Ακρόαση άρθρου......

Το 1981, η Colette Dowling έγραψε το The Cinderella Complex: Women's Hidden Fear of Independence , ένα βιβλίο που διερεύνησε τους λόγους και τους τρόπους που μια γυναίκα μπορεί να φοβάται να ζήσει μόνη της και να έχει μια έμφυτη επιθυμία να «σωθεί» από έναν άντρα.

Όπως το είδε η Colette Dowling, οι συνέπειες του να ανατρέφονται οι γυναίκες ώστε να εξαρτώνται από έναν άνδρα μπορεί να οδηγήσουν σε συμπεριφορές αυτο-δολιοφθοράς , ιδιαίτερα εκείνες που συνδέονται με την επιτυχία και την ευτυχία. Μπορεί να αναβάλλετε προσωπικούς στόχους και στόχους για να διατηρήσετε τη σταθερότητα ή μπορεί να μεταπηδήσετε γρήγορα από τη μια σχέση στην άλλη για να νιώσετε ασφάλεια.

Η Κάρεν Χόρνει (1978)  επίσης υποστηρίζει πως συχνά δεν κάνουμε τη σωστή επιλογή συντρόφου. Αυτό μπορεί να οφείλεται πολλές φορές στο γεγονός ότι δεν έχουμε κατανοήσει τις πραγματικές μας ανάγκες αλλά και επειδή δεν γνωρίζουμε καλά την προσωπικότητα του ατόμου που επιλέγουμε για σύντροφό μας. 

Ακόμη, συμπληρώνει πως μία λάθος επιλογή συντρόφου μπορεί να γίνει από την προσωρινή τύφλωση του έρωτα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η επιλογή μας είναι απόλυτα λανθασμένη. Κάποια στοιχεία του συντρόφου που επιλέξαμε αντιστοιχούσαν στις πραγματικές προσδοκίες που είχαμε εμείς οι ίδιοι για την σχέση και την συντροφικότητά μας.

Σύμφωνα με τη Σκορδά «ο Lipmann το 1920 τόνισε πόσο «ευάλωτες» είναι οι γυναίκες και θεώρησε αυτό ως κατεξοχήν σημαντικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας τους. »

Η γυναίκα αποτελεί ένα άτομο το οποίο εύκολα ενθουσιάζεται και ακόμη πιο εύκολα παρασύρεται. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του γυναικείου πληθυσμού είναι και το ότι απογοητεύονται σε τέτοιο βαθμό που όταν έρθει αυτή η κατάσταση φτάνουν σε σημείο κατάρρευσης.

Σε αντίθεση, το ανδρικό φύλο χαρακτηρίζεται σε όλες τις καταστάσεις από μία συναισθηματική ισορροπία (Χουρδάκη Μ.,1982 ) Άλλο ένα χαρακτηριστικό της γυναίκας είναι πως αποτελεί έναν εξωστρεφή χαρακτήρα που της αρέσει συνεχώς να μιλάει ενώ ο άνδρας έχει έναν ενδοστρεφή τύπο.

Είναι ικανός να κρατά να συναισθήματα του και να μην τα μοιράζεται με την γυναίκα του κάτι που οι ίδιες οι γυναίκες έχουν ανάγκη. (Χουρδάκη Μ., 1982)

Τα τραβηγμένα χαρακτηριστικά της Σταχτοπούτας

Το σύνδρομο της Σταχτοπούτας περιλαμβάνει μέσα του αρκετές δόσεις ατομικής απαξίωσης, χαμηλής αυτοεκτίμησης, αδυναμία ανάληψης ευθύνης του εαυτού, αίσθημα διαρκούς ικανοποίησης των σημαντικών άλλων. Αυτό θα γίνει καλύτερα κατανοητό στην παρακάτω ανάλυση των χαρακτηριστικών μιας γυναίκας με το συγκεκριμένο σύνδρομο.

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Ο Lombrosso επισημαίνει πως ένα κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα της γυναικείας προσωπικότητας είναι το γεγονός πως οι γυναίκες συχνά επικεντρώνονται στις ανάγκες των άλλων, με αποτέλεσμα να νιώθουν οι ίδιες αρνητικά και να βιώνουν μια άσχημη κατάσταση για την ψυχολογία τους.

