Το τραγικό συμβάν με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, συγκλόνισε την Ελληνική κοινωνία κι έφερε στο προσκήνιο ξανά το ακανθώδες θέμα του bullying, του λεγόμενου σχολικού εκφοβισμού. Σύσσωμη η Ελληνική κοινωνία εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τον τραγικό χαμό ενός νέου ανθρώπου και αποδοκίμασε τους ηθικούς αυτουργούς. Όμως, η αλήθεια είναι ότι το bullying υπάρχει μέσα μας, δίπλα μας, κοντά μας, ασκείται ακόμη κι από εμάς τους ίδιους ασυνείδητα.
Κατά πόσο λοιπόν η ίδια κοινωνία που καταδίκασε τους ηθικούς αυτουργούς του Βαγγέλη, η ίδια συνετέλεσε και στη διαιώνιση ενός τραγικού κοινωνικού φαινομένου;
Θα αναφέρω απλά παραδείγματα, προς επίρρωση των όσων υποστηρίζω. Όλοι μας στα παιδικά μας χρόνια, εκείνη την ευαίσθητη ηλικία που η προσωπικότητά μας πλάθεται και αρχίζει να αναπτύσσεται η αντίληψη, η δημιουργία προσωπικής γνώμης, αλήθεια πόσοι θυμόμαστε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τη γνώμη μας; Πόσοι από τα ενήλικα μέλη της οικογένειας υπολόγιζαν στη γνώμη των μικρότερων και δεν κατέφευγαν σε φράσεις κλισέ τύπου: "εσύ είσαι μικρός, μεγάλωσε πρώτα και μετά τα λέμε’’ ή "είσαι μικρός, δε δικαιούται να έχεις γνώμη.
Η αποθάρρυνση στην ουσία του νέου ανθρώπου, η υποτίμηση της κρίσης του, στην πιο ευαίσθητη ηλικία που η προσωπικότητα αρχίζει να αναπτύσσεται. Ένας λοιπόν μεγαλύτερος ζητά από κάποιον που είναι μικρότερος να υποταχθεί στην ουσία σε αυτό που του λέει ή του ζητάει. Κι όμως, αδιόρατα, ασυνείδητα, το bullying θρέφεται με αυτή την εξουσία μεγαλύτερου προς τον μικρότερο κι έτσι εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού.
Αλήθεια, ποιο bullying καταδικάζουμε όταν οι κακοί μαθητές αντιμετωπίζονται ως η ντροπή μίας ολόκληρης γενιάς, επικρίνονται και αποκτούν τη φήμη του ‘’κακού παιδιού’’, του μπλεγμένου σε κακές παρέες με αλήτικη συμπεριφορά; Αντιλήψεις και στάσεις ζωής που όμως στην ευαίσθητη ψυχή ενός νέου παιδιού μπορεί να μεταφραστούν ως συμπλέγματα κατωτερότητας και ψυχικής καταπίεσης. Ποιο bullying καταδικάζει η Ελληνική κοινωνία όταν ένα παιδί που είναι ομοφυλόφιλο αντιμετωπίζεται από την οικογένειά του ως ανώμαλο και διαστροφικό; Όταν κοπέλες χαρακτηρίζονται ανήθικες επειδή κάνουν αυτά που κάνουν άλλα συνομήλικα αγόρια στην ηλικία τους;
Το bullying, λοιπόν, ασκείται από εμάς τους ίδιους πρώτα, μέσα στα ίδια μας τα σχολεία, στην οικογένειά μας. Ένας πανάρχαιος και πανανθρώπινος θεσμός όπως η οικογένεια, που μεγάλωσε παιδιά με τέτοιες αντιλήψεις νομίζοντας ότι τα μεγαλώνει με αξίες και αρχές ,ενώ στην πραγματικότητα καλλιεργούσε ακόμα περισσότερο την εξουσία μίας πατριαρχικής κοινωνίας και οικογένειας. Πριν λοιπόν, κατακρίνουμε τους άλλους, ας αναλογιστούμε όλοι τη δική μας ευθύνη….
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Δημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.