Στις μέρες μας είναι αρκετά γνωστή η ψυχοθεραπεία μέσω της κλινικής ύπνωσης. Η συγκεκριμένη μέθοδος, μάλιστα, χρησιμοποιείται ήδη από τους αρχαίους χρόνους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αίγυπτο.
Μολονότι βέβαια στους αρχαίους πολιτισμούς η μέθοδος της ύπνωσης συχνά συνοδευόταν από ένα μυστήριο, σήμερα η τεχνική αυτή έχει απεγκλωβιστεί από το πλαίσιο της μαγείας και του θαύματος και αποτελεί ενδεδειγμένη μέθοδο ψυχοθεραπείας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κλινική ύπνωση
Ουσιαστικά κατά τη διάρκεια της ύπνωσης το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση χαλάρωσης, αλλά ο ανθρώπινος νους βρίσκεται εν δράσει και είναι αρκετά συγκεντρωμένος. Η προαναφερθείσα κατάσταση του νου, η οποία βρίσκεται σε αντίθεση με τη δεδομένη κατάσταση του σώματος, δεν είναι αφύσικη ούτε επικίνδυνη, διότι στην πραγματικότητα ο ανθρώπινος νους περιέρχεται συχνά σε αυτή την κατάσταση της «ύπνωσης», όπως και στην ονειροπόληση, οπότε δεν υποβάλλεται σε κάτι αφύσικο.
Στις μέρες μας η κλινική ύπνωση αξιοποιείται από έναν σημαντικό αριθμό ψυχοθεραπευτών, καθώς συνιστά αρκετά σύγχρονη μέθοδο θεραπείας, η οποία ουσιαστικά επιχειρεί το διαχωρισμό του συνειδητού μέρους του εγκεφάλου και του ασυνείδητου.
Είναι σημαντικό να πούμε ότι η κλινική ύπνωση δεν είναι μια κατάσταση που επιβάλλεται από ένα πρόσωπο σ' ένα άλλο, αλλά μια φυσική κατάσταση που αναδεικνύεται, διότι υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους.
Απλώς για να επιτευχθεί χρειάζεται την καθοδήγηση και την αρωγή ενός ειδικού θεραπευτή, ο οποίος να είναι εκπαιδευμένος πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι. Όταν, λοιπόν, το άτομο προχωρήσει στη διαδικασία της υπνοθεραπείας, δίδεται η δυνατότητα να εξερευνηθούν εσωτερικές και άγνωστες πτυχές του εαυτού του, οι οποίες ασκούν επιρροή στο συναισθηματικό του κόσμο και συνεπώς στην καθημερινή συμπεριφορά του.
Ένα σημαντικό κομμάτι της ύπνωσης είναι ότι τα όσα ανακαλύπτει το άτομο μέσω της θεραπείας αυτής, μπορεί να αξιοποιήσει όπως επιθυμεί, με στόχο τη βελτίωση του εαυτού του.
Πριν αναφερθούμε στο λειτουργικό κομμάτι της συγκεκριμένης θεραπείας, χρειάζεται να σημειωθεί ότι η κλινική ύπνωση δεν είναι σχετική με αυτό που ονομάζουμε ύπνο. Για την ακρίβεια, η υπνοθεραπεία αφορά σε μία εσωτερική διαδικασία συνειδητής ανασκόπησης, κατά την οποία το άτομο έρχεται σε επαφή με έναν κόσμο που στην καθημερινότητά του συνηθίζει να αγνοεί.
Παρ΄ όλα αυτά, αν και επί της ουσίας εστιάζει κανείς στον εσωτερικό κόσμο κατά τη διάρκεια της ύπνωσης, συμβαίνει παράλληλα μια σημαντική εγρήγορση των πέντε αισθήσεων του ανθρώπου, ενώ την ίδια στιγμή η εξέλιξή της διαδικασίας είναι στο χέρι του θεραπευόμενου.
