Έχετε βρεθεί ποτέ χωρίς φίλους; Μπορεί ναι. Σίγουρα και κάποια παιδιά. Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή: κάθε παιδί είναι μοναδικό.
Παρατηρείτε ότι το παιδί σας είναι αρκετά εσωστρεφές; Δυσκολεύεται να κάνει φίλους; Και στην παιδική χαρά προτιμά να παίζει μόνο του παρά με τα άλλα παιδάκια;
Και ίσως στο σημείο αυτό να αναρωτιέστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το πιο ήσυχο παιδί σας να ανθίσει.
Ζούμε σε μια κοινωνία κατασκευασμένη από εξωστρεφή άτομα. Εξαιτίας αυτού, τα παιδιά με χαμηλή εξωστρέφεια μπορεί να νιώθουν εκτός τόπου και χρόνου, «κατώτερα» ή περιθωριοποιημένα.
Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία των άλλων ενηλίκων παιδιών στην οικογένειά σας, το εσωστρεφές παιδί μπορεί να νιώθει έτσι και μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Μπορεί να νιώθει έτσι και στο σχολείο, όπου τα παιδιά που μιλούν και προσφέρονται να κάνουν πράγματα (συνήθως τα παιδιά με υψηλή εξωστρέφεια) συχνά ξεχωρίζουν περισσότερο.
Τα μικρά παιδιά μπορεί να μην καταλαβαίνουν γιατί αισθάνονται εκτός τόπου και χρόνου.
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως γονείς είναι να βοηθήσετε το παιδί σας που είναι εσωστρεφές να καταλάβει τον εαυτό του. Να το βοηθήσετε να καταλάβει ότι δεν υπάρχει τίποτα το στραβό σε εκείνο.
Βοηθήστε το να καταλάβει όλα τα πράγματα που είναι υπέροχα στους εσωστρεφείς ανθρώπους – είναι πιο ήσυχοι στοχαστές, ο χρόνος που περνούν ήσυχα επιτρέπει περισσότερη δημιουργικότητα και βαθιά σκέψη. Ή ότι κάνουν καλούς φίλους, επειδή χτίζουν γερούς δεσμούς.
Επειδή ζούμε στον κόσμο των εξωστρεφών, το εσωστρεφές παιδί σας μπορεί να χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη και ενθάρρυνση από εσάς. Πρέπει να ξέρει ότι το αγαπάτε, παρότι δεν είναι πάντα το επίκεντρο της προσοχής ή το πιο δημοφιλές παιδί στην παιδική χαρά.
Βρείτε δραστηριότητες που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία τους.
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Τα παιδιά με χαμηλή εξωστρέφεια απολαμβάνουν από τη φύση τους δραστηριότητες που περιλαμβάνουν λιγότερα άτομα και που δεν τα πνίγουν με κοινωνικά ερεθίσματα.
Παιχνίδια με Lego (ή, καθώς μεγαλώνουν, μοντελισμός με αεροπλάνα ή πλοία), διάβασμα, παζλ, ζωγραφική, παιχνίδια στο δωμάτιό του: δώστε στο εσωστρεφές παιδί σας άφθονες επιλογές που μπορούν να είναι οι προσωπικοί του τρόποι για να εκφράσει τη δημιουργικότητά του.
Υπάρχουν άφθονες επιλογές σε αθλήματα που ταιριάζουν σε εσωστρεφή παιδιά. Το γκολφ, το τένις, το πατινάζ, η κωπηλασία, η αναρρίχηση, το ποδήλατο – ατομικά αθλήματα. Αυτοί είναι θαυμάσιοι τρόποι για να είναι ενεργητικά χωρίς να χρειάζεται να συντονιστούν και να συνεργαστούν με μια μεγάλη ομάδα.
