Ακρόαση άρθρου......

Εκατομμύρια άνθρωποι βασανίζονται καθημερινά από καταθλιπτικές συμπεριφορές και συνήθειες. Για κάποιους η κατάθλιψη αποτελεί ένα σύντομο επεισόδιο που εμφανίζεται μόνο μια φορά στη διάρκεια της ζωής τους…Για άλλους όμως, είναι είτε χρόνιο φαινόμενο είτε υποτροπιάζουσα ανά τα έτη κατάσταση που επηρεάζει σημαντικά την έκβαση της ζωή τους.

Η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε εξουθενωτική κατάσταση οδηγώντας ένα μικρό ποσοστό ακόμη και στην αυτοκτονία. Ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες διαρκώς διαφημίζουν την αποτελεσματικότητα της τελευταίας γενιάς αντικαταθλιπτικών, τα άτομα που πραγματικά έχουν έρθει αντιμέτωπα με τον πόλεμο της κατάθλιψης, γνωρίζουν ότι η φαρμακευτική αγωγή δεν αποτελεί πάντα βοήθεια. Για να μην αναφέρουμε ότι τα περισσότερα φάρμακα είναι γεμάτα παρενέργειες! Επίσης, πολλά μοντέλα ψυχοθεραπείας μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά και πάλι δεν λειτουργούν σε όλους!

Η υπνοθεραπεία έχει αναγνωριστεί ως η αποτελεσματικότερη θεραπεία για πολλά άτομα με κατάθλιψη! Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικότερη από τη γνωστική – συμπεριφοριστική θεραπεία που θεωρείται η πιο συχνή θεραπεία για την κατάθλιψη.

Η θεραπεία της κατάθλιψης μέσω ύπνωσης μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση της πρωταρχικής πρόκλησής της καθώς και στην εύρεση αποτελεσματικότερων συμπεριφορών αντιμετώπισης. Το άτομο καταφέρνει να νιώσει την ευτυχία βαθιά μέσα του μειώνοντας σταδιακά τις απαισιόδοξες και αρνητικές σκέψεις που συνοδεύουν συνήθως την κατάθλιψη. Στην κατάθλιψη το μοντέλο της κλινικής υπνοθεραπείας χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό θεραπευτικών τεχνικών που στόχο έχουν να επιφέρουν θετικές αλλαγές στο βαθύ ασυνείδητο νου του ατόμου. Μέσω αυτών των τεχνικών τα άτομο συχνά αποκτά μια νέα αίσθηση ελευθερίας και μια ικανότητα να «ελέγχει» τις σκέψεις του, τη διάθεσή του και τη ζωή του γενικότερα.

Δεδομένου ότι το άγχος πηγαίνει συχνά χέρι – χέρι με την κατάθλιψη, η ύπνωση μπορεί επίσης να είναι πολύ ευεργετική, διότι βοηθά στη μείωση και ανακούφιση των αγχογόνων σκέψεων και συναισθημάτων. Αντί λοιπόν να παραμείνει το άτομο «κολλημένο» στο φαύλο κύκλο των επώδυνων σκέψεων και αισθημάτων ενοχής, αναξιότητας, απελπισίας με την κλινική υπνοθεραπεία μπορεί να οδηγηθεί στην αναζήτηση των βαθύτερων πλευρών ή της βαθύτερης πλευράς του εαυτού του από την οποία πηγάζουν αυτά τα συναισθήματα και αντιμετωπίζοντάς τα με τον ώριμο ενήλικα εαυτό να αποκτήσει μια πιο θετική εικόνα γα τον εαυτό του και η ζωή του. Το άτομο μαθαίνει πώς να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες στο παρελθόν λειτουργούσαν γι’ αυτόν καταστροφικά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πρόκληση καταθλιπτικής συμπεριφοράς μπορεί να οφείλεται συνήθως σε ένα τραυματικό γεγονός, μέσω ύπνωσης λοιπόν το άτομο μπορεί να οδηγηθεί σε νέες απαντήσεις αναφορικά με τα επώδυνα ερεθίσματα ή και να αποκτήσει πρόσβαση σε μνήμες οδυνηρές που έχουν κατασταλεί βαθιά στον εσωτερικό εαυτό και συμβάλλουν στην ύπαρξη καταθλιπτικής συμπεριφοράς. Η θεραπεία μέσω ύπνωσης μπορεί να τα φέρει αυτά στη συνειδητή επίγνωση βοηθώντας το άτομο να απελευθερωθεί από τα δυσάρεστα και θλιβερά συναισθήματα που συνδέονται με κάποιο συγκεκριμένο γεγονός που βίωσε το άτομο.

Υγιείς και θετικές συσχετίσεις, που δίνουν δύναμη στο άτομο μπορούν να αντικαταστήσουν αρνητικές σκέψεις και εμπειρίες που οδηγούν στην κατάθλιψη. Έτσι το άτομο στο μέλλον, θα είναι λιγότερο επιρρεπή σε παρόμοιες καταστάσεις και θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές πιο θετικά.

Ενώ σχεδόν ο καθένας από εμάς μπορεί να μεταβεί σε κατάσταση ύπνωσης, η υπνοθεραπευτική διαδικασία θα είναι πιο αποτελεσματική εάν το άτομο νιώθει άνετα και εμπιστοσύνη με το θεραπευτή. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν τα θετικά αποτελέσματα της θεραπείας πιο γρήγορα από ότι άλλα άτομα. Πολλοί παράγοντες καθορίζουν πόσο γρήγορα θα παρατηρηθούν αλλαγές από αυτά που βιώνονται. Σημαντικό ρόλο παίζει η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, η προσωπικότητα του ατόμου, τα κίνητρα για αλλαγή στη θεραπεία και η ειλικρίνεια κατά τη θεραπευτική διαδικασία.

Αν αγωνίζεσαι να ξεπεράσεις την κατάθλιψη και δεν έχεις βρει αποτελεσματική την φαρμακευτική αγωγή ή τα υπόλοιπα μοντέλα θεραπείας, τότε σίγουρα η κλινική υπνοθεραπεία αποτελεί μια μέθοδο που αξίζει να δοκιμάσει κανείς! Πολλοί άνθρωποι έχουν ωφεληθεί από αυτό το μοντέλο θεραπείας ξεπερνώντας ποικίλες διαταραχές και ανεπιθύμητες συμπεριφορές!

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Συγγραφή άρθρου:

Κυριακή Λέντζιου
Κλινική Ψυχολόγος MSc - Υπνοθεραπεύτρια 
www.therapiamind.com 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Κυριακή Λέντζιου - Ψυχολόγος

Κυριακή Λέντζιου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Κλινική Ψυχολόγος BSc, MSc, PhD(c) - Ψυχοθεραπεύτρια | (υπ) Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας - University of Bolton. Κλινική Υπνοθεραπεία - Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία - Θεραπεία Τραύματος με τη Μέθοδο EMDR - Οικογενειακή Συστημική Ψυχοθεραπεία - Ατομική Συμβουλευτική Συμβουλευτική Ζεύγους -Συμβουλευτική Γονέων - Εξειδικευμένη στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία