Συνέντευξη παραχώρησε στο Psychology.gr ο συγγραφέας Νικόλας Σμυρνάκης. Ο κύριος Σμυρνάκης μας μίλησε για το νόημα στη ζωή, τη σημασία των συναισθημάτων, την επίτευξη στόχων και πολλά άλλα σε μία απολαυστική συνέντευξη!
Αγαπητέ κ. Σμυρνάκη, μπορεί πιστεύετε τελικά κάποιος να γράψει τη δική του ιστορία;
Νικόλας Σμυρνάκης: Ο καθένας από εμάς γράφει καθημερινά τη δική του ιστορία. Καθετί που επιλέγουμε να κάνουμε ή να μην κάνουμε είναι κομμάτι αυτής της ιστορίας. Αρχικά θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε.Έπειτα να μπούμε στη διαδικασία να επηρεάσουμε περισσότερο τα «γραφόμενά» μας.
Ποιοι άνθρωποι θέλουμε να γίνουμε, ποια συναισθήματα θέλουμε να νιώσουμε, τι να προσφέρουμε στους άλλους, στον κόσμο και γιατί;
Γράφω τη δική μου Ιστορία μπορεί να σημαίνει και Γράφω Ιστορία. Επηρεάζω δηλαδή άλλους θετικά, αγγίζω ανθρώπινες ψυχές. Έστω και έναν να εμπνεύσεις έχεις αλλάξει τον κόσμο.
Όταν άλλωστε επηρεάζεις ένα μικρό μέρος ενός μεγάλου συνόλου, αλλάζει όλο το σύνολο. Αυτό δεν είναι φιλοσοφία. Είναι μαθηματικά.
Τι θεωρείτε ότι εμποδίζει τους ανθρώπους να γράψουν τη δική τους ιστορία;
Νικόλας Σμυρνάκης: Η πεποίθηση ότι «κάνω κάτι σημαντικό» σημαίνει μόνο κατακτώ το Έβερεστ, κερδίζω εκατομμύρια, γίνομαι διάσημος, βρίσκω λύση για την αντιμετώπιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου ή αποκαθιστώ την παγκόσμια ειρήνη.
Κι όμως, η μαγεία της ζωής κρύβεται στην απλότητά της. Γράφω τη δική μου ιστορία σημαίνει παραδίδω στον κόσμο τον καλύτερο εαυτό μου. Πιο συγκεκριμένα προοδεύω, δίνω, παίρνω αγάπη, αγαπάω τον εαυτό μου (τα τρία επίπεδα αγάπης) και εκπληρώνω έναν ανώτερο σκοπό ζωής που αφορά κι άλλους ανθρώπους.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα σκοπό ζωής; Πόσο εύκολο είναι να ανακαλύψουν τον σκοπό αυτό;
Νικόλας Σμυρνάκης: Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που απευθύνονται άνθρωποι σε εμάς. Νιώθουν πως δεν έχουν σκοπό ή δυσκολεύονται να τον ανακαλύψουν.
Μπορεί να μην ξέρεις το νόημα της ζωής σου αλλά ξέρεις τι δεν έχει νόημα από αυτά που κάνεις στη ζωή σου. Ξεκίνα όχι κάνοντας, αλλά μη κάνοντας όσα σε απομακρύνουν από την ουσία.
Σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι ο σκοπός, ως απώτερος προορισμός, δεν είναι κάτι που ποτέ προσεγγίζεις με ακρίβεια. Σου δείχνει δηλαδή κατεύθυνση και όχι τοποθεσία. Αυτή η σκέψη μπορεί να βοηθήσει πολύ, μια και το κυνήγι του σκοπού μπορεί να γίνει εξαιρετικά αγχωτικό.