Η υπνοθεραπεία γίνεται εστιάζοντας εσωτερικά
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Όσον αφορά στη διαδικασία της ύπνωσης καθεαυτήν, πρόκειται ουσιαστικά για ένα «βλέμμα» του ατόμου προς τα μέσα, η υπνοθεραπεία γίνεται δηλαδή εστιάζοντας εσωτερικά. Ο θεραπευόμενος βρίσκεται σε αναπαυτική θέση και χαλαρώνοντας ακολουθεί τις οδηγίες του ψυχοθεραπευτή του με κλειστά μάτια. Το τελευταίο για την ακρίβεια χρειάζεται για να μην διασπάται η προσοχή του θεραπευόμενου και για να μπορεί να δίνει την απαραίτητη προσοχή στα εκάστοτε συναισθήματά του.
Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, της χαλάρωσης και της ηρεμίας στον ανθρώπινο εγκέφαλο μπαίνει σε λειτουργία το παρασυμπαθητικό σύστημα σε συνδυασμό με το μεταιχμιακό, ενώ ενεργό ρόλο έχουν ο ιππόκαμπος και η αμυγδαλή, καθώς αντιστοίχως αφορούν στη λογική και τα συναισθήματα.
Είναι γνωστό ότι ο νους του ανθρώπου, ασυνειδήτως καταγράφει, κατά κάποιον τρόπο, κάθε μορφής πληροφορίας που λαμβάνει, από την ώρα που γεννιέται ο άνθρωπος.
Στην πραγματικότητα, λοιπόν, μέσω της διαδικασίας της ύπνωσης επιτυγχάνεται η είσοδος σε αυτό που ονομάζεται κυτταρική μνήμη και έτσι λαμβάνει χώρα η διαδικασία της νευρολογικής επανακωδικοποίησης, μέσω δηλαδή της διαμόρφωσης νέων τύπων σύναψης μεταξύ των εγκεφαλικών νευρώνων, ώστε έτσι να επέλθει η καινούργια, θετική και πιο λειτουργική αντιμετώπιση κάθε ανθρώπινου προβλήματος που ταλανίζει το άτομο.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίζει κανείς ότι κάθε μορφή συναισθήματος, όσο αρνητικό κι αν είναι αυτό δηλαδή, κάθε ανθρώπινη σκέψη και κατ’ επέκταση μορφή συμπεριφοράς έχει συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης και ανάγκη διαχείρισης. Μέσω της υπνοθεραπείας, δηλαδή μέσω της αναδρομικής ενδοσκόπησης σε εμπειρίες του παρελθόντος και ιδιαίτερα της παιδικής ηλικίας, μπορεί κανείς να τα διαχειριστεί και να τα επιλύσει.
ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.
Αξιοποιώντας, λοιπόν, κάθε μορφή εσωτερικής πηγής, τις οποίες διαθέτουν οι θεραπευόμενοι, είναι δυνατόν να δημιουργηθούν νέες συνθήκες στο μυαλό του κάθε ατόμου με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την προσωπικότητα και ολόκληρο το συναισθηματικό κόσμου του ατόμου.
Η θεραπεία μέσω κλινικής ύπνωσης είναι γενικότερα μια διαδικασία εύκολη και ευχάριστη, όσον αφορά στο λειτουργικό κομμάτι, ενώ πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι ο θεραπευόμενος δεν αντιμετωπίζει κανέναν απολύτως κίνδυνο στο επίπεδο της επαναφοράς από την ύπνωση· οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί είναι στο χέρι του να διακόψει τη διαδικασία.
Συναισθήματα και υπνοθεραπεία
Παρά ταύτα, στη διάρκεια της υπνοθεραπείας αρκετά συχνά καλείται ο θεραπευόμενος να αντιμετωπίσει δυσάρεστα και ανεπιθύμητα συναισθήματα και μνήμες, καθώς τα επαναφέρει, τρόπον τινά, στο μυαλό του. Όλα τα συναισθήματα που αναβιώνει ο θεραπευόμενος υπόκεινται στον έλεγχο και στη λειτουργική διαχείριση εκ μέρους του, διότι προέρχονται από τον ίδιο.
