Ακρόαση άρθρου......

Τόσο οξύμωρο όσο ακούγεται. Να σε αγαπάνε και να σε πνίγουν. Να μην μπορείς να πάρεις ανάσα, μέσα από τις συμπεριφορές των ανθρώπων σου. Και αυτή η πρόταση απλώνεται σε όλες τις περιπτώσεις, οικογένεια, ερωτικοί σύντροφοι, περίγυρος.

Μα τι γίνεται ; μήπως εσύ φταις τελικά; Η αχαριστία σου, έχει χτυπήσει κόκκινο; να σε αγαπούν, να σου προσφέρουν και εσύ να πνίγεσαι;

Σταμάτησε το γαϊτανάκι των αρνητικών σκέψεων, ή τουλάχιστον προσπάθησε να το περιορίσεις. Να τα βάλουμε σε μια σειρά αρχικά. Ο τρόπος που αυτοπροσδιορίζεσαι και οι αναφορές στην αυτό-αποστροφή σου, έχουν τις ρίζες τους  βαθιά από τότε που ακούστηκε το πρώτο σου κλάμα. Ναι καλά κατάλαβες, στην οικογένεια σου εντοπίζεται το gps του τρόπου που σκέφτεσαι και βλέπεις τον κόσμο γυρω σου!

Θέλεις να είσαι ευτυχισμένος. Ποιος δεν θέλει; έχεις ακούσει ποτέ κανένα να λέει πως δεν θέλει την ευτυχία; Η προσπάθεια μας να είμαστε ευτυχισμένοι μας οδηγεί, στην δυστυχία και στην απογοήτευση. Είναι όπως μαγνητίζεσαι το έντομο από το φως και τελικά καίγεται. Ξέρεις τι λένε στους αναβάτες όταν βρίσκονται σε μεγάλο ύψους; να μην κοιτάνε στο κενό, χωρίς να το θέλουν θα βρεθούν εκεί. Να ατενίζουν μπροστά. Εκεί που θέλουν να βρεθούν. Εσύ θέλεις να είναι όλοι γύρω σου ευχαριστημένοι. Να μην απογοητεύσεις κανέναν αλλά τελικά αυτό είναι ανέφικτο. Όταν έχουν μάθει να είναι ευχαριστημένοι όλοι, μετά εσύ που έχεις ως τίτλο τιμής να είσαι το καλό παιδί, δεν θέλεις να χάσεις αυτή την αναγνώριση. Αφήνεις τα δικά σου θέλω πίσω και προπορεύονται όλοι οι υπόλοιποι.

Θέλω να μοιραστώ μαζί σου μια αληθινή ιστορία, που θα σε βοηθήσει να δεις την δική σου θέση στο έργο της ζωής.

Ο Γιώργος πρώτος γιος μιας πολύτεκνης αγροτικής οικογένειας, σε ένα χωριό της επαρχίας, κατάφερε να μπει στο πανεπιστήμιο και να σπουδάσει. Το όνειρο της μάνας του ήταν να καταφέρει να ξεφύγει από την μιζέρια και την πίεση που η ίδια έζησε και να ανοίξει τα φτερά του σε κάτι καλύτερο.

Ως μεγαλύτερος είχε πάρει στους ώμους του και όλη την ευθύνη του ονόματος της οικογένειας. Να είναι το καλό παιδί, να τα καταφέρει να τους βγάλει όλους ασπροπρόσωπους και να στηρίζει όλη την οικογένεια όσο μπορούσε. Είχε γνωρίσει μια κοπέλα την Ελένη  που ήταν από την επαρχία που μεγάλωσε και αυτός, αλλά η οικογένεια της δεν ήταν αγρότες. Αυτό την έκανε να είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από την δική του.

Σπούδαζαν μαζί αλλά αυτός δεν την είχε αγαπήσει τόσο, του άρεσε που ήταν με κάποια που ήταν πιο πάνω κοινωνικά από τις υπόλοιπες του χωριού του. Αγάπησε στην πορεία μια άλλη κοπέλα με άλλη νοοτροπία , άλλη κουλτούρα, διαφορετική νοοτροπία την Ιόλη . Ήταν έτοιμος ! θα έκανε την ανατροπή στην ζωή του και στην ζώνη ασφαλείας του. Θα σταματούσε την σχέση μου την Ελένη  για να είναι με την Ιόλη! αυτό ήθελε!

