Πολλές φορές στην κλινική μας πράξη συναντούμε διάφορα αιτήματα από ζευγάρια με τα οποία έρχονται στη θεραπεία. Τα ζευγάρια που πηγαίνουν για θεραπεία για κάποιο σεξουαλικό θέμα συνήθως έρχονται με το αίτημα ενός προβλήματος για το οποίο χρειάζεται να βρουν κάποια λύση.
Ένας άνδρας, για παράδειγμα, έχει πρόωρη εκσπερμάτιση, μια γυναίκα δεν μπορεί να έρθει σε οργασμό ή νιώθει απέχθεια για τον σύντροφό της και ένα ζευγάρι έχει τελείως διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις. Σε αυτούς τους πελάτες θεωρείται επιτυχία όταν βρεθεί κάποια σημαντική αλλαγή στα σεξουαλικά τους προβλήματα. Επίσης, για πολλούς στη θεραπεία η οικειότητα δεν είναι κάτι δεδομένο. Έτσι έρχονται με το αίτημα να αποκτήσουν την οικειότητα και να την αξιοποιήσουν στη σχέση τους με τον σύντροφο τους.
Τί εννοούμε, όταν μιλάμε για ένα ζευγάρι
Ζευγάρι είναι όταν δύο άνθρωποι μπορούν και μεγαλώνουν μαζί, μοιράζονται τις ίδιες καταστάσεις και «ανακαλύπτουν» ο ένας τον άλλον. Μπορεί να γίνουν φίλοι, μοιράζοντας τις ζωές τους, τις εμπειρίες τους, τα συναισθήματά τους, τον πόνος τους. Συναντά ο ένας τον άλλον με την ελπίδα να «εμπλουτίσουν» τη ζωή τους, να «γεμίσουν» το μυαλό τους και τις καρδιές τους.
Τα λειτουργικά ζευγάρια πάντοτε μαθαίνουν από τον άλλον και αυτό τους κάνει να έχουν στέρεες βάσεις και να μπορούν να διατηρήσουν τα πιο συνηθισμένα ή ασυνήθιστα γεγονότα στη ζωή τους. Επίσης, αυτά τα ζευγάρια μπορούν να καβγαδίζουν και μπορούν να ενσωματώνουν τα επιχειρήματά τους στους καβγάδες τους.
Όταν είσαι ζευγάρι και ζεις μαζί, ο αρχικός ενθουσιασμός παύει να υφίσταται λόγω των καθημερινών προβλημάτων, της ρουτίνας, της γέννησης των παιδιών και της απώλειας των προσφιλών προσώπων. Ωστόσο, η σταθερότητα με την οποία έχεις συνδεθεί με τον άλλον σε βοηθά να μείνεις «γεμάτος» και ολοκληρωμένος μέσα στην οικογενειακή ζωή (Zinker & Cardoso-Zinker, 2001).
Ποιοί είναι οι παράγοντες που ενισχύουν τη σεξουαλικότητα στο ζευγάρι
Για το θεραπευτή και σεξολόγο David Schnarch (1991), το καλό σεξ ορίζεται ως κάτι το οποίο προέρχεται λιγότερο από ένα φυσικό γεγονός και περισσότερο από την ποιότητα της οικειότητας και του ερωτισμού που ένα ζευγάρι μπορεί να απολαύσει μαζί. Δίνει έμφαση στη διαφοροποίηση του εαυτού. Η θεραπεία Gestalt πιστεύει πως όσο ένα άτομο είναι λιγότερο σε συμβολή(να θεωρούν ότι είναι ένα και δεν ξεχωρίζουν από τον άλλον) και περισσότερο σε επαφή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να απολαύσει το πραγματικό πάθος.
Σε μια σχέση, όταν η αγάπη μαζί με τη σεξουαλικότητα δεν μπορούν να συνυπάρξουν και δεν ενσωματώνονται, τότε ένα σημαντικό μέρος της οικειότητας δεν υπάρχει. Ακόμη, σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο, η έλλειψη της ευκολίας με το να έρθεις σε επαφή με τη σεξουαλικότητα σου, μπορεί να ελαττώσει την υγεία και την ευεξία σου.
Η πιο σημαντική επίδραση στο να είσαι άνετος στο να εκφράζεις και να είσαι σε επαφή με τη σεξουαλικότητά σου είναι η ικανότητα του να μπορείς να δίνεις και να παίρνεις σεξουαλική ικανοποίηση. Ιδιαίτερα στο πλαίσιο της συντροφικής και της φροντιστικής σχέσης που δίνεις στο σύντροφο σου.
Τί βλέπουμε ως θεραπευτές Gestalt
Σκοπός της θεραπείας Gestalt είναι να δούμε τι δεν πάει καλά στη σχέση του ζευγαριού ως διαδικασία. Παρατηρούμε πως είναι μαζί, πως κάνουν επαφή και πως μπορεί να διακοπεί η επικοινωνία τους.