Επίσης, ακόμα κι να δεν γνωρίζεις το υπέρτατο νόημα της ζωής σου, μπορείς καθημερινά να προσδίδεις νόημα στη ζωή σου. Πώς; Ψάχνοντας τρόπο να εκπληρώσεις συναισθήματα. Αν το καλοσκεφτείς, στην πραγματικότητα δεν ψάχνουμε τη δουλειά, την ασχολία, τους ανθρώπους που συνδέονται με τον σκοπό μας. Όχι. Ψάχνουμε τα συναισθήματα που συνδέονται με αυτόν.
Αγάπη, αίσθημα πληρότητας, αίσθημα προόδου, διασύνδεση και η λίστα είναι μεγάλη. Σκοπός ζωής λοιπόν είναι τα συναισθήματα και όχι τα μέσα και τα εργαλεία. Αν δεν γνωρίζω ποια πόλη θέλω να επισκεφτώ, τι νόημα έχει να αναρωτιέμαι αν θα μεταβώ εκεί με αεροπλάνο, τρένο ή αυτοκίνητο;
ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.
Σήμερα, λοιπόν, τι χρειάζεται να σκέφτεσαι ή να κάνεις για να βιώσεις αγάπη, αίσθημα πληρότητας, αίσθημα προόδου και διασύνδεση; Σκέψου το, κάντο και ίσως συνειδητοποιήσεις πως όχι μόνο ήρθες κοντά στον σκοπό σου, αλλά ότι τον εκπληρώνεις ήδη.
Σε μια εποχή που κυριαρχεί ο φόβος και η ανασφάλεια, πόσο εύκολο είναι να στραφούν οι άνθρωποι μέσα τους και να κάνουν ένα ταξίδι με προορισμό την πρόοδο;
Νικόλας Σμυρνάκης: Στα δύσκολα η απαίτηση για εσωτερική ενδοσκόπηση, εκπαίδευση και ενδυνάμωση είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Οι άνθρωποι περιμένουμε να περάσουν τα προβλήματα. Και μέχρι να περάσουν έρχονται δεκάδες άλλα. Αν οι δύσκολες συνθήκες είναι οι μόνες συνθήκες, τότε πρέπει να δράσουμε στις δύσκολες συνθήκες, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να γίνουν κάποια στιγμή εύκολες ή έστω να τις επηρεάσουμε προς όφελός μας.
Δεν ξέρω αν είναι εύκολο ή δύσκολο, ξέρω ότι θέλει δουλειά. Μα, ό,τι αξίζει έχει κόπο. Εξού και η έκφραση «αξίζει τον κόπο».Τι θα έλεγες να κηρύξουμε μαζί επανάσταση ενάντια στη δικτατορία του εύκολου και του γρήγορου; Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε με όρους ευκολίας αλλά με όρους αξίας. Να μην αναρωτιόμαστε αν είναι δύσκολο αλλά αν αξίζει.
Σκέψου όμως και το εξής: Υπάρχει άλλη επιλογή; Από τη μια η αναρρίχηση σε ένα απότομο και δύσκολο βουνό κι από την άλλη ο βούρκος. Καθώς ανεβαίνεις πέφτεις, χτυπάς τα γόνατά́ σου. Η θέα όμως σε κάθε ανάπαυλα είναι εκπληκτική́. Στην άλλη όχθη μονάχα ο βούρκος. Υπάρχει επομένως άλλη επιλογή́;
Ποια είναι η δική σας άποψη σχετικά με το κυνήγι της ευτυχίας;
Νικόλας Σμυρνάκης: Στο επόμενο βιβλίο μου (δεν έχει εκδοθεί ακόμα) μιλώ για μια αλλιώτικη ευτυχία. Πιο ανθρώπινη. Μια ευτυχία που καταρρίπτει μύθους γύρω από το όνομά της. Λέω λοιπόν πως τα δίπολα κυβερνούν τον κόσμο. Χωρίς λύπη δεν βιώνουμε χαρά, χωρίς το μαύρο το λευκό είναι ένα μονότονο χρώμα, χωρίς Κόλαση δεν υπάρχει Παράδεισος. Το πρόβλημα λοιπόν με την ευτυχία είναι ότι την έχουμε παρεξηγήσει.
