Κύρια ερώτηση που οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν είναι «Θα λειτουργήσει σε μένα;». Οι περισσότεροι άνθρωποι θα συμφωνούσαν ότι αυτό είναι ίσως το βασικό ζήτημα για όποιον σκέφτεται να επιλέξει την υπνοθεραπεία.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται και από την έρευνα, ότι η υπνοθεραπεία όχι μόνο οδηγεί σε αποτελέσματα, αλλά πολλές φορές κατορθώνει ναεπιτύχει αυτό που άλλες θεραπείες δεν κατόρθωσαν!
Όλοι έχουμε συναντήσει ανθρώπους που φαίνονται, ο καθένας με το δικό του τρόπο, αποφασισμένοι να ξεπεράσουν τις δυσκολίες στη ζωή τους και άλλοι που απλά εγκαταλείπουν…
Ενστικτωδώς όλοι γνωρίζουμε, ότι ο τρόπος με τον οποίο νιώθουμε και σκεφτόμαστε δημιουργεί στην πραγματικότητα διαφορά σε αυτό που στο τέλος θα συμβεί. Εννοώντας δηλαδή ότι, η σκέψη και το συναίσθημα – το συναίσθημα και η σκέψη πλάθουν τη διαφορετικότητα των πράξεων και της συμπεριφοράς μας.
Η εμπιστοσύνη στη θεραπεία και η θετική πίστη στην επιτυχία της είναι αυτή που συμβάλλει στην αποτελεσματική έκβαση. Αντίθετα, η έλλειψη πίστης στη θεραπεία, η έλλειψη δέσμευσης και η ύπαρξη αμφιβολιών σπάνια μπορεί να οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα…
Θα λειτουργήσει για εσάς;
Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να εξεταστεί «τι είναι αυτό που θέλετε να επιτύχετε;». Η υπνοθεραπεία δεν θα επιδιορθώσει ένα σπασμένο χέρι, δεν θα επιτύχει την ίαση του καρκίνου, δεν θα οδηγήσει στην επιτυχία μιας εγχείρισης ανοιχτής καρδιάς. Μπορεί όμως νααπαλύνει τον πόνο, ναοδηγήσει στην ηρεμία της σκέψηςκαι να διαμορφώσει μιαθετική στάση προς ανάκτηση δυσλειτουργικών καταστάσεωνύστερα από μια χειρουργική επέμβαση.
Η θεραπευτική σχέση, η συνεργασία και η συμμαχία μεταξύ θεραπευτή και πελάτη, θεωρούνται ως οι κύριοι παράγοντες μιας επιτυχημένης θεραπείας. Η ευθύνη όμως για την ανάπτυξη μιας τέτοιας σχέσης αμοιβαίας συνεργασίας είναι του θεραπευτή.
Τι συμβαίνει κατά την ύπνωση;
Η κατάσταση ύπνωσης θεωρείται ένα φυσικό, συνηθισμένο και καθημερινό φαινόμενο και όχι μία τεχνητή κατάσταση στην οποία μπαίνει το άτομο αποκλειστικά μέσω ειδικών τεχνικών. Κάθε άνθρωπος βιώνει την ύπνωση με διαφορετικό τρόπο και το ίδιο άτομο μπορεί να βιώνει την ύπνωση διαφορετικά κάθε φορά, αν και υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία είναι κοινά στους περισσότερους ανθρώπους.Η ύπνωση από μόνη της δεν είναι θεραπεία, αλλά ένας τρόπος χρησιμοποίησης του νου. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί σαν ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό θεραπευτικό εργαλείο σε συνδυασμό με ειδικές μεθόδους ψυχοθεραπείας.
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Kατά την ύπνωση το άτομο βιώνει τον εαυτό του και την πραγματικότητα του με διαφορετικό τρόπο από αυτόν τον οποίο χρησιμοποιεί κατά την εγρήγορση και οι παροτρύνσεις του θεραπευτή μπορεί να τον οδηγήσουν να βιώσει συγκεκριμένες εμπειρίες, συναισθήματακτλ.
Η υπνωτική έκσταση είναι μια ειδική ψυχολογική κατάσταση η οποία επιτρέπει στον πελάτη να γνωρίσει καλύτερα και εις βάθος τον εαυτό του, να κάνει νέους συνειρμούς και να αναδιοργανώσει τις ιδέες του και τις πεποιθήσεις του, να δει τον εαυτό του και την πραγματικότητά του από μια νέα οπτική γωνία και, γενικά, να χρησιμοποιήσει τις ψυχικές του δυνατότητες για να εκφράσει τον εαυτό του όσο το δυνατόν πιο ικανοποιητικά και αυθεντικά.