Άλλωστε τι νόημα είχε ; την είχε απατήσει, δεν ήθελε να είναι μαζί της. Και τότε η φωνή της μητέρας του άρχισε να ηχεί μέσα στα αυτιά του. Πως θα αφήσει μια κοπέλα που την έχει εκθέσει; Η φωνή της Ελένης και τα κλάματα των επανέφεραν στην θλιβερή του πραγματικότητα. Δεν γινόταν να κάνει αυτό το βήμα. Δεν είχε το σθένος. ίσως τελικά η Ιόλη να μην ήταν γιαυτον. Ήταν τόσο διαφορετική, θα καταλάβαινε τις συνήθειες του χωριού του; θα την δεχόταν η μάνα του;

ΑΓΧΟΣ: ΚΥΚΛΟΣ 10 ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ (Οκτώβριος 2024 – Ιανουάριος 2025) .
Το PSYCHOLOGY.GR διοργανώνει έναν ολοκληρωμένο κύκλο σεμιναρίων και εργαστηρίων
με πλούσια πληροφόρηση, πρακτικές λύσεις και ασκήσεις, για το άγχος και τις αγχώδεις διαταραχές, τις κρίσεις πανικού, το στρες, το κοινωνικό άγχος, τους ψυχαναγκασμούς. |
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 35 ευρώ, για εγγραφές που θα γίνουν έως 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Παντρεύτηκε την Ελένη, τα χρόνια πέρασαν, έγινε πατέρας σε τρία παιδιά μαζί της. Αλλά από το μυαλό του δεν έφυγε ποτέ η Ιόλη με το λαμπερό χαμόγελο και την ψυχή που φώτιζε την δική του.

Πέρασαν τα χρόνια, την έψαξε και την βρήκε. Προσπάθησε να την προσεγγίσει και με τα πολλά το κατάφερε. Ήταν μαζί ως παράλληλη σχέση με τον γάμο του, σχεδόν 17 χρόνια. Της είπε πως θα είναι μαζί, πως θα ζήσουν ελεύθεροι και να κάνει υπομονή. Κάπου εκεί λίγο πριν το τέλος της διορίας που είχε θέσει, το έβαλε στα πόδια. Φυσικά η Ελένη τα καταλάβαινε όλα και τον είχε τόσο αυστηρά περιορισμένο σε όλα. Στο που θα πάει, με ποιους είναι, ακόμα και εργασία του άλλαξε, μιας και αυτή ήταν πιο ισχυρή από αυτόν και όλα τα έλεγχε με τις ευλογίες του.

Δεχόταν όλη αυτή την χειραγώγηση και του έκανε γιατί έτσι είχε δεχτεί από την αρχή, γιατί αυτό είχε δωθεί εξ αρχής ως κάτι καλό ακόμα και από την οικογένεια του. Ποιος ήταν αυτός που θα άλλαζε όλη αυτή την κατάσταση; Πως θα τα κατάφερνε; Ποσό θα τους απογοήτευε όλους; Κι άλλο διαζύγιο στην οικογένεια η μητέρα του πως θα το σήκωνε; βλέπεις και ο αδελφός είχε χωρίσει. Η Ελένη ήταν πετυχημένη στην εργασία της και καμάρωνε η μάνα του γιαυτο. Τον είχε και τον ίδιο τακτοποιήσει και ακολουθούσαν και τα παιδιά του. Άφησε πίσω την ψυχή του και πήγε με την στείρα λογική που του έλεγε ο φόβος του.

Η Ιόλη θα βρει τον δρόμο της.. Αυτό ήταν το αφήγημα που άκουσα εγώ ως θεραπεύτρια, αλλά πίσω από τα λόγια έβλεπα άλλη ιστορία.Δυο καταπιεσμένους ανθρώπους, την Ελένη και τον Γιώργο. και μια γυναίκα με χαμηλή αυτοεκτίμηση την Ιόλη.

ΕΛΕΝΗ:

Στις Σκιές του έρωτα: τα μάτια που με κοίταξαν
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τις σχέσεις, τον έρωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Η Ελένη δεν μπορούσε να δεχτεί ότι ο άντρας που είχε διαλέξει εξ αρχής την είχε απορρίψει. Μέσα στα πλαίσια του “εγώ" της βάπτισε “αγάπη” αυτό που ένιωθε για τον Γιώργο προκειμένου να δικαιολογήσει τα κλάμματα και την ακραία συμπεριφορά της όταν αυτός είχε πάρει το θάρρος και την απέρριψε.

