσα σε αυτά τα χρονικά πλαίσια προσπαθώ να διερευνήσω όσο πιο διεξοδικά γίνεται το αίτημα του πελάτη. Έτσι ώστε να ξεκινήσουμε πιο στοχευμένα τη διαδικασία και φυσικά να θέσουμε ξεκάθαρους στόχους.

ΕΡ. 5. Στην άσκηση του επαγγέλματος, κάνετε χρήση του Αriston Candidates, το οποίο είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα Επαγγελματικού Προσανατολισμού που διερευνά την προσωπικότητα, τις ικανότητες, την αυτοεκτίμηση, και άλλα στοιχεία ώστε στη συνέχεια να εντοπίσει με ακρίβεια τις ειδικότητες που ταιριάζουν στο άτομο, καθώς και τα αντίστοιχα Τμήματα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος (ΑΕΙ, ΤΕΙ). Εξηγήστε μας με ποιον τρόπο δουλεύει το Ariston Candidates, πως μπορεί να χρησιμεύσει σε κάποιον αλλά και πόσο αξιόπιστα είναι τα αποτελέσματα του.

ΑΠ. Το Ariston Candidates είναι ένα εργαλείο που μπορεί να διευκολύνει τη συμβουλευτική διαδικασία κι αυτό χάρη στο έξυπνο σύστημα που διαθέτει. Ωστόσο πριν σας αναφέρω λεπτομέρειες για το πώς δουλεύει το Ariston Candidates και πως μπορεί να αξιοποιηθεί, χρειάζεται να σας πω πως αποτελεί και αυτό ένα ψυχομετρικό εργαλείο το οποίο είναι βοηθητικό στη διαδικασία αλλά δεν αντικαθιστά την συμβουλευτική διαδικασία. Το κομμάτι της συμβουλευτικής συνέντευξης είναι απαραίτητο και αναντικατάστατο θα έλεγα καθώς τα αποτελέσματα του κάθε εργαλείου χρειάζεται να προσαρμοστούν με μοναδικό τρόπο στο κάθε άτομο, αφού και οι ανάγκες και οι συνθήκες ζωής του καθενός διαφέρουν.

Ωστόσο, το Ariston Candidates είναι όντος ένα πρωτοποριακό σύστημα επαγγελματικού προσανατολισμού και έμπειρο, το οποίο διερευνά την προσωπικότητα, τις κλίσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντα, την εστία ελέγχου του ατόμου καθώς και την αυτοεκτίμηση. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως μπορεί να είναι μια πολύ καλή ένδειξη ή αλλιώς φωτογραφία του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας. Το συγκεκριμένο ψυχομετρικό εργαλείο, αφού διερευνήσει τα παραπάνω, εντοπίζει τις ειδικότητες που ταιριάζουν στο άτομο και εξάγει και τα αντίστοιχα τμήματα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος (ΑΕΙ. ΤΕΙ) κάτι που φυσικά είναι πολύ βοηθητικό γιατί έτσι δίνεται ο μπούσουλας γενικά για τα διάφορα εκπαιδευτικά αντικείμενα και σχολές ακόμα και αν η τελική απόφαση δεν συμπεριλάβει κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ αλλά κάποιο ΙΕΚ, κολλέγιο ή κάποιο κέντρο δια βίου μάθησης.

Το Ariston Candidates απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και σε σπουδαστές που επιθυμούν να επιλέξουν μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
Ειδικά για τους μαθητές Λυκείου τα αποτελέσματα του τεστ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν αξιόπιστα δεδομένα στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου, μέσω ειδικού λογισμικού που έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό.

