Βρέθηκαμε με τον Ευάγγελο Ζουμπανέα, γενικό διευθυντή του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών – ΚΕΑΔΔ και την ψυχολόγο δρ. Μαργαρίτα Αγγελική Σχινά, επιστημονική υπεύθυνη της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disorders στο χώρο διεξαγωγής της εκπαίδευσης. Δείτε παρακάτω τι μας είπε ο Ευάγγελος Ζουμπανέας και παρακολουθήστε απόσπασμα της συνέντευξης που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου.
Ποιο είναι το µεγαλύτερο σας ατού που πιστεύετε ότι ευθύνεται για το ότι η συγκεκριμένη εκπαίδευση έχει κρατήσει τόσα πολλά χρόνια και συνεχίζεται µε τόσο μεγάλη επιτυχία;
Γενικότερα, είναι σηµαντικό να γνωρίζουµε ότι στην Αγγλία τα περισσότερα περιστατικά µε διατροφικές διαταραχές τα διαχειρίζονται κυρίως δηµόσιοι φορείς του NAHS, γι’ αυτό και την εκπαίδευση την κάνουν κυρίως επαγγελµατίες υγείας που δουλεύουν ήδη στο δηµόσιο σύστηµα υγείας. Αντίθετα στην Ελλάδα, είναι πολύ λίγα τα πιστοποιηµένα κέντρα που µπορούν να αναλάβουν αυτά τα περιστατικά, οπότε καταλαβαίνετε ότι το βάρος πέφτει στους αυτοαπασχολούµενους επαγγελµατίες υγείας να αναλάβουν την θεραπεία αυτών των ανθρώπων.
Τη δική σας εκπαίδευση κύριως ποιες ειδικότητες την παρακολουθούν;
Την εκπαίδευση την παρακολουθούν κυρίως διαιτολόγοι και ψυχολόγοι, όµως έχουµε και σηµαντικό αριθµό απο ψυχιάτρους, γιατρούς σε διάφορες ειδικότητες, γυµναστές, κοινωνικους λειτουργους και φαρµακοποιούς.
Γιατί θεωρείτε ότι οι επαγγελµατίες ψυχικής υγείας που ασχολούνται µε διατροφικές διαταραχές πρέπει να έχουν µία κοινή εκπαίδευση και µε άλλες ειδικότητες όπως του διαιτολόγου;
Είναι πολύ σηµαντικό οι επαγγελµατίες υγείας να γνωρίζουν την σηµασία της διατροφής στην θεραπεία των διατροφικών διαταραχών. Είναι γνωστό πια ότι το έντερο είναι ο δεύτερος εγκέφαλος και εκεί παράγεται το 80% όλων των βασικών νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, η ντοπαµίνη οι ενδορφίνες κτλ. Αν δεν φτιάξεις πρώτα την βιοχηµεία ενός οργανισµού ώστε να ξεκινήσει και πάλι να δουλεύει σωστά είναι πολύ δύσκολο στη συνέχεια να πετύχεις µία γενικότερη ισορροπία.
Διαβάζοντας πρόσφατα το βιβλίο «Πώς να παίρνετε αποφάσεις σε έναν περίπλοκο κόσµο», βρήκα ότι η συγγραφέας, πρώην σύµβουλος µεγάλων επιχειρήσεων, παρουσίαζε στην πρώτη γραµµή λίστας µε «τα πράγµατα που πρέπει να κάνεις πριν πάρεις µια σηµαντική απόφαση» τη φράση «φάε πρώτα ένα σάντουιτς»!
Γιατί πιστεύετε ότι η εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ διαφοροποιείται από άλλες αντίστοιχες;
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Προσωπικά µε ανησυχούν κάποιες εκπαιδεύσεις, κυρίως για ψυχολόγους, που παροτρύνονται να ζυγίζουν τους ασθενείς τους. Αυτό είναι εντελώς λάθος, καθώς γνωρίζουµε καλά ότι η ζυγαριά είναι απόλυτος σύµµαχος της διατροφικής διαταραχής. Επίσης, ένας ψυχολόγος δεν µπορεί να εκτιµήσει σε καµία περίπτωση αν το µειωµένο ή το αυξηµένο βάρος στη ζυγαριά είναι πρόοδος η αν είναι µια αστάθµητη παράµετρος όπως κατακράτηση, αναµονή περιόδου, αφυδάτωση, υπερκατανάλωση αλατιού, κακός ύπνος, λήψη φαρµάκων, ένα πολύ πρόσφατο γεύµα, ένας πρόσφατος πυρετός, και πολλά άλλα…
Σκεφτείτε ότι υπάρχουν περιστατικά τα οποία έκαναν πέντε και έξι εµετούς την ηµέρα και απλώς αλλάζοντας την βιοχηµεία του σώµατος, κάνοντας συγκεκριµένες παρεµβάσεις στην διατροφή είδαµε ότι οι εµετοί διακόπηκαν, ακόµα και από την πρώτη ηµέρα! Με οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση µπορεί να ταλαιπωρήσεις για πολύ καιρό τον ασθενή χωρίς να βρει ουσιαστική λύση από την αρχή στο πρόβληµα του.