Σύμφωνα με την Ντόουλινγκ, Κολέτ (1983) οι γυναίκες που πάσχουν από το Σύνδρομο της Σταχτοπούτας εμφανίζουν κάποια γενικά χαρακτηριστικά που έχουν ως εξής:

1. Οι γυναίκες αυτές αποφεύγουν να εισπράξουν την αναγνώριση για την επιτυχία τους και πολλές φορές βλέπουν μόνο τις αποτυχίες τους.

2. Έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους στο να κρίνουν και να παίρνουν αποφάσεις παραχωρώντας έτσι το προνόμιο αυτό στον σύντροφό τους.

3. Το γυναικείο φύλο μόλις βρεθεί σε μια κατάσταση ανταγωνισμού είναι αδύναμο να την διαχειριστεί. Χρειάζεται πολύ ενθάρρυνση και ανατροφοδότηση ώστε να μην καταρρεύσει η σιγουριά μιας γυναίκας.

ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.

4. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της γυναίκας με το Σύνδρομο της Σταχτοπούτας είναι ο έντονος φόβος σε ένα διαζύγιο. Πολλές είναι αυτές που προτιμούν να ζουν μέσα σε ένα αποτυχημένο γάμο παρά να χωρίσουν και να ζήσουν μακριά από τον σύντροφό τους.

5. Είναι γεγονός πως παρά το ότι οι γυναίκες από πολύ μικρή ηλικία προσπαθούν να είναι ανεξάρτητες μόλις φτάσει η ‘ηλικία γάμου’ όλες αγχώνονται και προσπαθούν να φτιάξουν τη ζωή τους με έναν άνθρωπο. Και αν η «κατάλληλη» ηλικία για γάμο έχει περάσει, πολλές είναι αυτές που κάνουν αρκετές υποχωρήσεις ώστε να καταφέρουν να βρουν έναν σύντροφο.

6. Οι γυναίκες παρά το γεγονός πως φοβούνται τον έλεγχο και την εξουσία πάνω στη ζωή τους, στην πραγματικότητα φοβούνται να αναλάβουν μόνες τους πρωτοβουλίες και να αποφασίζουν για το τι θα συμβεί.

7. Πολλές φορές δεν παίρνουν πρωτοβουλίες, σταματούν να επιδιώκουν πράγματα και είναι υπερβολικά εξαρτημένες από μία αίσθηση ανασφάλειας και αβεβαιότητας σε ότι αφορά την αξία τους.

8. Οι γυναίκες αυτές δεν είναι έτοιμες να νιώσουν την αγωνία που συνδέεται με την ανάπτυξη και σε αυτό ευθύνεται σε ένα μεγάλο βαθμό ο τρόπος που έχουν μεγαλώσει.

9. Πολλές από τις προικισμένες γυναίκες δεν θέλουν να προχωρήσουν σε θέσεις πραγματικής αυτάρκειας και αυτό γιατί μία προαγωγή μπορεί να τους προκαλέσει πολύ άγχος.

10. Οι γυναίκες αυτές μπορεί να φαίνονται ευτυχισμένες όμως μέσα τους τις βασανίζει ένα αίσθημα πως η ζωή τους δεν έχει νόημα.

Πέτα το γοβάκι

Εύθραυστος ψυχισμός, ορμονικές διαταραχές και συναισθηματική ανασφάλεια είναι το τρίπτυχο της γυναικείας ψυχολογίας στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Μια τέτοια γυναίκα που έχει συνηθίσει να εξιδανικεύει τον σύντροφο της και την σχέση που έχει μαζί του, συνηθίζει να γκρεμίζεται πολύ εύκολα όταν η πραγματικότητα σταθεί μπροστά της. Έχοντας συνηθίσει να κρατιέται από τον μίτο των παιδικών παραμυθιών, που ήταν γεμάτα πρίγκιπες, γοβάκια και χαρούμενο τέλος, της είναι τρομερά δύσκολο να βιώσει αυτή την κάθοδο.