Η φωτογραφία είναι ένα καλό χόμπι για τα εσωστρεφή παιδιά. Τους επιτρέπει να είναι έξω και να βιώνουν τον κόσμο μαζί με άλλους, ενώ ταυτόχρονα αισθάνονται ασφαλή και όχι πολύ εκτεθειμένα, επειδή είναι πίσω από μια κάμερα. Το εσωστρεφές παιδί μου απολάμβανε πάντα να είναι ο «φωτογράφος» στις οικογενειακές συγκεντρώσεις.
Μπορεί έτσι να συμμετέχει στην παρέα χωρίς να χρειάζεται να μιλάει συνεχώς με όλους. Σκεφτείτε επίσης αν μπορείτε να τα φέρετε σε επαφή με ζώα. Τα εσωστρεφή άτομα συχνά λατρεύουν τη συντροφικότητα που προσφέρουν τα ζώα, καθώς είναι λιγότερο φλύαρα και εξουθενωτικά από τους ανθρώπους.
Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Δώστε τους ένα ήσυχο μέρος δικό τους. Τα παιδιά με χαμηλή εξωστρέφεια χρειάζονται έναν χώρο όπου θα μπορούν να μείνουν μόνα με τις σκέψεις τους. Θα μπορούσαν να έχουν ένα δικό τους δωμάτιο· ή, αν αυτό δεν είναι δυνατόν στο σπίτι σας, τότε μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί.
Θα μπορούσαν να έχουν ένα δικό τους οχυρό, ή μπορείτε να τους φτιάξετε μια φωλίτσα σε μια γωνία με άνετα μαξιλάρια την οποία θα κρύψετε με ένα σεντόνι που θα στερεώσετε στον τοίχο.
Το σημαντικό είναι να έχουν ένα σημείο στο οποίο να μην μπορεί να μπει κανείς άλλος και που να το νιώθουν σαν το δικό τους ιδιαίτερο μέρος.
Τα παιδιά με χαμηλή εξωστρέφεια χρειάζονται έναν τρόπο για να αποσύρονται στον δικό τους κόσμο και να ξεφεύγουν όταν ο κόσμος γύρω τους είναι υπερβολικά διεγερτικός.
Χρειάζονται χρόνο μόνα τους για να φορτίσουν τις μπαταρίες τους.
Βοηθήστε τα να αναγνωρίζουν πότε χρειάζονται να ηρεμήσουν. Όταν έχουμε κόσμο στο σπίτι για φαγητό ή για παιχνίδι, η τρίχρονη εσωστρεφής κόρη μου θα αρχίσει τελικά να γκρινιάζει για μικροπράγματα.
Είναι φανερό ότι οι τόσοι άνθρωποι και οι τόσες δραστηριότητες την κουράζουν. Όταν συμβαίνει αυτό, συνήθως μας κοιτάζει και δηλώνει ότι πρέπει να πάει πάνω και να «πάρει έναν υπνάκο».
Πηγαίνει στο δωμάτιό της και χαζεύει ένα βιβλίο για πέντε με δεκαπέντε λεπτά και επιστρέφει με τον απολαυστικό εαυτούλη της αναζωογονημένο. Μερικές φορές, καταλαβαίνουμε ότι βρίσκεται σε αυτό το σημείο και ρωτάμε «μήπως χρειάζεσαι λίγο χρόνο μόνη σου;» και εκείνη σχεδόν πάντα απαντάει καταφατικά με ανακούφιση και ανεβαίνει στο δωμάτιό της για ένα σύντομο διάλειμμα.
Να θυμάστε ότι τα παιδιά που έχουν χαμηλή εξωστρέφεια συχνά προτιμούν να παρτηρούν τους άλλους πριν ενταχθούν στην ομάδα, οπότε είναι εντάξει αν θέλουν να αφιερώσουν μερικά λεπτά στο να παρατηρήσουν πριν αρχίσουν να συμμετέχουν.
Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Κάθε παιδί είναι μοναδικό ... και χρειάζεται την ανατροφή που του ταιριάζει. Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Ψυχολόγος, εκπαιδευόμενη στη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία.
Μέλος της διαχειριστικής ομάδας του Psychology.gr - Επιμέλεια άρθρων.