Αλκοόλ και οργανισμός
Ο οργανισμός ενός ανθρώπου και συγκεκριμένα το πεπτικό σύστημα, απορροφά το αλκοόλ ή αλλιώς την αιθυλική αλκοόλη με μεγάλη ευκολία.
Η διαδικασία απορρόφησης, μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες.
Για παράδειγμα, αν έχει προηγηθεί πρόσληψη τροφής, καθώς καθορίζει την ταχύτητα προώθησης του αλκοόλ προς το έντερο.
Καθώς πίνει λοιπόν κάποιος ένα ποτό που περιέχει αλκοόλ, αυτό φιλτράρεται από το συκώτι. Το φιλτράρισμα αυτό όμως, μπορεί να συμβεί όταν το αλκοόλ είναι σε μικρές ποσότητες. Στις μεγάλες ποσότητες, το συκώτι μπορεί να παρουσιάσει βλάβες, καθώς δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει.
Όταν συμβαίνει αυτό και οι βλάβες είναι παρατεταμένες, μπορεί να προκύψει η νόσος αλκοολική ηπατίτιδα.
Η αιθανόλη, η χημική σύνθεση δηλαδή του αλκοόλ, δεν ανήκει στις διεγερτικές, αλλά στις κατασταλτικές ουσίες. Στα αρχικά στάδια, μπορεί να προκληθεί -φαινομενικά- ψυχική διέγερση, επειδή καταστέλλονται οι εγκεφαλικές λειτουργίες. Έπειτα όμως, μπορεί να επέλθει καθολική εγκεφαλική καταστολή, που μπορεί να φτάσει σε σημείο παράλυσης των ζωτικών οργάνων.
Αλκοόλ ανά τον κόσμο
Ενώ στην Ιταλία και Κύπρο οι έφηβοι σημείωσαν μειωμένα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ, σε χώρες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, υπάρχει αισθητή αύξηση κατανάλωσης μεταξύ μαθητών.
Όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, οι γυναίκες φαίνεται να έχουν αυξήσει το ποσοστό κατανάλωσης διεθνώς κατά 300%.
Συνέπειες χρήσης αλκοόλ
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Το κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να παρουσιάσει μια πληθώρα διαταραχών λόγω του αλκοόλ. Περιλαμβανόμενες είναι η δυσαρθρία, ασυντόνιστες κινήσεις και επιβράδυνση των αντανακλαστικών.
Όσο ανεβαίνει το ποσοστό αλκοόλ στο αίμα, τόσο επιδεινώνονται τα συμπτώματα του οργανισμού.
Όταν η ποσότητα αλκοόλ ξεπερνάει το 5% μπορεί να προξενήσει ακόμη και κατάπτωση του αναπνευστικού και να επιφέρει μέχρι και θάνατο. Φυσικά, η εκδήλωση των νευρολογικών συμπτωμάτων είναι σχετικές με την αντοχή και την εξοικείωση του οργανισμού με το αλκοόλ.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Εφαρμοσμένη Ψυχολογία, Bsc (hons) Applied Psychology.
Ειδίκευση στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική ενηλίκων.
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.