Όλοι σας είναι πιθανόν να έχετε πληγωθεί από τις πράξεις ή τα λόγια των κοντινών σας ανθρώπων. Μπορεί οι γονείς σας να ήταν επικριτικοί σε κάθε σας προσπάθεια. Μπορεί ο σύντροφος σας να είχε παράλληλη σχέση, μπορεί ακόμα οι συνάδελφοι σας να προσπάθησαν να σαμποτάρουν την επαγγελματική σας σταδιοδρομία.
Αυτές οι τραυματικές εμπειρίες προκαλούν αρνητικά συναισθήματα όπως οργή , πικρία ή ακόμα και διάθεση για εκδίκηση. Έχετε δυο επιλογές ή να παγιδευτείτε σε αυτά τα τοξικά συναισθήματα ή να προσπαθήσετε να συγχωρήσετε για την δική σας ψυχική υγεία.
Ποια είναι η έννοια της συγχώρεσης;
Όλοι οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται την συγχώρεση με τον ίδιο τρόπο. Κατά μία γενική έννοια εννοούμε την απόφαση του ατόμου να αφήσει πίσω του το συναίσθημα της μνησικακίας ή ακόμα και τις σκέψεις εκδίκησης που προκλήθηκαν από ένα τραυματικό γεγονός. Είναι πιθανόν να μην ξεχάσετε ποτέ αυτό που σας έχει πληγώσει. Όμως η δύναμη της συγχώρεσης σας απελευθερώνει από το άτομο που σας έχει πληγώσει για να μπορέσετε να συνεχίσετε με ψυχική ηρεμία την ζωή σας. Συγχωρώ δεν σημαίνει ότι ξεχνώ. Οι δυσάρεστες εμπειρίες δεν εξαλείφονται, απλά αντί να είστε προσκολλημένοι στο παρελθόν έχετε την ελευθερία να προστατέψετε τον εαυτό σας και να ισορροπήσετε.
Ο άνθρωπος που έχει την δύναμη να συγχωρεί δεν σημαίνει ότι είναι αδύναμος ή αφελής. Αντίθετα είναι δυνατός γιατί χωρίς να απαλλάσσει το άτομο που τον έχει πληγώσει από την ευθύνη των πράξεων του, απελευθερώνεται από αυτόν και δεν του επιτρέπει να συνεχίσει να τον πληγώνει. Συγχωρώ δεν σημαίνει ότι δεν νιώθω θυμό ή ότι δικαιολογώ αγενείς ή εγωιστικές συμπεριφορές απλά επειδή δεν μπορώ να αλλάξω το παρελθόν δεν προσκολλώμαι σε αυτό γιατί δεν μου αξίζει να υποφέρω για πάντα.
Γιατί πρέπει να συγχωρούμε;
Η συγχώρεση οδηγεί σε πιο υγιείς σχέσεις, εξαλείφει τα αρνητικά συναισθήματα όπως αγωνία, άγχος, εχθρότητα, βοηθάει το άτομο να βελτιώσει την ψυχική του υγεία, ελαχιστοποιεί συμπτώματα κατάθλιψης, αυξάνει την αυτοεκτίμηση του ατόμου και γενικότερα συμβάλλει και στην καλύτερη σωματική υγεία. Η συγχώρεση δεν σημαίνει απαραίτητα και επανασύνδεση. Σε μερικές δε περιπτώσεις μπορεί να μην είναι και η πιο ενδεδειγμένη λύση γιατί εξαρτάται και από την μελλοντική συμπεριφορά του ατόμου που μας έχει πληγώσει.
Ποιες είναι οι αρνητικές συνέπειες αν δεν εξασφαλίσετε το δώρο της συγχώρεσης;
1) Θα μεταφέρετε το θυμό και την πικρία σας σε κάθε καινούργια σχέση.
2) Θα είστε τόσο πολύ παγιδευμένοι στο αρνητικό συναίσθημα της αδικίας που δεν θα μπορείτε να απολαύσετε το παρόν.
3) Είναι πιθανόν να εξελιχθείτε σε ένα αγχωτικό ή καταθλιπτικό άτομο, εγκλωβισμένο στα αρνητικά συναισθήματα.
4) Θα απομονωθείτε και θα χάσετε την ευκαιρία για καινούργιες υγιείς σχέσεις.
Πώς να συγχωρήσετε;
1) Παραδεχτείτε τον πόνο που νιώθετε και συνειδητοποιήστε ποιος είναι υπεύθυνος.
2) Εκφράστε τα συναισθήματα σας με υγιή τρόπο.
3) Απαλλαγείτε από προσδοκίες για διόρθωση της αδικίας.
4) Οχυρώστε τον εαυτό σας για να μην ξανασυμβεί. Να γνωρίζετε τι πρέπει να περιμένετε από τους άλλους γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να δώσουν κάτι που δεν έχουν.
Το να μάθετε να συγχωρείτε προϋποθέτει να συνειδητοποιήσετε ότι αυτό που σας πλήγωσε πράγματι συνέβη αντί να εύχεστε να ήταν διαφορετικά ή να βρίσκετε διάφορες δικαιολογίες. Η ιδέα της συγχώρεσης δεν εστιάζεται στο να διορθωθεί μια τραυματισμένη σχέση αλλά είναι το μονοπάτι για την προσωπική σας ελευθερία για να έχετε μια ποιοτικά καλή ζωή.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Επιβατιανού Αντιγόνη - Ψυχολόγος
Επιβατιανού Αντιγόνη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια. MSc in Counselling Studies, University of Edinburgh. Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία - Θεραπεία Σχημάτων. Ειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές ( παχυσαρκία, ανορεξία, βουλιμία, υπερφαγικά επεισόδια).