Σαφώς αυτή η αλλαγή έγινε ταυτόχρονα µε την ψυχοθεραπεία, όµως η δική µας δουλειά ως διατροφολόγοι είναι να σταµατήσουµε την αιµορραγία. Ο εξειδικευµένος διατροφολόγος πρώτα θα σταµατήσει τις τεράστιες φθορές που συµβαίνουν από τα συµπτώµατα των εµετών ή οποιεσδήποτε άλλες εκκαθαριστικές µεθόδου, όπως τα καθαρτικά, τα διουρητικά, και, παράλληλα, ο κατάλληλος ψυχοθεραπευτής θα πάρει τη θέση του να βοηθήσει, ώστε να λυθούν τα προβλήµατα που δηµιούργησαν και διατηρούν τη διαταραχή. Στην εκπαίδευση µας, µαθαίνουµε πως να συνεργαζόµαστε µεταξύ µας οι επαγγελµατίες υγείας, να σεβόµαστε ο ένας την δουλειά του άλλου και να εργαζόµαστε για το καλύτερο δυνατό για τον ασθενή µας.
Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Εκπαίδευση Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity
Θεωρείτε ότι ακόµα και επαγγελµατίες υγείας που δεν ασχολούνται µε τη θεραπεία διατροφικών διαταραχών θα πρέπει να είναι ενήµεροι και να αναγνωρίζουν πότε ένας ενήλικας και κυρίως πότε ένας έφηβος οδηγείται σε διατροφική διαταραχή;
Στα δικά µου περιστατικά όταν θέλω να κάνω παραποµπή σε ψυχολόγο και ο πελάτης αντιστέκεται, πολύ συχνά χρησιµοποιώ τη φράση «θέλω να επισκεφτείς έναν ψυχολόγο, ο οποίος θα µε βοηθήσει να σε βοηθήσω».
Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Τελικά τι είναι αυτό που κάνει το ΚΕΑΔΔ ξεχωριστό;
Στο ΚΕΑΔΔ οι γνώσεις µοιράζονται σε όλους ενισχύοντας τις δεξιότητες µας και τη συνεργασία µας. Κάθε νέα γνώση από οποιοδήποτε µέλος της οµάδας µπορεί να γίνει κτήµα του δικτύου µέσω µιας ηµερίδας, µιας εποπτείας, ενός εύστοχου άρθρου, πολύ δε περισσότερο µε την έκδοση ενός εµπνευσµένου βιβλίου. Το ΚΕΑΔΔ είναι πάντα έτοιµο να υποστηρίξει κάθε νέα προσπάθεια, κάθε πρόταση, κάθε νέα δηµιουργία και κάθε έµπνευση που θα µας κάνει όλους, ως σύνολο, καλύτερους θεραπευτές.
Το ΚΕΑΔΔ πιστεύει και συναινεί στην συνεργασία πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων. Έχει αποδείξει ότι η θεραπεία των διατροφικών διαταραχών δεν είναι ιδιότητα ενός, πχ. του διαιτολόγου ή του ψυχολόγου η του ψυχιάτρου ή του καθηγητή φυσικής αγωγής. Η επιτυχία έγκειται στη συνεργασία και γνώση όλων για όλους. Μέσα από το δίκτυο συνεργατών του ΚΕΑΔΔ, από τον πιο παλιό απόφοιτο µέχρι τον πιο νέο, ο καθένας µπορεί να γνωρίζει ποιος ειδικός είναι κοντά του, ώστε να µπορεί άµεσα να γίνει µια συνεργασία ή παραποµπή.
Το ΚΕΑΔΔ µέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disorders, αλλά και τη συνεχιζόµενη εκπαίδευση των ειδικών σεµιναρίων κάθε χρόνο, πηγαίνει την επιστήµη της διαχείρισης των διατροφικών διαταραχών πάντα ένα βήµα παρακάτω δηµιουργώντας σταθερά νέα γνώση, δεξιότητες και θεραπευτικά εργαλεία.
Δείτε απόσπασμα της συνέντευξης: