Ακρόαση άρθρου......

Η ύπαρξη κρίσης ταυτότητας είναι απολύτως φυσιολογική! Μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε το «πραγματικό σας» όταν προσπαθείτε πάντα να κάνετε αυτό που άλλοι άνθρωποι θέλουν ή περιμένουν από εσάς ή όταν προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε κάποιον άλλο.

Για να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τις συμπεριφορές και τις ίδιες τις σκέψεις σας.

Η υποβολή αυτών των ερωτήσεων μπορεί να σας βοηθήσει πραγματικά:

1. Τι σας αρέσει;

Μέρος του να γνωρίζεις ποιος είσαι είναι να γνωρίζεις τι σε κάνει να νιώθεις καλά. Όλοι βρίσκουμε ευχαρίστηση σε διαφορετικά πράγματα και είναι σημαντικό να ξέρουμε τι είναι αυτό που πραγματικά αρέσει σε μας τους ίδιους (και όχι στους γύρω μας) και όσο κι αν φαίνεται παράξενο αυτό δεν είναι πάντα εύκολο ή ξεκάθαρο. 

Το να είσαι σε θέση να πεις, «μου αρέσει αυτό», αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της ταυτότητάς σας, οπότε αφιερώστε λίγο χρόνο για να καταλάβετε τι σας κάνει να νιώθετε καλά.

Ό,τι και αν είναι αυτό.

2. Τι δεν σας αρέσει;

Το να γνωρίζετε τι δεν σας αρέσει είναι επίσης σημαντικό για να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας.

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Συχνά προσπαθούμε - ή προσποιούμαστε - να μας αρέσουν πράγματα που δεν μας αρέσουν πραγματικά για να ταιριάζουμε με άλλα άτομα για παράδειγμα. Προσπαθώντας όμως να τοποθετήσουμε  τον εαυτό μας σε ένα τέτοιο καλούπι, καταλήγουμε να είμαστε ανειλικρινείς και δυσαρεστημένοι.

Αντί να εξαναγκάζετε τον εαυτό σας σε καταστάσεις που γνωρίζετε ότι δεν θα απολαύσετε, προσπαθήστε να μάθετε να μιλάτε όταν δεν σας αρέσει κάτι. Αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος της προσωπικότητάς σας, οπότε δεν υπάρχει ντροπή στο να λέτε όχι.

Ενημερωθείτε για το ασύγχρονο σεμινάριο Η ψυχική δουλειά στην αυτοπεποίθηση από την πλατφόρμα του PSYVERSITY

3. Τι σας ενδιαφέρει;

Όλοι έχουμε ένα σύνολο πεποιθήσεων και αξιών που ενσταλάζονται μέσα μας από τους γονείς ή τους φροντιστές μας, τα σχολεία μας και τους φίλους μας. Καθώς μεγαλώνουμε, μπορεί να πολύ εύκολο να τις τηρούμε από προεπιλογή και ποτέ να μην σκεφτούμε πραγματικά αν πιστεύουμε σε αυτές ή όχι.

Το να γνωρίσετε τον εαυτό σας δε σημαίνει απαραίτητα ότι αποδέχεστε όλα όσα πιστεύετε ότι πιστεύετε. Μάθετε να αμφισβητείτε τις απόψεις σας, ειδικά αυτές που έχουν εισέλθει παθητικά στη ζωή σας μέσω της ανατροφής σας.

ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.

Πολλοί από εμάς έχουμε ένα σύνολο αξιών που έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την παιδική μας ηλικία και οι οποίες μπορεί να μην σχετίζονται πλέον με εμάς. Σκεφτείτε τι πραγματικά έχει σημασία για εσάς και ελέγξτε αν οι αντιληπτές σας αξίες εξακολουθούν να σχετίζονται με τον τρόπο που ζείτε τη ζωή σας τώρα, ως ενήλικας.

Ως παιδί, μπορεί να είχατε σκεφτεί ότι θέλατε να παντρευτείτε και να αποκτήσετε παιδιά, αλλά αυτή η σκέψη μπορεί τώρα ως ενήλικα να σας ασκεί πίεση. Αν αυτό εξακολουθεί να είναι αυτό που θέλετε από τη ζωή, προχωρήστε! Εάν όχι όμως, μάθετε να αναδιαμορφώνετε τις αξίες σας έτσι ώστε να ταιριάζουν με το ποιοι είστε τώρα, όχι με το ποιοι ήσασταν τότε. Μπορεί τώρα να θέλετε να επικεντρωθείτε στην καριέρα σας, οπότε σταματήστε να αφήνετε τις εφηβικές σας προτεραιότητες να σας κρατάνε πίσω.

Υποσυνείδητα, αυτές οι αξίες του παρελθόντος που τώρα συγκρούονται με τις τρέχουσες πεποιθήσεις σας μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε ανεπαρκείς. Βρείτε νέες αξίες που ταιριάζουν με τη ζωή σας στο παρόν και επεξεργαστείτε αυτό που πραγματικά σας ενδιαφέρει.

4. Σε τι είστε καλοί;

Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος του ποιοι είστε ως άτομο, οπότε αφιερώστε λίγο χρόνο και βεβαιωθείτε ότι παίρνετε τον εαυτό σας στα σοβαρά.

5. Τι θαυμάζετε σε άλλους;

Μερικές φορές ο τρόπος που βλέπουμε τους άλλους ανθρώπους μπορεί πραγματικά να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τους εαυτούς μας.

Μπορεί συχνά να αναρωτιόμαστε γιατί δεν είμαστε τόσο ενδιαφέροντες ή συναρπαστικοί όσο άλλοι  άνθρωποι, αλλά αυτός είναι ένας αρνητικός ή ακόμη και επικίνδυνος τρόπος σκέψης.

Πολλοί από εμάς αισθάνονται ανασφαλείς ή απειλούνται από το τι κάνουν άλλοι άνθρωποι με τη ζωή τους. Αναρωτιόμαστε γιατί κάποιος άλλος πήρε την προαγωγή που θέλαμε. Γιατί το άτομο για το οποίο έχουμε συναισθήματα επέλεξε κάποιον άλλο. Γιατί δεν φαίνεται να χάνουμε βάρος τόσο γρήγορα όσο όλοι οι άλλοι.

Μέρος του να γνωρίσεις τον εαυτό σου είναι να αφήσεις στην άκρη τέτοιου τύπου προσδοκίες και συγκρίσεις και να αποδεχτείς απλά αυτό που εσύ είσαι.

Σταματήστε λοιπόν να προσπαθείτε να είστε το άτομο που νομίζετε ότι θέλουν οι άλλοι ή περιμένουν από εσάς και συμβιβαστείτε με το ποιοι είστε, αυτή τη στιγμή.

Αυτό που μπορείτε αν θέλετε να κάνετε είναι να δείτε τι είναι αυτό που σας αρέσει σε άλλους ανθρώπους και τις ζωές τους, τι είναι αυτό που θαυμάζετε και να το χρησιμοποιήσετε εποικοδομητικά προς όφελός σας, χωρίς συγκρίσεις και χωρίς πιέσεις.

6. Τι σας οδηγεί;

Ο τρόπος που ενεργούμε εξαρτάται από πολλά πράγματα και διαμορφώνει το ποιοι είμαστε ως άνθρωποι. Σκεφτείτε τι σας παρακινεί να ενεργήσετε με συγκεκριμένους τρόπους - είναι οικονομικό, έχει σχέση με συμπόνια ή είναι προσωπική επιθυμία να είστε ο καλύτερος; Όποια και αν είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτό που κάνετε με τη ζωή σας, μάθετε να το εκτιμάτε και να το σκέφτεστε.

Μαθαίνοντας τι σας ωθεί προς τα εμπρός, μπορείτε να βρείτε αποτελεσματικούς τρόπους για να παρακινήσετε τον εαυτό σας σε νέες δραστηριότητες ή έργα.

7. Γιατί κάνετε αυτό που κάνετε;

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω το ποιοι είμαστε τώρα τείνει να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τους νεότερους εαυτούς μας.

Οι εμπειρίες σας κατά την παιδική ηλικία και τα εφηβικά σας χρόνια θα έχουν αντίκτυπο στο πώς βλέπετε τον κόσμο τώρα και πώς ενεργείτε σε αυτόν.

Οι σχέσεις σας με την οικογένειά σας και τους φίλους σας θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο ποιοι είστε ως ενήλικες. Αυτό μπορεί να είναι θετικό (όπως «ο μπαμπάς μου ήταν πολύ δημιουργικός και τώρα είμαι κι εγώ»), αλλά προφανώς μπορεί να έχει και επιβλαβή αποτελέσματα.

Αναλογιστείτε τις τρέχουσες συμπεριφορές σας και πώς θα μπορούσαν να αποδοθούν σε προηγούμενα γεγονότα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να συγκεντρώσετε περισσότερα κομμάτια του παζλ που σας απαρτίζουν.

Η αναζήτηση της αιτίας του τρόπου με τον οποίο ενεργούμε μπορεί να είναι ένα ενοχλητικό ταξίδι μερικές φορές, αλλά έτσι αποκαλύπτονται πράγματα από το παρελθόν μας που ενδεχομένως έχουμε κρύψει στο υποσυνείδητό μας και τα οποία μας δίνουν ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τον εαυτό μας όταν τα ανακαλύψουμε.

Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας

Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να έχετε πίστη στον εαυτό σας. Η αυτοπεποίθησή σας προκύπτει συχνά από τις γενικές αξίες σας στη ζωή και από αυτό που πιστεύετε ότι είναι σημαντικό, καθώς και από αυτό που σας κάνει να νιώθετε καλά για τον εαυτό σας και που σας ωθεί να κάνετε περισσότερα.

Θυμηθείτε ότι είστε άνθρωπος με τη δύναμη και την ελευθερία να αλλάξετε - ο «εαυτός σας» είναι ρευστός από πολλές απόψεις και ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να κάνετε αλλαγές στον τρόπο που ζείτε τη ζωή σας.

Μέρος της γνώσης του εαυτού σας είναι να αισθάνεστε ικανοποιημένοι με τις επιλογές που κάνετε, και αυτό έρχεται με τη συνειδητοποίηση ότι όλα είναι προσωρινά, εκτός εάν επιλέξετε να κάνετε κάτι μόνιμο. 

Πηγή: 

Aconsciousrethink.com (How To Get To Know Yourself: 7 Questions You Must Ask!)

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Βουρλιώτου - Ψυχολόγος

Μαρία Βουρλιώτου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ζω και εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη στον τομέα της υγείας. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου το στο τμήμα ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειμαι υποψήφια φοιτήτρια μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στη φιλοσοφία.