Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα Ποδόσφαιρο και Ψυχική Υγεία: Νιώθω, Αποδέχομαι, Δρω την οποία διοργάνωσαν η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.) σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων (Κ.Σ.Δ.Ε.Ο.) "Έδρα".
Η ημερίδα ήταν χωρισμένη σε δύο πάνελ. Στο 1ο πάνελ της εκδήλωσης, ήταν οι Ντέμης Νικολαίδης (πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής), Χρύσα Κουρομπύλια (διεθνής διαιτητής), Χρήστος Σωτηρακόπουλος (δημοσιογράφος), Αλέξης Σπυρόπουλος (δημοσιογράφος) και συντονιστής ο δημοσιογράφος Στέφανος Αβραμίδης. Στο 2ο πάνελ, συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Αποστόλης Λάμπος και ομιλητές οι Λώρα Δημητρίου (Δ/ντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Ποδοσφαίρου Ε.Π.Ο.), Γιάννης Μπράχο (Φενικός Δ/ντης ΠΣΑΠΠ), Αλέξανδρος Οικονόμου (Ψυχολόγος, MSC Ψυχικής Υγείας-Ιατρική Σχολή Αθηνών, Επιστημονικά Υπεύθυνος Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "Έδρα"), Ροδάνθη Μποντόζη (Κοινωνιολόγος, Υπεύθυνη Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης "Ιπποκράτης ΙΙ" του φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "Έδρα").
Στην εκδήλωση όπως αναφέρθηκε ήταν ο πρώην διεθνής ποδοσφαιρστής και πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαίδης. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών στην Ελλάδα.
Ο ίδιος, μίλησε στο πάνελ για τις δικές του εμπειρίες κατά την διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, όσον αφορά στο θέμα της ψυχολογίας και της ψυχικής υγείας.
Τα πρώτα του λόγια ήταν “ Η ψυχολογία ειδικά στον αθλητισμό, πιστεύω ότι μπορεί να είναι και το 50% για την απόδοση των ποδοσφαιριστών ή μιας ομάδας. Πολλές φορές λέμε ότι μπήκε μια ομάδα με νοοτροπία νικητή – και αυτό ψυχολογία είναι."
Συνεχίζει λέγοντας " Εγώ αυτά που μπορώ να πω είναι να μεταφέρω τις εμπειρίες μου. Μπορεί να ήμουν τυχερός, να είχα ένα ταλέντο, να έπαιξα σε μεγάλες ομάδες, παρόλ’ αυτά δεν σημαίνει ότι όλα ήταν ήρεμα. Εγώ πήρα μετεγγραφή στην ΑΕΚ στα 22 μου και βρέθηκα με τρομερή δόξα. Σε αυτήν την ηλικία, είχα να διαχειριστώ την επιτυχία, πράγμα το οποίο δεν το ξέραμε. Μία δόξα, επιτυχία και πολλά χρήματα που από την μια στιγμη στη άλλη, την έχεις."
Ο πρώην ποδοσφαιριστής επίσης υποστήριξε "Σίγουρα για να πετύχεις πρέπει να αποτύχεις.
Άρα στην καριέρα μας πρέπει να διαχειριστούμε και την αποτυχία, το οποίο πάλι δεν ξέραμε. Εμείς τελειώνουμε την καριέρα μας, όταν ξεκινάει η καριέρα σχεδόν όλων των άλλων. Βγαίνουμε στην κοινωνία στα 32, 33, 34 λες και είμαστε παιδιά. Δεν ξέρουμε τίποτα. Όλη μας η ζωή ήταν το ποδόσφαιρο. Ξαφνικά, τέλος, χάνουμε όλο μας το νόημα στη ζωή. Αυτό είναι μία απώλεια και πρέπει να διαχειριστούμε την απώλεια αυτή. Το παρομοιάζω και λίγο με το πένθος. Πρέπει να πενθήσουμε. Είμαστε χαμένοι και δεν έχουμε εκπαιδευτεί καθόλου για αυτό το πράγμα."
Τονίζει ότι: "Αν ήξερα τότε, θα είχα ψυχολογική υποστήριξη. Τώρα τελευταία σπάει λίγο αυτό το ταμπού, τότε ήταν στις αρχές (η ψυχολογική υποστήριξη στις ομάδες). Δεν ήξερες τι περνούσες. Θυμάμαι μια χρονιά που δεν πήρα μετεγγραφή από τον Απόλλωνα για να πάω στην ΑΕΚ που ήθελα, και πήρα την επόμενη, στα 7 πρώτα ματς δεν είχα βάλει ούτε ένα γκολ. Εκ των υστέρων, γυρνάω πίσω και το κοιτάω και μάλλον είχα επηρεαστεί ψυχολογικά. Τότε δεν το καταλάβαινα. Αν είχα την γνώση θα πήγαινα να πάρω βοήθεια από κάποιον ειδικό."
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Όσον αφορά στο τέλος της καριέρας σημειώνει ότι: "Τελειώνει η καριέρα μας, έχουμε μάθει να ζούμε πλούσια, τελειώνει το εισόδημα, παρόλ' αυτα εμείς συνεχίζουμε και ξοδεύουμε τα ίδια. Μέχρι να το καταλάβουμε, πρέπει να χάσουμε την περιουσία μας. Το ίδιο γίνεται και με τα κιλά. Εκεί που καίγαμε 5.000 θερμίδες και τρώγαμε ό,τι θέλαμε, σταματάμε να καίμε αλλά συνεχίζουμε να τρώμε. Είναι πράγματα τα οποία, ένας ποδοσφαιριστής, πρώτη φορά τα βλέπει στη ζωή του. Αυτό θέλει προετοιμασία. Τώρα υπάρχει γνώση, δεν υπάρχουν ταμπού πλέον για τους ψυχοθεραπευτές. Πρέπει να πηγαίνουμε, πρέπει να ζητάμε βοήθεια για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ζωή πολύ καλύτερα, γιατί είναι συχνό το φαινόμενο της κατάθλιψης μετά το τέλος της καριέρας."
Αναφέρει ότι είχε προσχεδιάσει το μέλλον του μετά το ποδόσφιαρο "Εγώ είχα αποφασίσει πριν τελειώσω την καριέρα μου, να αναλάβω την ΑΕΚ, να γίνω πρόεδρος. Κατάλαβα ότι έπαιζα μπάλα γιατί ήθελα να κάνω χαρούμενο τον κόσμο. Μετά που έγινα πρόεδρος, το αγαπούσα, δεν μου έλειψε καθόλου το ποδόσφαιρο. Για 4 χρόνια, πάλι έδινα χαρά σε κόσμο με πράγματα που έκανα. Τελείωσα από πρόεδρος, μετά η άλλη μου αγάπη είναι η μουσική και διοργάνωνα συναυλίες. Πάλι έδινα χαρά σε κόσμο. Μετά και από αυτό όμως, νομίζω έχασα το νόημα, γιατί έκανα πράγματα τα οποία δεν με γεμίζανε. Πήρα πάρα πολλά κιλά και άρχισα να πίνω λίγο παραπάνω."
Όταν ερωτήθηκε για το πώς το ξεπέρασε, απάντησε " Το ξεπέρασα με βοήθεια. Με βοήθησε πολύ που διάβαζα αλλά δεν έφτανε μόνο αυτό. Πήγα σε ψυχοθεραπευτή, ασχολήθηκα. Τα νέα παιδιά έχουν άλλο ένα πρόβλημα, τα social media. Τεράστιο πρόβλημα η διαχείριση τους.
Στα social media, ο κόσμος αποθεώνει χωρίς να αγαπάει και βρίζει χωρίς να μισεί.
Στην εποχή μου δεν υπήρχαν social media. Δεν έχω προσωπική εμπειρία.
Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Έκλεισε λέγοντας " Το ποδόσφαιρο είναι ένας χώρος, ο οποίος δημιουργεί έντονα συναισθήματα. Σε αυτόν τον χώρο, δέχεσαι επιθέσεις, για πράγματα που κάνεις καταλάθος. Θα σε βρίσουν, επειδή έχασες ένα πέναλντι, ήθελες να το χάσεις; Όχι.
Ο ποδοσφαιριστής κάθε Κυριακή αποδεικνύει στον εαυτό του και στους άλλους, το τι είναι. Παίρνει μία επιβεβαίωση είτε από τον εαυτό του, είτε από τον κόσμο. Όταν σταματάει χάνεται και αυτό. "