Τι ΔΕΝ συμβαίνει κατά την ύπνωση;
Υπάρχουν αρκετές απόψεις και αντιλήψεις αναφορικά με το τι μπορεί να συμβεί κατά την ύπνωση. Μύθο λοιπόν αποτελεί το γεγονός ότι:
- Ο υπνωτιζόμενος μπορεί να αρχίσει να μιλά αυθόρμητα και να αποκαλύπτει προσωπικές και εμπιστευτικές λεπτομέρειες
- Ο υπνωστιστής έχει απόλυτο έλεγχο πάνω στον υπνωτιζόμενο
- Η ύπνωση είναι ίδια με τον ύπνο
- Η ύπνωση είναι μια ασυνήθης και μη φυσιολογική εμπειρία και κατά συνέπεια μπορεί να βλάψει αυτούς που την υφίστανται
- Ο υπνωτιζόμενος θα χάσει κάθε συνείδηση του περιγύρου του και δεν θα έχει καμία μνήμη από την εμπειρία της ύπνωσης
- Ο υπνωτιζόμενος μπορεί να προβεί χωρίς τη θέληση του σε περίεργες ενέργειες υποκινούμενος από τον θεραπευτή
- Μόνο τα άτομα με αδύναμη θέληση είναι δεκτικά στην ύπνωση
- Υπάρχει περίπτωση ο υπνωτιζόμενος να μην μπορέσει να βγει από την κατάσταση της ύπνωσης
Πώς μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά η κλινική ύπνωση;
Στη σύγχρονη υπνοθεραπεία, αναγνωρίζεται ότι η μόνη «δύναμη» μέσω της οποίας μπορούν να γίνουν επιθυμητές αλλαγές μέσα σ’ ένα θεραπευτικό πλαίσιο, βρίσκεται στον υποσυνείδητο νου του πελάτη
Οι κατάλληλα δομημένες παροτρύνσεις του έμπειρου θεραπευτή, κινητοποιούν και δραστηριοποιούν τις εσωτερικές δυνάμεις και τις πηγές γνώσης του πελάτη, με αποτέλεσμα μια εσωτερική επανασύνθεση των αντιλήψεων, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς του. Η εσωτερική αυτή επανασύνθεση επιτυγχάνεται από τον πελάτη και όχι από τον θεραπευτή.
Ανεξάρτητα από το είδος του προβλήματος ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στη θεραπεία, ο απώτερος στόχος κάθε ψυχοθεραπείας είναι ο πελάτης να αναγνωρίσει και να συνειδητοποιήσει βαθιά μέσα του, ότι μπορεί να στηρίζεται απόλυτα στις δικές του δυνάμεις σε όλους τους τομείς της ζωής του, ότι είναι αυτοδύναμος και ανεξάρτητος.
Στόχος είναι ο εντοπισμός της αρχικής, ή «κρίσιμης» όπως ονομάζεται, συγκινησιακής εμπειρίας που βρίσκεται στη ρίζα των συμπτωμάτων ή των προβλημάτων από τα οποία υποφέρει ο πελάτης. Mόνο μέσω του εντοπισμού αυτής της κρίσιμης αρχικής εμπειρίας, καθώς και της απελευθέρωσης και αναπλαισίωσης των κωδικοποιημένων συγκινησιακών αντιδράσεων που περιέχει, μπορεί να συντελεστεί αληθινή, πλήρης, ριζική και μόνιμη θεραπεία ενός προβλήματος.
Οι περισσότερες διαταραχές και τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνονται, έχουν τη ρίζα τους στο βαθύ ασυνείδητο και διατηρούνται μέσω των δυναμικών του. Το βαθύ ασυνείδητο λοιπόν είναι το μόνο επίπεδο στο οποίο μπορούν να λυθούν αποτελεσματικά.
Η συμβουλευτική ή η ανάλυση των προβλημάτων του πελάτη σε συνειδητό επίπεδο, μπορεί να αυξήσουν τις αντιστάσεις του ασυνειδήτου στις βαθύτερες θεραπευτικές αλλαγές. Αυτή είναι και η αιτία που στην υπνοθεραπεία η συζήτηση για το πρόβλημα σε συνειδητό επίπεδο αποθαρρύνεται ή περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα.
Επιπλέον, η υπνοθεραπεία αντιμετωπίζει συνήθειες που έχουμε και κάνουμε, τις οποίες όμως δεν θέλουμε να κάνουμε, όπως το κάπνισμα,η υπερβολική κατανάλωση τροφής – παχυσαρκία και η ονυχοφαγία, καθώς και προβλήματα όπως οι κρίσεις πανικού, το άγχος, η κατάθλιψη,η έλλειψη εμπιστοσύνης, η χαμηλή αυτοπεποίθηση, και το stress.Υπάρχουν πολλές περισσότερες διαταραχές οι οποίες βάλλουν το άτομο στην καθημερινότητά του και οι οποίες μπορούν να επωφεληθούν από την υπνοθεραπεία.
Όταν είστε έτοιμοι λοιπόν, αφήστε την υπνοθεραπεία να εργαστεί για εσάς!
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Κυριακή Λέντζιου - Ψυχολόγος
Κυριακή Λέντζιου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Κλινική Ψυχολόγος BSc, MSc, PhD(c) - Ψυχοθεραπεύτρια | (υπ) Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας - University of Bolton. Κλινική Υπνοθεραπεία - Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία - Θεραπεία Τραύματος με τη Μέθοδο EMDR - Οικογενειακή Συστημική Ψυχοθεραπεία - Ατομική Συμβουλευτική Συμβουλευτική Ζεύγους -Συμβουλευτική Γονέων - Εξειδικευμένη στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία