Ως αυτοεκτίμηση μπορούμε να ορίσουμε τη συνολική εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Την αντίληψη που έχουμε για εμάς τους ίδιους, για τις ικανότητες μας, τα ταλέντα μας, την εμφάνιση μας, τα επιτεύγματα μας, τα αισθήματα μας.
Η αυτοεκτίμηση σχετίζεται με την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό, την αποδοχή, τον σεβασμό και την εκτίμηση προς εμάς τους ίδιους.
Η αυτοεκτίμηση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην ψυχολογία και αντικατοπτρίζει τη συνολική εικόνα κάποιου ή την εκτίμηση της δικής του αξίας. Η αυτοεκτίμηση περιλαμβάνει πεποιθήσεις συναισθήματα όπως ο θρίαμβος, η απελπισία, η υπερηφάνεια και η ντροπή.
Για να αποκτηθεί αλλά και να διατηρηθεί η αυτοεκτίμηση σε έναν άνθρωπο θεωρώ σημαντικό να ακολουθεί και να μην παραβαίνει τις ηθικές του αρχές και αξίες και αυτό νομίζω πως είναι κατανοητό καθώς όταν ακολουθούμε τα πιστεύω μας και τις αρχές μας νιώθουμε σημαντικοί στα μάτια μας κυρίως.
Ας αναλογιστούμε επομένως ποιες είναι οι αρχές και οι αξίες μας, ποια είναι τα πιστεύω μας. Ας τα γράψουμε και σε ένα χαρτί αν είναι δυνατόν. Πιστεύουμε πχ στο σεβασμό, πιστεύουμε στη φιλία, πιστεύουμε στην αγάπη, στην ισότητα, στη δικαιοσύνη;
Όποιες και αν είναι αυτές οι αρχές και οι αξίες στις οποίες πιστεύουμε ας τις αναλογιστούμε. Και ας αρχίσουμε να τις εφαρμόζουμε. Στον εαυτό μας, στον πλησίον μας, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτόν τον τρόπο θα νιώσουμε πιο σημαντικοί και η αυτοεκτίμηση μας θα ενισχυθεί.
Πολλές φορές η έννοια της αυτοεκτίμησης συγχέεται με την έννοια της αυτοπεποίθησης καθώς τόσο η αυτοεκτίμηση όσο και η αυτοπεποίθηση αποτελούν τη συνολική εικόνα του εαυτού μας.
Ωστόσο η αυτοπεποίθηση δεν είναι το ίδιο με την αυτοεκτίμηση καθώς η αυτοπεποίθηση βασίζεται στα επιτεύγματα ενώ η αυτοεκτίμηση βασίζεται στη γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στην αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση συνήθως πάνε χέρι -χέρι καθώς και οι δυο έννοιες αφορούν την άποψη μας για τον εαυτό. Η αυτοεκτίμηση ωστόσο έχε πιο πολύ να κάνει με την πίστη για την αξία που έχουμε ως άνθρωποι και της αρετές μας που ενεργοποιούν τις δυνατότητες μας. Πχ η ευφυΐα είναι μια δυνατότητα ωστόσο η αυτοπεποίθηση η εξάσκηση του μυαλού μας μέσω του διαβάσματος, της σκέψης κλπ είναι μια αρετή που αποκτάται με την αξιοποίηση της συγκεκριμένης δυνατότητας.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Επομένως ως ορισμό της αυτοπεποίθησης θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο βαθμός πίστης που έχει ο άνθρωπος στις αρετές που απαιτούνται για την αξιοποίηση των δυνάμεων του όπως το θάρρος, την εργατικότητα του, τη δύναμη θέλησης του κλπ.
Γιατί είναι σημαντική η αυτοεκτίμηση για τον άνθρωπο;
Ένας άνθρωπος με υψηλή αυτοεκτίμηση είναι ήσυχος και χαλαρός καθώς δεν αποζητά τη συνεχή επιδοκιμασία από τους γύρω του. Και ακόμα και αν έχει επιτύχει κάποιο σημαντικό επίτευγμα συνεχίζει να είναι ο εαυτός του γνωρίζοντας ωστόσο το τι έχει επιτύχει.
Ένας άνθρωπος με υψηλή αυτοεκτίμηση πιστεύει στον εαυτό του και τις δυνατότητες του και έτσι είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να ακολουθήσει και να διεκδικήσει τα θέλω του, τις ανάγκες του και τα όνειρα του.
Ακόμα και αν αποτύχει κάποια στιγμή σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής του αυτή η αποτυχία του δεν αποτελεί τροχοπέδη καθώς ο άνθρωπος με υψηλή αυτοεκτίμηση μαθαίνει από τα ενδεχόμενα λάθη του και συνεχίζει μπροστά.
Επομένως ένας άνθρωπος με υψηλή αυτοεκτίμηση είναι πιο πιθανό να κατακτήσει τις επιθυμίες του, τα θέλω του, τα όνειρα του καθώς η πίστη στον εαυτό του τον κάνει να ξεκινάει να συνεχίζει και να προχωρά. Πολύ σημαντική είναι η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης από την παιδική και εφηβική ηλικία οπότε και τα θετικά χαρακτηριστικά του χαρακτήρα μας είναι καλό να ενισχύονται, οι καλές μας πράξεις, σκέψεις κλπ να επιβραβεύονται.
ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.
Αυτό βέβαια είναι καλό να γίνεται κυρίως από τους γονείς μας οι οποίοι στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή μας εφόσον από αυτούς εξαρτώνται τα πάντα για εμάς όπως η κάλυψη όλων μας των αναγκών, βιολογικών, συναισθηματικών κλπ.
Μετέπειτα η αυτοεκτίμηση μας ενισχύεται (ή δεν ενισχύεται και από το σχολικό περιβάλλον, συμμαθητές, δασκάλους, καθηγητές κλπ ενώ μπορεί να ενισχύεται η αυτοεκτίμηση μας και σε άλλους χώρους που νιώθουμε ασφαλείς, όπως στην εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου, ή σε κάποια αθλητική δραστηριότητα κλπ.
Το κατά πόσο και ως ενήλικες θα έχουμε ενισχυμένη αυτοεκτίμηση εξαρτάται κατά πολύ από τις εμπειρίες και τις επιβραβεύσεις ή μη των παιδικών και εφηβικών μας χρόνων. Ένα απλό παράδειγμα ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης μας είναι το να μας πει η μητέρα μας ή ο πατέρας μας ένα μπράβο για κάτι που κάναμε καλό, μια σχολική μας επίδοση, μια καλή πράξη που κάναμε ενώ ένα παράδειγμα μη ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης μας είναι το να μας αποδοκιμάζουν συχνά ή να μας αποκαλούν με αρνητικούς χαρακτηρισμούς πχ είσαι ανίκανος, είσαι κακό παιδί κα ή ακόμα και να μας συγκρίνουν με τον αδελφό ή την αδελφή μας προσδίδοντας θετικά χαρακτηριστικά σε αυτόν ή αυτήν που εμείς θα θεωρήσουμε ότι δεν έχουμε εφόσον δεν αποδίδονται και σε εμάς.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Κοινωνική Λειτουργός