Όλοι μας έχουμε τη ζώνη άνεσης μας. Για τον καθένα μπορεί να είναι και κάτι διαφορετικό, ωστόσο όλοι έχουμε τρόπους και διεξόδους μέσα στις οποίες νιώθουμε ασφαλείς!
Οι ζώνες άνεσης συνήθως αποτελούν μοτίβα συμπεριφοράς που ανακυκλώνουμε κάθε φορά που κάποια κατάσταση μας φαίνεται ότι απειλεί την ηρεμία μας.
Παρόλα αυτά, τις περισσότερες φορές, φτάνουμε σε ένα τέλμα όπου βρισκόμαστε κολλημένοι στα όρια μιας ρουτίνας και αναζητάμε να δοκιμάσουμε κάτι νέο για να εμπλουτίσουμε την καθημερινότητά μας.
Αν, όμως, ανήκετε σε αυτούς τους ανθρώπους που αποζητούν να νιώθουν ασφαλείς, είναι πιθανό οτιδήποτε νέο να φαντάζει κάπως επικίνδυνο κι αγχωτικό σε εσάς.
Τι μπορείτε, άραγε, να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις;
Ας δούμε πέντε πρακτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να δοκιμάσετε κάτι νέο και να διευκολύνετε το δρόμο σας για να ξεφύγετε από τη ζώνη άνεσής σας χωρίς άγχος.
1. Σπάστε το στόχο σε μικρότερους υπο-στόχους.
Γνωρίζουμε ότι για να πετύχουμε ένα στόχο χρειάζεται να ακολουθήσουμε κάποια βήματα. Επομένως, για παράδειγμα, εάν θέλετε να ξεκινήσετε το τζόκινγκ, το πρώτο βήμα δεν είναι να εγγραφείτε σε έναν μαραθώνιο!!
Όταν θέλετε να κάνετε κάτι καινούργιο που αρχικά σας φοβίζει, το να «πέσετε με τα μούτρα» σε αυτό δεν πρόκειται να σας βοηθήσει. Μπορεί, μάλιστα, να υποκινήσει μια εντονότερη αίσθηση φόβου που ενδέχεται να οδηγήσει σε αποφυγή του νέου στόχου.
Σκεφτείτε τι θα θέλατε να δοκιμάσετε και προχωρήστε σταδιακά προς την επίτευξη του στόχου σας. Επιστρέφοντας στο παράδειγμα με το τζόκινγκ, θα μπορούσατε να βάλετε στον εαυτό σας το στόχο να περπατάτε συγκεκριμένα βήματα την ημέρα.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Όταν αυτό σας είναι άνετο, προχωρήστε ένα βήμα παρακάτω επισπεύδοντας το περπάτημα. Μόλις ξεκινήσετε να σημειώνετε τις πρώτες μικρές επιτυχίες κι οι ορμόνες της ντοπαμίνης αρχίσουν να εκκρίνονται και να σας ενημερώνουν ότι κάνετε κάτι επιβραβευτικό, θα βρείτε γρήγορα τα αποθέματα της θέλησης να συνεχίσετε μέχρι να καταφέρετε και τον τελικό σας στόχο.
2. Ξεκινήστε σήμερα.
Η αναβλητικότητα μπορεί να αποτελεί για κάποιους μοτίβο συμπεριφοράς σε διάφορες καταστάσεις. Εάν έχετε αποφασίσει να αλλάξετε κάποια πράγματα στη ζωή σας και να «ξεβολευτείτε» αλλά δεν έχετε τόσο αυξημένο κίνητρο να δοκιμάσετε κάτι νέο, πιθανότατα να το αναβάλλετε κι έτσι δεν έρχεται ποτέ εκείνη η μέρα της αλλαγής.
Η τοποθέτησή μας επ’ αυτού είναι τόσο απλή όσο θα ακουστεί. Κάντε το σήμερα. Κάντε το τώρα.
3. Βρείτε έναν φίλο για να μοιραστείτε μαζί του την εμπειρία αυτή.
Και μόνο η αμφιβολία μπορεί να δημιουργήσει ένα ανυπέρβλητο ψυχολογικό εμπόδιο. Όταν θέλουμε να επιδοθούμε σε μια νέα πρόκληση ή να βιώσουμε κάτι διαφορετικό, το άγχος μας γι’ αυτό μπορεί να κλιμακωθεί έως ότου να πειστούμε εντελώς ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό.
Αυτή η αίσθηση μπορεί να μειωθεί αρκετά όταν βρείτε έναν φίλο ή ένα δίκτυο υποστήριξης για να επιδοθείτε μαζί στη νέα εμπειρία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό το σύστημα φίλων υπάρχει ήδη, απλά θα πρέπει να το αναζητήσετε και θα το βρείτε!
4. Δοκιμάστε τα όριά σας.
ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.
Μήπως δεν έχετε συγκεκριμένο στόχο; Ή θέλετε να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο αλλά αισθάνεστε «αλυσοδεμένοι» από τις ανασφάλειες που σας συνδέουν με τη ζώνη άνεσής σας;
Προσπαθήστε να αλλάξετε ένα πράγμα κάθε μέρα, το οποίο σας τοποθετεί σε ένα νέο σενάριο χωρίς να είναι απαραίτητα μια τεράστια αλλαγή της ρουτίνας σας. Για παράδειγμα:
- Ακολουθήστε διαφορετική διαδρομή για το σπίτι.
- Φάτε σε ένα καινούργιο εστιατόριο.
- Καλέστε τον φίλο σας αντί να στείλετε μηνύματα.
- Πείτε ναι, αντί όχι.
Ακόμα και οι μικρές μεταβολές θα αρχίσουν να δημιουργούν ένα κλίμα αλλαγής στο μυαλό σας!
Μόλις αρχίσετε να βιώνετε νέα, διαφορετικά πράγματα και πάρετε μια γεύση από την ιδέα ότι δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι όπως το κάνατε πάντα, τότε θα πλησιάσετε πιο κοντά στα άκρα της ζώνης άνεσής σας.
5. Αναποδογυρίστε ένα νόμισμα.
Η χρήση ρίψης νομισμάτων για τη λήψη μιας απόφασης μπορεί να ακούγεται αυθαίρετη ή πολύ απλοϊκή, αλλά σταθείτε λίγο πριν την απορρίψετε!
Οι ζώνες άνεσης αφορούν μοτίβα και συνήθειες στα οποία μπορεί να απορροφηθούμε επαναλαμβάνοντας τις ίδιες συμπεριφορές ξανά και ξανά, χωρίς απαραίτητα να είναι αυτό που μας ευχαριστεί ή μας κάνει καλό.
Τα μοτίβα συμπεριφοράς μας δημιουργούνται συχνά από υποσυνείδητη σκέψη και όχι από συνειδητές αποφάσεις. Από την παιδική ηλικία, αυτά χαρτογραφούνται και καθιερώνουν τα συστήματα πεποιθήσεων και τις συνήθεις συμπεριφορές που μας καθοδηγούν σε όλη μας τη ζωή.
Όταν προσπαθείτε να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας, ο λόγος που αυτό μπορεί να σας φαίνεται κάπως δύσκολο είναι ότι προκαλείτε αυτές τις πεποιθήσεις και συνήθειες και προσπαθείτε να αξιολογήσετε κατά πόσο οι πεποιθήσεις αυτές είναι οι σωστές ή αν υπάρχει κάτι διαφορετικό που μπορεί να είναι εξίσου καλό και έχει ξεφύγει από τον έλεγχό σας.
Λοιπόν, πετάξτε ένα νόμισμα και αφήστε τη μοίρα στην τύχη εγκαταλείποντας λίγο τον έλεγχο. Δεν χρειάζεται ούτε πρέπει να είναι να είναι κάτι σημαντικό, απλά μπορείτε να αφήσετε στην τύχη να αποφασίσει πού θα πάτε σήμερα, ποια προπόνηση θα δοκιμάσετε, ποιο φίλο θα καλέσετε, τι θα φορέσετε στη δουλειά.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Κωνσταντίνα Παν. Αρβανίτη - Ψυχολόγος
Κωνσταντίνα Παν. Αρβανίτη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, MSc. Ειδίκευση στη Γνωστική - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία - Παιδοψυχιατρική και στις Τεχνικές Διαχείρισης Άγχους & Κατάθλιψης. Συνεδρίες ατομικές κι ομαδικές. Συνεδρίες μέσω Skype.