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Επίσης, κοιτάζουμε που «έχουν κολλήσει» σαν αίσθηση του ότι έχουν χάσει ο ένας τον άλλον. Βλέπουμε δηλαδή όταν δε βλέπει ο ένας τον άλλον, δεν τον κοιτάζει, δε μιλούν μεταξύ τους, ή μιλούν πολύ γρήγορα και λένε πάρα πολλά. Μπορεί να έχασαν την ενέργεια και τον ενθουσιασμό που κρατά τον έναν περίεργο για τον άλλον. Επιπλέον, μπορεί να έχουν χάσει το νόημα του τί είναι τόσο όμορφο στη ζωή: η χαρά και η ευχαρίστηση να έχεις κάποιον δίπλα σου (Zinker & Cardoso-Zinker, 2001).
Τεχνικές για την ενίσχυση της σεξουαλικότητας
- Επίγνωση της αναπνοής και του σώματος. Πιο συγκεκριμένα ο θεραπευτής βάζει το ζευγάρι να εξασκηθεί μαζί του στη διαχείριση της αναπνοής για να συνδεθούν με το σώμα τους και να καταλάβουν τα συναισθήματά τους.
- Επικέντρωση στη σεξουαλικότητα του κάθε συντρόφου. Ο θεραπευτής βλέπει πόσο εξοικειωμένος είναι με το σώμα του και πόσο μπορεί ν’ αναγνωρίσει τις ανάγκες του μέσα απ’ αυτό (Resnick, 2004).
- Επικέντρωση στη σχέση του ζευγαριού. Παρατηρούμε το ζευγάρι και το θεωρούμε ως μια συνεχή συνδημιουργία στο όριο της επαφής (Spagnuolo-Lobb, 2007). Δε θέλουμε να μας περιγράψουν τα προβλήματά τους ή πώς γίνονται οι καβγάδες τους. Αυτό που υποστηρίζουμε είναι η ομορφιά και η μαγεία του ζευγαριού, η διαδικασία που σημειώνουν στην καθημερινότητά τους αλλά και τον πόνο που βιώνουν (Zinker & Cardoso-Zinker, 2001; ZinkerG. , 1977).
- Επικέντρωση σε αυτά τα στοιχεία που δίνει ο πελάτης και ο θεραπευτής τα θεωρεί ενδιαφέροντα και προέρχονται είτε από την παιδική του ηλικία, είτε με σχέσεις του παρελθόντος, είτε από τις σχέσεις του με τον σύντροφό του (Resnick, 2004).
Τέλος, στο σήμερα εξακολουθούμε να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας σαν να είναι η σεξουαλικότητα διαφορετική στα κορίτσια απ' ότι είναι στα αγόρια. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν υπάρχει διαφορά στη σεξουαλική επιθυμία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ο οργασμός είναι μια καθολική αντίδραση που έχει να κάνει με το βιολογικό κομμάτι του ανθρώπου αλλά και με το ψυχικό, το ψυχολογικό, το πνευματικό. Είναι μια φυσική αντίδραση ολόκληρου του σώματος και μια εκδήλωση ηδονής τόσο έντονη που προκαλεί προσωρινή απώλεια ελέγχου. Άλλωστε, δεν υπάρχει οργασμός χωρίς απώλεια ελέγχου.
Η χημεία ανάμεσα στο ζευγάρι έχει εξαιρετική σημασία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Υπάρχουν μυρωδιές που μας ενώνουν ή πράγματα που δεν μπορούμε καν να ελέγξουμε όπως το άγγιγμα, το βλέμμα, η αίσθηση. Χιλιάδες πράγματα που λειτουργούν ή δεν λειτουργούν σε αυτή την ιστορία. Το σεξ περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από την επαφή των γεννητικών οργάνων ή τον οργασμό. Υπάρχουν δύο βασικά όργανα που, ως επί το πλείστο, παρεμβαίνουν στο σεξ- πέρα από τα γεννητικά όργανα- ο εγκέφαλος και η επιδερμίδα. Έχει να κάνει με μια ουσιαστική λειτουργία που ασφαλώς δεν συνδέεται πια ή και μόνο με την αναπαραγωγή αλλά με την επαφή, την ηδονή, την επικοινωνία, την συνάντηση με τον άλλον άνθρωπο. Αν και είναι αβέβαιο κατά πόσο ο κάθε άνθρωπος αισθάνεται την ολότητα αυτή στη σεξουαλική επαφή - το βέβαιο είναι ότι η ολότητα αυτή υπάρχει».
Βιβλιογραφία
1. Zinker, G. (1977). Creative Process in Gestalt Therapy. New York: Vintage Book.
Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
2. Zinker, J., & Cardoso-Zinker, S. (2001). Process and Silence: A Phenomenology of Couples Therapy. Gestalt Review, 11-23.
3. Schnarch, D. (1991). Constructing the Sexual Crucible. New York: W. W. Norton.
4. Spagnuolo-Lobb, M. (2007). Being at the Contact Boundary with the Other: The Challenge of Every Couple. British Gestalt Journal, 16(1), 44-52.
5. Resnick, S. (2004). Somatic- Experimental Sex Therapy: A Body- Centered Gestalt Approach to Sexual Concerns. Gestalt Review, 8(1), 40-64.