Συγχρόνως ο θεραπευόμενος δεν είναι μόνος του σε όλη αυτή την πορεία, αλλά έχει αρωγό και σύμβουλό του τον ψυχοθεραπευτή που συνεργάζονται και ο οποίος μάλιστα, ως ειδικός, βρίσκεται εκεί για να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει κάθε δυσάρεστη κατάσταση και να έχει γρήγορα και θετικά αποτελέσματα.
Αξίζει να αναφερθεί εδώ, ότι κάθε βιωματική εμπειρία του εκάστοτε ατόμου δημιουργεί συναισθήματα, πληθώρα συναισθημάτων για την ακρίβεια.
Ακόμα και όταν το κάθε βίωμα δεν θεωρείται τραυματικό, δύναται να είναι υπεύθυνο για αρκετά αρνητικά συναισθήματα, χωρίς αυτό πάντοτε να είναι ευδιάκριτο εξαρχής, ειδικότερα δε όταν αυτά τα συναισθήματα προέρχονται από την ευαίσθητη παιδική ηλικία.
Άλλωστε, όπως είναι ευρέως γνωστό, κάθε μορφή συναισθηματικού προβλήματος που αντιμετωπίζει κανείς στην ενήλικη ζωή του, πηγάζει κατά κόρον από τα παιδικά του χρόνια. Συνεπώς, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, όταν έρθει κανείς αντιμέτωπος με τέτοιου είδους μνήμες και την ανάλογη συναισθηματική φόρτιση, είναι επόμενο να συγκινηθεί έντονα. Όλα αυτά όμως ο θεραπευόμενος μπορεί να τα διαχειριστεί, καθώς και η ίδια η θεραπεία του προσφέρει αρκετές δικλείδες ασφαλείας και την ανάλογη μορφή προετοιμασίας.
Η αλήθεια είναι ότι στην εποχή μας η συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδος προσφέρεται για την αντιμετώπιση πληθώρας ζητημάτων της καθημερινότητας και φυσικά αξιοποιείται αρκετά συχνά από την επιστημονική κοινότητα με στόχο τη διαχείριση και την αντιμετώπιση του πόνου, του stress, της κατάθλιψης, της αγχώδους διαταραχής κ.λπ.
Ωστόσο, αν και η υπνοθεραπεία απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και μπορεί να βοηθήσει κάθε άτομο που το επιθυμεί, ο ειδικός ψυχικής υγείας είναι εκείνος ο οποίος θα αξιολογήσει την εκάστοτε περίπτωση του θεραπευόμενου και θα κρίνει αν είναι κατάλληλη η συγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση των ατομικών ζητημάτων που καλείται να διαχειριστεί ο κάθε άνθρωπος.
Η ψυχοθεραπεία μέσω της κλινική ύπνωσης είναι αρκετά γρήγορη και προσφέρει άμεσα θετικά αποτελέσματα, και μολονότι η κάθε περίπτωση αλλά και οι προσωπικές ανάγκες του ατόμου διαφέρουν, εντούτοις δεν είναι απαραίτητος κάποιος μεγάλος αριθμός συνεδριών, συνεπώς συμφέρει τον άμεσα ενδιαφερόμενο και από οικονομικής άποψης.
Σκοπός επί της ουσίας είναι ο θεραπευόμενος να μάθει ο ίδιος να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, όποια κι αν είναι αυτά, και έπειτα να τα αντιμετωπίζει όσο πιο λειτουργικά γίνεται.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Νεκτάριος Κοσμάς - Ψυχοθεραπευτής
Νεκτάριος Κοσμάς: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής, Αναγνωρισμένος και πιστοποιημένος στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Συμβουλευτικής ECCac κάτοχος του European Certificate of Councellor Accreditation, Εξειδικευμένος στην Ιατρική Ψυχολογία από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κλινικός - Βιοθυμικός Υπνοθεραπευτής