Ακρόαση άρθρου......

Η αγάπη συμπεριλαμβάνεται στις βασικές ανάγκες του ανθρώπου για την ανάπτυξη του, όπως και η τροφή και είναι φυσικό να μας απασχολεί πολύ. Συνεχείς προσπάθειες για να ορίσουν, να καθορίσουν και να αναλύσουν οι άνθρωποι την αγάπη.
Σ’αυτό το άρθρο θα ήθελα να μιλήσω για τις πρώτες εμπειρίες που σχετίζονται με την αγάπη.

Η αγάπη από τις πρώτες στιγμές της ζωής του ανθρώπου

Πως γίνεται αντιληπτή η αγάπη από τις πρώτες στιγμές της ζωής του ανθρώπου, τότε που η σκέψη δεν είναι αναπτυγμένη;

Οι πρώτες καταγραφές του αισθήματος της αγάπης γίνονται μέσα από το σώμα και καταγράφονται στην μνήμη του σώματος.
Ο νεογέννητος άνθρωπος έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον του μόνο μέσα από την σωματική επαφή και τις αισθήσεις του. Ο τρόπος και η συχνότητα που το αγκαλιάζουν, ο τόνος της φωνής που ακούει από τους ενήλικες και τα βλέμματα που λαμβάνει του δίνουν αγάπη ή όχι.

Και τι σημαίνει αγάπη ;

Πως μπορεί να αντιληφθεί κάποιο σώμα ενός νεογέννητου ότι ο άλλος το πλησιάζει και του προσφέρει αγάπη;

1. Όταν κάποιος πλησιάζει ένα ον με θέληση να του προσφέρει κάτι.
2. όταν το ον αυτό είναι πολύτιμο και προσφέρει χαρά σε αυτόν που το πλησιάζει μόνο και μόνο επειδή υπάρχει.
3. όταν αγγίζει κάποιος το σώμα του άλλου με σεβασμό και διάθεση να το αισθανθεί.
4. όταν μπορεί κάποιος να επιτρέπει σε ένα νεογέννητο να εκφράζεται ελεύθερα.
5. όταν κάποιος πλησιάζει ένα νεοφερμένο πλάσμα για να επικοινωνήσει μαζί του με τις αισθήσεις του.
6. όταν κάποιος είναι απόλυτα παρών με τις αισθήσεις και την συνειδητότητα του και ανοιχτός να διαθέσει χώρο και χρόνο σε αυτό το νέο πλάσμα.

Ένας νέος άνθρωπος αρχίζει τη ζωή του λοιπόν και βιώνει με το σώμα του τέτοιες επικοινωνίες, οι οποίες καταγράφονται στην μνήμη του σώματος. Όσο περισσότερες εμπειρίες έχει καταγράψει κάποιος  στην αρχή της ζωής του, που πληρούν αυτά τα στοιχεία, τόσο πιο βαθιά και έντονη είναι η καταγραφή  της εμπειρίας της αγάπης στην σωματική του μνήμη. Η καταγραφή στο σώμα της εμπειρίας της αγάπης θα του δώσει αργότερα την δυνατότητα να την ονομάσει και να την τοποθετήσει και στη νοητική σφαίρα του εγκεφάλου.

Η σωματική καταγραφή της αγάπης έχει δύο πολύ σημαντικές επιδράσεις.

Η πρώτη είναι πως οι εμπειρίες αυτές δίνουν το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι η ύπαρξη καθαυτή, ο εαυτός δηλαδή, είναι αποδεκτός και σημαντικός. Αυτή είναι η βάση για την αγάπη απέναντι στον εαυτό.

Η δεύτερη είναι πως οι πρώτες καταγραφές στο σώμα της αγάπης δημιουργούν τη δυνατότητα να αγαπάμε. Το σώμα όταν δέχεται κάτι ευχάριστο και ευεργετικό έχει την φυσική τάση να αντιδράσει αναλόγως. Οπότε όταν ένα σώμα έχει καταγράψει την κίνηση του αγκαλιάσματος, το άγγιγμα, το χαμόγελο  σαν εμπειρίες αγάπης άμεσα τείνει να τα κάνει και το ίδιο προς άλλους ανθρώπους.

