Ακρόαση άρθρου......

Στα πλαίσια της ενότητας μας "Συνεντεύξεις Ειδικών Ψυχικής Υγείας" έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε την Επιστημονική Συνεργάτιδα, Κωνσταντίνα Αρβανίτη, Ψυχολόγο με ειδίκευση στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία. Η κ. Αρβανίτη, μας μίλησε για τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, για την ατμόσφαιρα της 1ης συνεδρίας αλλά και γενικότερα για τη δουλειά της.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς… 

Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου ως Ψυχολόγος, κατέχω Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος (Αρ. Άδειας 4127) κι αποτελώ ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Κοινότητας Ανάλυσης Συμπεριφοράς όπου και διενήργησα το ερευνητικό μου έργο που αφορούσε την διερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς κι ανταπόκρισης σε διλημματικές καταστάσεις.

Στη συνέχεια ειδικεύτηκα στις Τεχνικές Διαχείρισης του άγχους και της κατάθλιψης, παρακολουθώντας Εξειδικευμένο Πρόγραμμα Κατάρτισης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κατόπιν, παρακολούθησα το Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδοψυχολογίας- Παιδοψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου απ' όπου πιστοποιήθηκα στον τομέα της Παιδοψυχολογίας, ενώ φέτος ολοκληρώνω το Μεταπτυχιακό μου με αντικείμενο την Γνωστική - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία, στο Canterbury Christ Church University της Αγγλίας. Έχω παρακολουθήσει κι συνεχίζω να παρακολουθώ ημερίδες, συνέδρια και σεμινάρια σχετικά με θέματα Ψυχολογίας και Ψυχικής Υγείας.

Στο παρελθόν, συνεργάστηκα με αρκετά Κέντρα Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας καθώς και με Κέντρα Ημέρας και Κέντρα Ειδικών Θεραπειών για παιδιά κι ενήλικες με αναπτυξιακές διαταραχές. Τα τελευταία χρόνια, συνεργάστηκα με γραφείο διεξαγωγής σεμιναρίων και ψυχολογικής υποστήριξης εργαζομένων μεγάλων οργανισμών κι εταιριών, όπου ήρθα σε επαφή με ενήλικες τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο. 

Πραγματοποιώ συνεδρίες στο ιδιωτικό μου γραφείο στη Νέα Σμύρνη, σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο, διεξάγοντας ομάδες αυτογνωσίας κι αυτοβελτίωσης. Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα της εκ του σύνεγγυς επικοινωνίας, υπάρχει η δυνατότητα για συνεδρίες μέσω Skype.

Δείτε όλα τα άρθρα της Επιστημονικής Συνεργάτιδας στην Πύλη Ψυχολογίας: Κωνσταντίνα Αρβανίτη, Αρθρογραφία.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να ακολουθήσετε επαγγελματική καριέρα στον τομέα της ψυχολογίας?

Βασική τοποθέτησή μου αλλά και δική μου κινητήριος δύναμη είναι ότι κάθε άτομο υπό τις κατάλληλες συνθήκες, είναι ικανό να επιφέρει αξιοσημείωτες αλλαγές στη ζωή του και να αφήσει οριστικά πίσω του ό, τι τον δυσκολεύει. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ασκώ και το συγκεκριμένο επάγγελμα, για να βοηθήσω τους ανθρώπους να διαμορφώσουν αυτές τις συνθήκες στην καθημερινότητά τους. Αυτός είναι ο στόχος αλλά κι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση που απολαμβάνουμε στο επάγγελμά μας.

Τι ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ακολουθείτε στη δουλειά σας? Για ποιο λόγο την επιλέξατε;

Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που ακολουθώ είναι η Γνωστική – Συμπεριφορική (CBT). Η προσέγγιση αυτή θέτει τον θεραπευόμενο στο επίκεντρο της θεραπευτικής διαδικασίας και στοχεύει στη μείωση των αρνητικών συμπτωμάτων καθώς και στη βελτίωση της ζωής του, επικεντρωμένη χρονικά στο εδώ και τώρα. Φυσικά, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε το ιστορικό και τη βάση πάνω στην οποία εξελίχθηκε η ψυχοσυναισθηματική δυσκολία, αλλά ο κύριος στόχος είναι να αξιολογήσουμε και να αναδομήσουμε τα δυσλειτουργικά μοτίβα σκέψης που έχει υιοθετήσει το άτομο στο παρόν.

Επίσης, η συνεργασία μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα θετικής έκβασης στην ψυχοθεραπεία μέσω CBT.

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Σε αυτήν την προσέγγιση, ο θεραπευτής δεν είναι απόλυτα καθοδηγητικός και δεν διατηρεί κυρίαρχη θέση στην θεραπευτική σχέση, αλλά συνεργάζεται με το θεραπευόμενο και βάζουν στόχους από κοινού καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας. 

Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, η Γνωστική – Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία είναι η θεραπεία επιλογής για διαταραχές άγχους και κατάθλιψης, τομείς οι οποίοι αποτελούν το αντικείμενο της εξειδίκευσής μου. Στις μέρες μας, είναι γνωστό ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων εμφανίζει ή έχει εμφανίσει στο παρελθόν συμπτωματολογία άγχους ή κατάθλιψης. Γι’ αυτό το λόγο, ως διαταραχές τοποθετούνται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μου, ενώ η εν λόγω προσέγγιση μειώνει τα συμπτώματα αυτά σε ποσοστό αισθητά μεγαλύτερο σε σύγκριση με την αμέσως επόμενη πιο δημοφιλή προσέγγιση θεραπείας.

Πείτε μας με λίγα λόγια πώς προσεγγίζετε τους ανθρώπους που σας επισκέπτονται. 

Βασική αρχή μου στη θεραπεία είναι ο σεβασμός κι η ειλικρίνεια προς το άτομο που θα ξεκινήσει μαζί μου συνεδρίες και θα μου εμπιστευτεί σημαντικά πράγματα για τη ζωή του. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια των συνεδριών ο Ψυχολόγος να μπει στη θέση του θεραπευόμενου και χωρίς επικριτική διάθεση να δει και να βιώσει τα διάφορα γεγονότα, μέσω της οπτικής γωνίας του θεραπευόμενου. Αυτό είναι πολύ βοηθητικό και για τους δύο, γιατί από τη μία πλευρά το άτομο αισθάνεται την αποδοχή και την κατανόηση του θεραπευτή, κι από την άλλη ο ίδιος ο θεραπευτής είναι σε θέση να επιτελέσει το έργο του πιο αποτελεσματικά. 

Τι θα λέγατε σε κάποιον που θέλει να σας επισκεφθεί για πρώτη φορά;

Η έναρξη κάθε νέας διαδικασίας συνήθως εμπεριέχει ένα φόβο κυρίως λόγω του άγνωστου της εμπειρίας. Το άτομο το οποίο θέλει να πραγματοποιήσει μια πρώτη συνάντηση μαζί μου είναι πολύ πιθανό να ταλαντεύεται ανάμεσα σε αυτήν την επιθυμία του και στο φόβο του αγνώστου. Ωστόσο, εφόσον υπάρχει αυτή η επιθυμία – ανάγκη, είναι βέβαιο ότι μία πρώτη επαφή και γνωριμία θα απομακρύνει το φόβο, εφόσον πλέον η θεραπευτική διαδικασία δεν θα είναι για το άτομο κάτι μακρινό και αόριστο. 

Μπορείτε να αναφέρετε κάποιο πολύ ιδιαίτερο περιστατικό που συνέβη στη δουλειά σας?

Κάτι πολύ όμορφο που έχω να θυμάμαι από την μέχρι τώρα επαγγελματική μου δραστηριότητα είναι η στιγμή, όπου στα πλαίσια της θεραπευτικής διαδικασίας με μία θεραπευόμενή μου η οποία παρουσίαζε αγοραφοβία, επιχειρήσαμε έξοδο στα μαγαζιά,για λόγους απευαισθητοποίησης. Η κοπέλα αυτή είχε 6 μήνες να πάει για ψώνια σε εμπορικό κατάστημα, μόνη της ή με παρέα. Ήταν πραγματικά πολύτιμη για μένα η στιγμή που η θεραπευόμενή μου συνειδητοποίησε ότι τα συμπτώματα άγχους και κρίσης δεν ήταν πλέον έντονα και με ευχαρίστησε λέγοντάς μου ότι έχει πάρει πολύ δύναμη από τις συναντήσεις μας και νιώθει αρκετά πιο σίγουρη για τον εαυτό της.

Ποιοι είναι οι συχνότεροι λόγοι για τους οποίους σας επισκέπτεται κάποιος?

ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.

Οι συχνότεροι λόγοι για τους οποίος αποφασίζει κάποιος να ξεκινήσει προσωπική θεραπεία είναι το άγχος, οι κρίσεις πανικού, η κατάθλιψη που μπορεί να βιώνουν καθώς και προσωπικά ή οικογενειακά προβλήματα που μπορεί να τους απασχολούν.

Πώς μπορεί να σας βρει κάποιος ή να κλείσει μαζί σας ραντεβού;

Όσοι το επιθυμούν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου τηλεφωνικά στο 210-9350687 ή στο κινητό μου 6945480523. Εναλλακτικά, μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω e-mail στην ηλ. διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  ή απευθείας στη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μου.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την Ψυχολόγο, Ψυχοθεραπεύτρια, Κωνσταντίνα Αρβανίτη.