Επίσης, διαθέτει ειδική συστοιχία που απευθύνεται σε ενήλικα άτομα που επιθυμούν να επαναπροσδιορίσουν την καριέρα τους.
Σχετικά με την αξιοπιστία, το συγκεκριμένο τεστ βασίζεται σε μελέτες και πανεπιστημιακές έρευνες άνω των 30 ετών. Εξασφαλίζει την ειλικρίνεια με επιστημονικό τρόπο, χρησιμοποιώντας δικλείδες ασφαλείας, 8 βαθμοί αλήθειας. Έχει τον μεγαλύτερο δείκτη αξιοπιστίας (99%) και ευρύτατο δείγμα στάθμισης παγκοσμίως (20.000 νέοι). Εκδίδει αποτελέσματα βάσει πολύπλοκων μαθηματικών υπολογισμών, συγκρίσεων και συνδυασμών (850 εκατομμυρίων περίπου), που εκτελούνται εξατομικευμένο για το κάθε άτομο που το χρησιμοποιεί.

ΕΡ 6. Με ποιον τρόπο το Ariston Candidates ελέγχει την ειλικρίνεια των απαντήσεων του ατόμου; Χρησιμοποιεί κάποιου είδους ανιχνευτές ψεύδους;

ΑΠ. Όπως ανέφερα και παραπάνω έχει τις δικλείδες ασφαλείας του, χρησιμοποιεί μαθηματικούς τύπους για να εκδώσει τα αποτελέσματα και κάνει συγκρίσεις. Για την ειλικρίνεια χρησιμοποιεί 8 βαθμούς αλήθεια.

ΕΡ.  Στην ιστοσελίδα της Mindpath, βλέπουμε και 2 online ψυχομετρικά εργαλεία που μπορεί κάποιος να συμπληρώσει και να λάβει δωρεάν αποτελέσματα, στο email του. Ποια τεστ είναι αυτά και τι πληροφορίες μπορούν να δώσουν;

ΑΠ. Πράγματι είναι 2 και θα ήθελα στο μέλλον να προσθέσω κι άλλα.
Το πρώτο αφορά τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουμε αποφάσεις. Είναι σύνηθες το γεγονός, όταν είμαστε μπροστά σε μια απόφαση να μας κυριεύουν συναισθήματα φόβου, ανασφάλειας, σύγχυσης, άγχους κ.ά. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μας οδηγούν να γυρίσουμε σε γνώριμους τρόπους αντίδρασης, συμπεριφοράς μας απέναντι στις αλλαγές. Με άλλα λόγια καταδεικνύουν ένα μοτίβο μας στη λήψη αποφάσεων. Ακριβώς σε αυτήν την αναγνώριση αυτού του μοτίβου βοηθά το συγκεκριμένο ψυχομετρικό εργαλείο. Είναι εύκολο, σύντομο, σταθμισμένο στον ελληνικό πληθυσμό και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε επιστημονικές έρευνες.

Συνήθως λοιπόν λαμβάνουμε αποφάσεις με τρόπο διαισθητικό, αγνοώντας σημαντικές πληροφορίες, με τρόπο ορθολογικό, δηλαδή τοποθετώντας σε πρώτο πλάνο την λογική αλλά δυσανάλογα με το συναίσθημα, αγνοώντας τις ανάγκες μας. Επίσης, πολύ συχνά, λαμβάνουμε αποφάσεις και με τρόπο εξαρτημένο. Αποφασίζουμε ανάλογα με το αν θα επιβεβαιώσουν οι άλλοι τις επιλογές μας ή όχι, αν με άλλα λόγια η απόφαση που θα λάβουμε ταιριάζει στον εαυτό που έχουμε «φορέσει» και όχι στον πραγματικό μας. Από τα παραπάνω, μπορεί να γίνει κατανοητό πως ρο συγκεκριμένο εργαλείο μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα αυτογνωσιακό εργαλείο.

Κατ’ αντιστοιχία, ένα ακόμα αυτογνωσιακό εργαλείο είναι και το 2ο ψυχομετρικό εργαλείο που εντοπίζεται στη σελίδα της MindPath. Το συγκεκριμένο αφορά την επαγγελματική προσαρμοστικότητα. Ωστόσο θα έλεγα πως ερευνά πτυχές της έννοιας της προσαρμοστικότητας που μπορούν να εντοπιστούν τόσο σε επαγγελματική όσο και σε προσωπική ζωή. Στην εποχή μας, και λόγο των συνεχόμενων αλλαγών, η προσαρμοστικότητα θεωρείται από τα κυριότερα soft skills για όλους σχεδόν τους υποψήφιους εργαζομένους. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο επέλεξα το συγκεκριμένο εργαλείο. Καθώς μας δίνει την ευκαιρία να «πιάσουμε» και μια πτυχή που μπορεί να χρειάζεται εκπαίδευση και ανάπτυξη. Φυσικά και αυτό το ερωτηματολόγιο είναι σταθμισμένο στον ελληνικό πληθυσμό και έχει χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα πανεπιστημιακών ερευνών.

ΕΡ. 8. Ξεφυλλίζοντας… την ιστοσελίδα της Mindpath, διαβάζουμε πως η ευημερία είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και δικός σας στόχος, είναι να βοηθήσετε τον κάθε ένα, να βρει το δικό του σχέδιο επιτυχίας… Θα υποθέσουμε πως αυτό το πλάνο, είναι πάντοτε εξατομικευμένο, μοναδικό για κάθε άνθρωπο. Ποια είναι τα βήματα που θα οδηγήσουν κάποιον σε αυτό το πλάνο επιτυχίας; Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;

ΑΠ. Σωστά είναι πάντα εξατομικευμένο και γι’ αυτό δεν μπορώ να δώσω μια συγκεκριμένη απάντηση. Ναι πράγματι όταν μιλάμε για επαγγελματική συμβουλευτική, αναφερόμαστε σε συνεδρίες που πραγματοποιούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι βραχεία διαδικασία. Όταν αναφερόμαστε στην συμβουλευτική ψυχικής υγείας το χρονικό διάστημα που μπορεί να κρατήσει η διαδικασία είναι πιο ευρύ και σίγουρα μεγαλύτερο. Εδώ μιλάμε ως επι το πλείστων για μια μακροχρόνια διαδικασία.

Σχετικά με την επαγγελματική συμβουλευτική θα το τοποθετούσα στις 4-5 συνεδρίες ανάλογα με τους στόχους που θα θέσουμε με τον εκάστοτε πελάτη και αφού συμφωνήσουμε για τις ασκήσεις και για το αν θα χρησιμοποιηθεί ή όχι κάποιο ψυχομετρικό εργαλείο. Ωστόσο και πάλι δεν υπάρχει κάτι στάνταρ από την άποψη ότι η διαδικασία ακολουθεί της ανάγκες του κάθε ατόμου. Όταν ένα άτομο δυσκολεύεται στη λήψη αποφάσεων, για παράδειγμα, η διαδικασία μπορεί να κρατήσει και περισσότερο.

Επίσης, είναι σύνηθες μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα (ανάλογα τον στόχο που έχει τεθεί και το πλάνο δράσης) ορίζεται μια συνάντηση ανατροφοδότησης έτσι ώστε να έχουμε μια ευκαιρία με τον πελάτη για ανατροφοδότηση, αξιολόγηση του πλάνου και κάποιες φορές και αναθεώρηση.

Μιλώντας τώρα για συμβουλευτική ψυχικής υγείας εκεί η διερεύνηση πηγαίνει σε μεγαλύτερο βάθος και εκεί χρειαζόμαστε χρόνο. Το άτομο χρειάζεται χρόνο να συνειδητοποιήσει τι του συμβαίνει και να το αποδεχτεί έτσι ώστε να είναι έτοιμο να κάνει το επόμενο βήμα, όποιο κι αν είναι αυτό το βήμα. Συνήθως κάθε 8 συνεδρίες αναφερόμαστε στη σχέση μας και αξιολογούμε το που βρισκόμαστε σε σχέση με τους στόχους ή με τα ζητήματα που έχουν τεθεί. Αυτό βοηθά ώστε σύμβουλος και πελάτης να αξιολογήσουν την πορεία της διαδικασίας και να συνειδητοποιήσουν τα αποτελέσματα. Αν γινόταν λόγος για βήματα, έτσι πολύ γενικά και συνοπτικά θα μπορούσα απλά να τα ονοματίσω ως εξής: Συνειδητοποίηση, αναθεώρηση, στοχοθεσία, δράση.

ΕΡ. 9. Κάθε άνθρωπος και μια ιστορία…. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

ΑΠ. Μάλλον ανέκαθεν ήμουν στενά συνδεδεμένη με τη συμβουλευτική αλλά το κατάλαβα πολύ αργότερα στην ενήλικη ζωή μου όταν μάλιστα είχα ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές μου σπουδές ως μηχανικός. Ωστόσο πάντα θυμάμαι να μ ενδιαφέρει το πρόβλημα του άλλου, πάντα με συνέπαιρνε να ακούω την ιστορία του και να συμμετέχω και εγώ με κάποιον τρόπο σε αυτή καθώς τον υποστηρίζω. Αργότερα και μέσα από την εργασία μου αλλά και μέσα από τις μεταπτυχιακές μου σπουδές κατάλαβα πόσο μ ενδιαφέρει ο ανθρώπινος παράγοντας.

Με γοήτευαν τα περιθώρια εξέλιξης που έχουμε, οι δυνάμεις που έχουμε μέσα μας. Καθώς παρατηρούσα τον κόσμο έβλεπα τι μπορεί να φέρει εις πέρας αν το θέλει. Μέσα από εκείνους πίστευα και εγώ στον εαυτό μου και αυτόματα ένιωθα κομμάτι του κόσμου αυτού. Συνειδητοποίησα ότι το παν είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Ο άνθρωπος για να αποδώσει χρειάζεται να ανθίσει και για να ανθίσει χρειάζεται να είναι υγιής και όταν ένας άνθρωπος είναι υγιής σημαίνει πως είναι και σωματικά αλλά και ψυχικά υγιής. Αυτό είχε τη μεγαλύτερη σημασία για εμένα και γι’ αυτό συνδυάζοντας το εκπαιδευτικό μου υπόβαθρο ασχολήθηκα με τη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού. Εκεί γνώρισα τη συμβουλευτική και κατάλαβα την αξία της επικοινωνίας στην ανθρώπινη ζωή. Τα πάντα γύρω μας είναι επικοινωνία, η αντίληψη και η αυτοεικόνα μας χτίζεται μέσα από αυτήν. Οπότε το να ασχοληθώ με τη συμβουλευτική μου φάνηκε μονόδρομος. Κάθε πτυχή της με ενδιαφέρει και η εφαρμογή της σε κάθε τομέα της ανθρώπινης ζωής είναι σημαντική και απαραίτητη.

Το εργασιακό περιβάλλον είναι ένα πεδίο που βάλλεται πολύ τα τελευταία χρόνια και εξακολουθεί να είναι μια βασική πτυχή του ανθρώπου που πολλές φορές και ανάλογα με τη κουλτούρα του, αισθάνεται πως του δίνει και ταυτότητα. Για εμένα ήταν ένας τομέας που «έπασχε» και ήθελα να δουλέψω μαζί του. Ήθελα να συμβάλλω σε αυτό το «πληγωμένο» κομμάτι μας. Άλλωστε επαγγελματικός και προσωπικός εαυτός πάνε μαζί και ο ένας σπρώχνει τον άλλον.

Γι αυτό και επαγγελματική συμβουλευτική και γι΄αυτό αργότερα διατριβή στην οργανωσιακή συμπεριφορά. Έζησα τις επαγγελματικές αλλαγές και μέσα σε αυτή τη πορεία πάλεψα με δυσλειτουργικές πεποιθήσεις και στερεότυπα και ίσως ακόμα παλευτώ αλλά πάντα όταν προσπαθείς να ζήσεις με τον ιδανικό σου εαυτό όλα είναι καλύτερα. Μέσα από την δική μου πορεία αλλά και την έρευνα έχω τη δυνατότητα να αποδείξω ότι δεν είναι μόνο λόγια αλλά γίνεται αρκεί να το θέλεις, να το πιστέψεις και να κάνεις και κάτι γι’ αυτό.