Ήταν αυτή που μπορούσε να τα πετύχει όλα και ο Γιώργος ήταν ένα πρότζεκτ ζωής. Είχε μεγαλώσει με το ηχητικό εμβατήριο ότι αυτή είναι η καλύτερη και δεν χάνει ποτέ. Ποιος ήταν ο Γιώργος από το χωριό που θα την απέρριπτε; Στην πορεία έβλεπε καταλάβαινε και γνώριζε πως ο Γιώργος είναι εκεί από ένα “πρέπει”και αυτό την βόλεψε . Αλλά της αρκούσε να του κρατάει το χέρι στην πλατεία και να λένε οι άλλοι ποσό αχώριστο ζευγάρι είναι. Είχε πετύχει τον στόχο της. Το τί περνούσε η ίδια στο σπίτι της δεν την ενδιάφερε. Είχε μάθει να υπηρετεί παντού μια εικόνα. Ποιος ήταν αυτός που θα την χαλούσε;

ΓΙΩΡΓΟΣ:

Δεν έχει γνωρίσει τον εαυτό του. Μέσα από τα μάτια της μάνας του και της οικογένειας του, έφερνε αξία στον εαυτό του. Επαναστάτης χωρίς νόημα η ζωή του.

Δίχως αξίες, δίχως βάση παρά μόνο μια εικόνα που βλέπουν οι άλλοι. Έτσι μεγαλώνει και τα παιδιά του. Τι να τους μάθει ; αυτό που ο ίδιος δεν κατάφερε; τουλάχιστον αυτά μπορούν να φορούν την μπλούζα την φιρμάτη την ακριβή και να είναι στα χωράφια από χόμπι τάχα να βοηθήσουν και να μιλάνε για ταξική πάλη. Χωρίς να έχουν εργαστεί ποτέ μιας και σπουδάζουν. Νιώθει πως έχει καταφέρει κάτι καλύτερο για τα παιδιά του, γιατί ο ίδιος δούλευε σκληρά από μικρός.

Τώρα η Ελένη δεν επιτρέπει στα παιδιά να δουλεύουν και ο ίδιος αυτό το επικροτεί. Κάτι έχει καταφέρει, δεν είναι όλα λάθος! έχει μια οικογένεια που γυαλίζει στα μάτι άλλων όσων είναι στην πλατεία, κι η μάνα του καμαρώνει. Κανείς δεν βλέπει την θλίψη του. Την έχει κρύψει καλά μέσα από το σεντόνι του καθωσπρεπισμού. Έκανε ένα διάλειμμα και είχε μια ψευδαίσθηση πως μπορεί να αλλάξει το αφήγημα της ζωής του αλλά τελικά αυτό ήταν ανυπέρβλητο γιαυτον.

ΙΟΛΗ

Πόση ανάγκη αποδοχής; Πόση απόρριψη που δεν μπορεί να την χωρέσει μέσα στην ψυχή της. Οικείο για αυτήν να είναι στην θέση δεύτερη γιατί έτσι έμαθε από τότε που ακούστηκε το κλάμα της στην ζωή. Οικείο για αυτή να περιμένει ψίχουλα αγάπης και να θεωρεί πως αυτό της αξίζει. Πρώτα οι άλλοι και μετά η ίδια. Δεν έχει αποδεχτεί τον εαυτό της και πιστεύει πως αν την αποδεχτεί κάποιος άλλος θα πάρει αξία.

Οι ηθικές αναστολές είναι χαλαρές γιατί η αναστολή της αξίας της είναι ανύπαρκτη. Μήπως πάρει αξία τελικά; Μήπως, αν για χάρη της, κάποιος άλλος γίνει απορριπτέος και όχι η ίδια, αυτό της δώσει αξία; Η Ιόλη αντικατοπτρίζει όλη την απόρριψη που εξάγει η κοινωνία στην ανακύκλωση των αξιών και των ηθικών αναστολών της.

Η Ιόλη είναι η κόρη που δεν ήταν αρκετή, η γυναίκα που δεν είχε εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Η Ιόλη είναι το αποτέλεσμα του κοινωνικού πειράματος που έλεγε πως αν φερθείς με έναν συγκεκριμένο τρόπο σε έναν άνθρωπο θα πιστέψει πως είναι αυτό που του λες. Είναι αυτή που στο τέλος θα λιθοβολήσουν όλοι και αυτή περισσότερο από όλους. Η Ιόλη καθρεφτίζει την κοινωνία μας. Είναι η αντανάκλαση της  και όλοι οι Γιώργηδες και Ελένες μπορούν να έχουν υπόσταση εξ αιτίας μιας Ιόλης. Αυτής που θα λιθοβολήσουν για να πάρουν τον τίτλο του αναμάρτητου οι γύρω της.

Όλοι κάποτε καλούμαστε να πάρουμε έναν ρόλο Γιώργου Ελένης και Ιόλης. Στο χέρι μας πως θα γράψουμε την ιστορία της ζωής μας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ευαγγελία Βεργανελάκη - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ευαγγελία Βεργανελάκη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Πτυχιούχος της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.  Εξειδίκευση Association for Coaching Accredited.