Είναι σαν βρίσκεται μια καλοκαιρινή νύχτα στον τελευταίο όροφο ενός ουρανοξύστη και να πέφτει με φόρα στο κενό. Το μόνο που βλέπει είναι ένα μαύρο χάος που την τραβά προς την καταστροφή, σε αυτό το σημείο θα νιώσει πανικό, θυμό, οργή, αδικία, άρνηση και φθόνο. Θα γίνει ίσως το πιο επικίνδυνο θηλαστικό στον πλανήτη. Καθώς πέφτει θα κάνει σκέψεις καταστροφής του ‘’πρίγκιπα’’ που την εξαπάτησε, σχέδια εκδίκησης και εξολόθρευσης του. Όχι δεν θα σκεφτεί να σωθεί, δεν θα πιαστεί από πουθενά να μειώσει ταχύτητα, θα αφεθεί στην κατάρρευση με μια διατροφική ευχαρίστηση. Δεν θα σκεφτεί καθόλου τον εαυτό της και τι επιλογές έχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ο φόβος για την Ανεξαρτησία, η Σταχτοπούτα και ο Πίτερ Παν

Δεν μπορεί να το κάνει αυτό, γιατί είναι πεπεισμένη πως δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον άνδρα (σωτήρα ή πρίγκιπα) και η απουσία του σημαίνει αυτόματα και την δική της καταστροφή. Είναι σχεδόν αδύνατο να μην είναι πριγκίπισσα, δεν ξέρει να βηματίζει χωρίς τα γοβάκια, όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει προετοιμαστεί για αυτόν μόνο τον ρόλο. Πως ντύνεται, πως βάφεται, πως χαμογελά. Ξόδεψε χρόνο και πιθανότατα αρκετά χρήματα στις μέρες μας για να είναι υποψήφια σταχτοπούτα.

Δεν έμαθε πως μπορείς να πέφτεις και να σηκώνεσαι κάθε φορά που γκρεμίζεσαι. Πως δεν είναι τόσο μακρύ και ατελείωτο το σκοτάδι που βλέπεις κάτω από τα πόδια σου.

Δεν γκρεμίζεσαι στο κενό, μια τούμπα έφαγες από ψηλά. Ίσως να γεμίσεις πληγές και σκόνη, αλλά μπορείς πάντα να σταθείς στα πόδια σου, να φροντίσεις τα τραύματα σου και να αρχίσεις να γυρεύεις έναν σύντροφο. Με αδυναμίες, πληγές, φωτεινές και σκοτεινές στιγμές. Έναν σύντροφο για εκείνες τις στιγμές που λέγονται κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μέρα πιο κοντά. Πιο αληθινά. Που θα σε ανεβάζει ψηλά σε ένα βράχο με θεά και όχι ουρανοξύστη και θα σε κατεβάζει με ασφάλεια για να συνεχίσετε το δικό σας δρόμο.

Πρέπει να μάθεις να φοράς αθλητικά παπούτσια πιο συχνά, να θυμάσαι πως τα παραμύθια είναι πολύτιμα για να σε κοιμίζουν την νύχτα, αλλά κρατούν λίγα λεπτά και μετά κλείνεις τα μάτια σου και το πρωί ξυπνάς στην δική σου ζωή. Έτσι γινόταν και όταν ήσουν παιδί. Δεν έκλαιγες τότε θυμάσαι, ξυπνούσες και ζούσες την κάθε μέρα από την αρχή.

Μην φοβάσαι δεν είναι λάθος τα παραμύθια, ο ρόλος τους είναι διδακτικός αν μάθεις να τα διαβάζεις σωστά. Έχεις μάθει να διαβάζεις από μικρή, αν μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου και να πιστεύεις, τότε θα γίνεις ολόκληρη και τα παραμύθια θα έχουν διπλάσια γλύκα ακόμη και από τότε που ήσουν παιδί.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ιωάννα Κατσιμίγα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ιωάννα Κατσιμίγα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Ατομικές και Ομαδικές συνεδρίες επίτευξης στόχων στην προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη.
Επιμέλεια και Εισήγηση Σεμιναρίων.