Θεωρούμε τα αρνητικά συναισθήματα μιάσματα που μας απομακρύνουν από αυτήν. Όχι.
Ευτυχία σημαίνει «χρηστή διαχείριση της λύπης». Η ευτυχία δεν είναι μόνιμη χαρά.
Μπορεί όμως να είναι μόνιμη κατάσταση. Αφού μόνιμα μεταβαίνουμε από τη λύπη στη χαρά και από τη χαρά στη λύπη. Μπορούμε επομένως να αποφασίσουμε συνειδητά να είμαστε ευτυχισμένοι (άλλο χαρούμενοι και άλλο ευτυχισμένοι) και στο χτύπημα και στην αναποδιά και στο παραστράτημα και στη λύπη. Όχι μόνο στη χαρά. Η ευγνωμοσύνη είναι ένα τέτοιο παράδειγμα «συνειδητής ευτυχίας»!
Πιστεύετε ότι μπορούν όλοι μας οι στόχοι να πραγματοποιηθούν;
Νικόλας Σμυρνάκης: Παλαιότερα ήμουν πιο αυστηρός. Έλεγα: «Ο στόχος του στόχου είναι η επίτευξή του». Μεγαλώνοντας, δίνω όλο και περισσότερη σημασία στη διαδρομή. Η παρακάτω σκέψη με ευεργετεί σε πολλαπλά επίπεδα και πιστεύω ότι μπορεί να ξεκλειδώσει αρκετούς ανθρώπους: Ο ρόλος του στόχου (ή του σκοπού ζωής) δεν είναι αναγκαστικά να επιτευχθεί αλλά να μας δείχνει την πορεία. Όπως μια πυξίδα. Η πυξίδα, όπως ανέφερα και νωρίτερα, δεν δείχνει συγκεκριμένο προορισμό αλλά μια κατεύθυνση. Μας προτρέπει όχι να φτάσουμε κάπου αλλά να προχωρήσουμε.
Είναι εντάξει να μην πετύχουμε κάποιον στόχο. Είναι προτιμότερο να μην τον πετύχουμε από το να μην θέσουμε καθόλου στόχο επειδή φοβόμαστε ότι μπορεί να μην τον πετύχουμε. Στην πρώτη περίπτωση κερδίζουμε την εμπειρία, προοδεύουμε και καταφέρνουμε κάτι. Ας είναι κάτι λιγότερο από αυτό που φιλοδοξούσαμε. Είναι κάτι. Στη δεύτερη περίπτωση μένουμε στάσιμοι. Κι ό,τι μένει στάσιμο για πολύ καιρό ή βουρκιάζει ή μουχλιάζει ή σκουριάζει. Δηλαδή πεθαίνει.
Γιατί στην αρχή είναι όλα τόσο δύσκολα; Ποια είναι η λύση;
Νικόλας Σμυρνάκης: Στην αρχή όλα είναι χάος, έπειτα έρχεται πάντα η αρμονία. Όταν συμβαίνει κάτι κακό, νομίζουμε ότι θα κρατήσει για πάντα. Δεν γίνεται να έχουμε για πάντα χειμώνα, ακόμη κι αν είναι ο πιο δύσκολος χειμώνας των τελευταίων διακοσίων χρόνων.
Τις περισσότερες φορές, πάλι, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στο μυαλό μας απ’ ό,τι στην πραγματικότητα. Δυστυχώς, το καταλαβαίνουμε όταν περάσει και όχι εκείνη τη στιγμή. Αφού, λοιπόν, σε έξι μήνες το πρόβλημα δεν θα είναι τόσο μεγάλο όσο είναι τώρα, γιατί να μην το μετατρέψουμε στο μυαλό μας τώρα σε όσο μικρό θα είναι σε έξι μήνες;
Τα μεγαλύτερα εμπόδια στη ζωή δεν είναι εμπόδια, είναι ευκαιρίες προόδου. Ας το καταλάβουμε τη στιγμή που εμφανίζονται αντί για χρόνια μετά. Έτσι θα κερδίσουμε χρόνο, ψυχική ηρεμία και θα αυξήσουμε προοδευτικά τα αποτελέσματά μας.