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Οι δύο αυτές πολύ σημαντικές επιδράσεις των πρώτων καταγραφών αγάπης δημιουργούν την δυνατότητα μέσα μας να αισθανόμαστε την αγάπη. Η πρώτη βάση χτίζεται έτσι και τότε, τόσο νωρίς. Η δυνατότητα να αισθανόμαστε την αγάπη είναι μια τόσο προς τον εαυτό όσο και προς τους άλλους.

Στις Σκιές του Έρωτα, για τους αιρετικούς της αγάπης , του Πέτρου Θεοδώρου, από τις Εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR:  Αποκτήστε το βιβλίο των Ερώτων, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας.

Πως λειτουργούν οι πρώτες καταγραφές αγάπης

Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφέρω κάτι εξίσου σημαντικό για το πώς λειτουργούν οι πρώτες καταγραφές της αγάπης στην μετέπειτα ζωή μας.

Οι πρώτες μνήμες αγάπης είναι οι εξισορροπιστές του πόνου. Οι πρώτες καταγραφές στη σωματική μας μνήμη της αγάπης ισχυροποιούν το κεντρικό νευρικό σύστημα και λειτουργούν σαν εφόδιο για να αντιμετωπίσουμε τον πόνο-σωματικό και ψυχικό- που θα συναντήσουμε στην πορεία της ζωής μας.

Εκεί συνήθως βρίσκεται η απάντηση του φαινομένου που  συναντάμε μερικές φορές, να υπάρχουν άνθρωποι που παρουσιάζουν ανεξάντλητα αποθέματα εσωτερικής δύναμης ώστε να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις δικές τους ή των γύρω τους χωρίς να καταρρέουν ή αντίστροφα άνθρωποι που καταρρέουν στις πρώτες δυσκολίες ή στον πρώτο πόνο που βιώνουν.

Το κεντρικό νευρικό σύστημα παίρνει πληροφορίες από τη σωματική μας μνήμη σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, αλλά στις ηλικίες όπου η συνειδητή μας μνήμη δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα είναι η μόνη πηγή πληροφοριών.

ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικές είναι οι πρώτες καταγραφές που θα συμβούν σε ένα σώμα.  Όλο λοιπόν το παιχνίδι αρχίζει και τελειώνει στο πρώτα χρόνια της ζωής μας τότε που δεν μπορούμε να αποφασίσουμε κάτι συνειδητά για τον εαυτό μας, θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί σε αυτό το σημείο.

Όχι το παιχνίδι δεν τελειώνει βέβαια εκεί. Αρχίζει από κει και κάθε εκκίνηση είναι βασική, αλλά η διαδρομή μπορεί να έχει πολλές αλλαγές αν το θελήσουμε.

Το σώμα καταγράφει με ανεξίτηλο μελάνι όλα όσα ζούμε από την πρώτη στιγμή. Η σωματική μας μνήμη βρίσκεται εκεί για να μας δείξει όλα όσο έχουμε ζήσει ευχάριστα ή οδυνηρά. Το σώμα σαν ζωντανός οργανισμός στο εδώ και τώρα είναι πάντα έτοιμο και πρόθυμο να δεχθεί ερεθίσματα και εμπειρίες που μπορούν να το οδηγήσουν στην ανάπτυξη, την χαρά και την ηρεμία και να καλλιεργήσουν τη δυνατότητα της αγάπης.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σεβαστιάνα Κουτρουμπάνου

sevastiana koutroumpanouΨυχολόγος-Σωματική ψυχοθεραπεύτρια - Κρανιοθεραπεύτρια
Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Κέντρο Θεραπείας και Εκπαίδευσης Χρυσαλλίδα.