Η Υφυπουργός υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, κα Ζωή Ράπτη μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» για τη στήριξη του τομέα ψυχικής υγείας που έχει δρομολογηθεί για το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με οδηγία του πρωθυπουργού. Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσε η κα Ράπτη στην εκπομπή σχετικά με το πλάνο στήριξης της ψυχικής υγείας και την επικαιρότητα.
Στήριξη της ψυχική υγείας από το Υπουργείο Υγείας
Δ. Αυτό που μας προκαλεί εντύπωση είναι ότι το Υπουργείο Υγείας έχει μια Υφυπουργό Υγείας, η οποία ασχολείται με την ψυχική υγεία. Αντιμετωπίζουμε, λοιπόν, όλη αυτή την κατάσταση και χρειαζόμαστε κάποια βοήθεια. Όλο αυτό που ζούμε, η υγειονομική κρίση δεν είναι τόσο απλή.
Ζ.Ρ. «Η ψυχική υγεία είναι ένας τομέας που υπάρχει στο Υπουργείο Υγείας και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και την βούλησή του, θα δοθεί έμφαση στη στήριξη ακριβώς αυτού του τομέα. Είναι ένας τομέας, ο οποίος αφορά όχι μόνο όσους είναι ψυχικά πάσχοντες, αλλά και το γενικό πληθυσμό, διότι σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με τη στήριξη των συμπολιτών μας με τα όσα διαδραματίζονται και με την υγειονομική κρίση και αυτός ο τομέας είναι ένας τομέας, ο οποίος θα αναπτυχθεί ιδιαίτερα το αμέσως επόμενο διάστημα.»
Στήριξη των δομών ψυχικής υγείας
Δ. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια χαρακτηριστικά; Πώς θα βοηθήσετε τους ανθρώπους ειδικά τώρα με την πανδημία που διαβάζουμε ότι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα ψυχικά νοσήματα;
Ζ.Ρ. «Με την πανδημία αντιμετωπίζουμε πολλά ζητήματα, τα οποία θα μελετήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Δύο είναι τα πράγματα τα οποία θα κάνουμε. Το πρώτο είναι να στηρίξουμε τις δομές, οι οποίες υπάρχουν αφενός στα μεγάλα μας ψυχιατρικά νοσοκομεία, αλλά και τις νοσηλευτικές μονάδες εντός των γενικών νοσοκομείων, τις ψυχιατρικές δηλαδή μονάδες αλλά και τα Κέντρα Ημέρας.
Τα Κέντρα Ημέρας είναι εκεί όπου πολλοί συμπολίτες μας πηγαίνουν για να στηριχτούν και να βρουν βοήθεια. Περαιτέρω, όμως, θα αναπτύξουμε και υπηρεσίες τηλεϊατρικής, διότι έχει αποδεχθεί ότι σε πάρα πολύ απομακρυσμένα μέρη, τώρα και με την υγειονομική κρίση, δεν υπάρχει δυνατότητα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, σωστής παροχής. Έπειτα, είναι τα οικοτροφεία μας, είναι οι ξενώνες, οι οποίοι υπάρχουν και στηρίζουν τόσο, τον γενικό πληθυσμό, αλλά και τους γενικά πάσχοντες και βεβαίως και τα παιδιά μας και αυτά θα στηριχθούν περαιτέρω, διότι προβλέπουμε, και περαιτέρω χρηματοδότηση και από τους πόρους του ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάπτυξης. Θα υπάρξουν δράσεις για τη στήριξη της ψυχικής υγείας.»
Κλιμάκιο ψυχολόγων για τους πληγέντες στην Εύβοια
Δ. Κα Ράπτη, να σταθούμε λίγο στα παιδιά και στις οικογένειες που αναφέρατε γιατί είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχει και το πρόβλημα με την πανδημία που πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Τι θα γίνει με αυτό το κομμάτι; Δώστε μας κάποια συγκεκριμένα στοιχεία.
Ζ.Ρ. Καταρχήν, πριν σας πω αυτό θέλω νας σας πω ότι, για παράδειγμα μετά τη μεγάλη καταστροφή που είχαμε στην Εύβοια δόθηκε αμέσως εντολή και πήγε εκεί κλιμάκιο ψυχολόγων, ένα κλιμάκιο το οποίο συγκρότησε το Ψυχιατρικό Νοσκομείο Αττικής, το μεγαλύτερο νοσοκομείο που έχουμε σήμερα. Πήγαν ψυχολόγοι ούτως ώστε να στηρίξουν τις οικογένειες εκεί, οι οποίες επλήγησαν. Πήγαν και στα Βασιλικά, πήγαν και στα Ψαχνά, στο Γενικό Νοσοκομείο της Χαλκίδας και είδαν οικογένειες και παρέχουν τη βοήθειά τους.
Διαβάστε, επίσης στην Πύλη μας: Επίσκεψη της Υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί
Περαιτέρω όμως,να μιλήσουμε και για τις οικογένειες, για τις οικογένειες, λοιπόν, που αντιμετωπίζουν και πολλά προβλήματα τα παιδιά. Έχουμε δει σύγχρονα προβλήματα όπως είναι οι διατροφικές διαταραχές, έχουμε δει προβλήματα, τα οποία είναι προβλήματα με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. 'Ολοι έχουμε παιδιά, όλοι γνωρίζουμε ότι πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν έτσι μια ιδιαίτερη ενασχόληση με τον υπολογιστή κι αυτό βεβαίως δεν είναι κακό. Από την άλλη όμως δημιουργεί προβλήματα.
Εξειδικευμένες γραμμές ψυχικής υγείας
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Δ. «Κα Ράπτη έχετε κάποια γραμμή επικοινωνίας των πολιτών που μπορούν να απευθυνθούν, ώστε να βρουν βοήθεια από τους ειδικούς;»
Ζ.Ρ. Για όλα αυτά θα υπάρξει γραμμή με συγκεκριμένη, στοχευμένη, παροχή υπηρεσιών για τα συγκεκριμένα προβλήματα και θα ανακοινωθούν αυτές οι γραμμές. Πάντως είναι πρόθεσή μας να υπάρξουν και να λειτουργήσουν. Και βεβαίως να πω ότι κανένα φυσικά νοσοκομείο δε θα κλείσει! Εχθες είχα την χαρά να επισκεφθώ το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Αττικής, το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της χώρας και να συνομιλήσω βεβαίως και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με το επιστημονικό μας προσωπικό, αλλά και με τους διευθυντές και τους νοσηλευτές μας που δίνουν έτσι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να τους διαβεβαιώσω ότι θα είμαι δίπλα τους, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα δώσει ιδιαίτερη σημασία.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι ξεκινήσατε το έργο σας άμεσα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό!»