Ποια είναι η μεγαλύτερη ικανότητα που απαιτείται για να καταφέρεις κάτι σημαντικό;
Νικόλας Σμυρνάκης: Η μεγαλύτερη ικανότητα δεν απαιτεί καμία ικανότητα. Απλώς αλλάζεις ό,τι δεν σου λειτουργεί και δεν τα παρατάς. Οφείλουμε να είμαστε συνειδητοί σε οτιδήποτε κάνουμε. Και να χρησιμοποιούμε, ειδικά στις εποχές που ζούμε, την σούπερ δύναμη της προσαρμοστικότητας. Όλοι την έχουμε. Χρειάζεται απλά να την ενεργοποιήσουμε. Όχι μόνο μας καθιστά ικανούς να κοιτάξουμε στα μάτια το αναπάντεχο αλλά και να ανθίσουμε μέσα στο βούρκο, να μετατρέψουμε το σκοτάδι σε φως.
Η ζωή δεν περιμένει. Κι εμείς επομένως δεν μπορούμε να την βάλουμε σε παύση μέχρι να γίνουν όλα και πάλι «κανονικά». Και τα «κανονικά» άλλωστε δεν είναι ιδανικά.
Αποκτήστε το βιβλίο Γράψε τη δική σου ιστορία, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.
Ας παρατηρήσουμε τι δουλεύει σε εμάς και τι όχι. Όταν κάτι δεν λειτουργεί ας το αλλάξουμε. Αντίθετα, όταν κάτι μας δουλεύει, δεν αρκεί να το κρατήσουμε αλλά χρειάζεται να το επαυξήσουμε. Να βάλουμε την καινοτομία στο παιχνίδι. Αν εφησυχαστούμε επειδή ανάβει η φωτιά στο τζάκι μας, κάποια στιγμή θα σβήσει. Πάντα θα χρειάζεται να βάζουμε νέα ξύλα. Τα νέα ξύλα δεν προκαλούν μόνο στιγμιαία αναζωπύρωση, αλλά διατηρούν ζωντανή τη φωτιά μας μακροπρόθεσμα.
Καμιά φορά η προσπάθεια δεν αρκεί. Αυτό που χρειάζεται είναι λίγη προσπάθεια ακόμη, και το «εγώ τουλάχιστον προσπάθησα» γίνεται «φαντάζεσαι να τα είχα παρατήσει;». Η λύση κρύβεται πάντα στην επόμενη προσπάθεια. Ποια «επόμενη» δεν ξέρω. Αυτό είναι κάτι που, ο καθένας από εμάς, θα πρέπεινα τo μάθειπροσπαθώντας.
Ποιος είναι ο Νικόλας Σμυρνάκης
Ο Νικόλας Σμυρνάκης είναι συγγραφέας, δημιουργός της φιλοσοφίας του Ανθρώπου στο ΝηΣί (IslandofManSuccessPhilosophy) και ιδρυτής του Island of Man Success Coaching Academy. Έχει γράψει τα βιβλία «Η επιτυχία κρυβόταν στο κομοδίνο μου», «Να ευτυχήσω για να πετύχω ή Να πετύχω για να ευτυχήσω;».
Το τελευταίο του βιβλίο Γράψε τη δική σου ιστορία είναι ένα έργο που θα σου κρατήσει συντροφιά τους επόμενους 12 μήνες! Είναι το δικό σου τετράδιο καταγραφής σκέψεων και στόχων. Μέσα θα βρεις πρωτότυπες ιδέες και δημιουργικές προτάσεις που θα σε βοηθήσουν να συνθέσεις το παζλ της δικής σου ζωής. Απόλαυσε την πορεία προς κάθε σου προορισμό και ετοιμάσου να παραδώσεις στον κόσμο τον καλύτερο εαυτό σου.
Όλα τα βιβλία του συγγραφέα κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Διόπτρα.