Όταν βρισκόμαστε απέναντι από τον χωρισμό είτε είναι η διακοπή γάμου ή μιας μεγάλης σχέσης, οι ψυχολογικές και συναισθηματικές διαδικασίες που ακολουθούν είναι ίδιες με της απώλειας-πένθους. Οι αλλαγές που θα φέρει στη ζωή μας είναι μεγάλες και χρειάζεται χρόνος για να μπορέσει το άτομο να βρει ξανά τα πατήματά του και τις σταθερές του.
Χωρισμός
Το σημαντικότερο είναι η μορφή της σχέσης, δηλαδή το αν βγούμε από μια καλή, μέτρια ή κακοποιητική σχέση. Καμιά φορά μπορεί να μας επιβληθεί βίαια ο χωρισμός γιατί ο σύντροφος αποφασίζει να φύγει αναπάντεχα, έτσι στην κάθε μορφή αντιστοιχεί κι η ανάλογη δυσκολία.
Πόσο πονάει ο χωρισμός και γιατί;
Με τον άνθρωπο που βρισκόμαστε μέσα στη σχέση έχουμε δημιουργήσει δεσμούς, συνήθειες, καθημερινότητα, όνειρα. Έχουμε επενδύσει σε αυτή τη σχέση και αναπτύσσουμε χωρίς μεγάλη προσπάθεια προσδοκίες.
Όταν έρθει το τέλος εκτός από το σύντροφο, βιώνουμε και την απώλεια όλων των παραπάνω.
Χάνεται ο δεσμός, έρχεται η μοναξιά, αλλάζουν οι συνήθειές μας και η καθημερινότητά μας και βρισκόμαστε απέναντι στη διαπραγμάτευση των ονείρων μας που πριν τα θεωρούσαμε δεδομένα.
Σε περίπτωση διαζυγίου οι αλλαγές είναι μεγαλύτερες με θέματα που αφορούν παιδιά, περιουσία, οικονομικά, στέγη και συχνά υπάρχουν σοβαρές συγκρούσεις.
Πολύ συχνά ο χωρισμός μεταφράζεται ως πόνος και ακόμη συχνότερα ως σωματικός πόνος.
Είναι γεγονός ότι ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ως πραγματικό τον πόνο της ψυχής και αντιδρά με σωματικά συμπτώματα.
Ανακαλύπτουμε ένα νέο εαυτό μέσα απο το χωρισμό
Πολύ συχνά ακούμε από τα ζευγάρια που βιώνουν το χωρισμό να λένε, ότι με άλλο άνθρωπο παντρεύτηκαν ή είχαν σχέση και με άλλον άνθρωπο χωρίζουν.
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Γιατί να συμβαίνει αυτό;
Στον τρόπο που έχουμε μεγαλώσει και στα γονίδιά μας βρίσκουμε τα βασικά στοιχεία που δομούν το χαρακτήρα μας, τα εξωτερικά ερεθίσματα που λαμβάνουμε από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον μας βάζουν λιθαράκια για τη συνεχή εξελιξή μας.
Αυτό που μεταμορφώνει έναν άνθρωπο είναι η συμπεριφορά του απέναντι στους άλλους καθώς και τα αισθήματά του. Κι έτσι καταλήγουμε στο ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, η συμπεριφορά τους αλλάζει. Αν κάποιος μας συμπεριφερθεί με άσχημο τρόπο η αιτία είναι όσα νιώθει για εμάς και ποια είναι η θέση του στη ζωή μας.
Ο χωρισμένος άνθρωπος είναι πληγωμένος, ιδιαίτερα όταν η απόφαση του χωρισμού δεν του ανήκει, και ξαφνικά δεν τον αναγνωρίζουμε γιατί έχει βγάλει ό,τι άσχημο μπορεί να κουβαλά και το βγάζει από τον πόνο.
Υπερνικά το άσχημο συναίσθημα και έτσι σκοπός του είναι να πληγώσει. Έτσι απέναντί μας έχουμε μια άλλη μορφή, όχι αυτόν που αγαπήσαμε, ερωτευτήκαμε και κάναμε όνειρα για κοινή ζωή.
Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Κι έτσι αναπόφευκτα μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο κι όσο αρνητικές πληροφορίες μας στέλνει, τόσο πιο αγνώριστος γίνεται και μας δημιουργεί την ανάγκη να υψώσουμε το εγώ μας και να στείλουμε πίσω περισσότερα άσχημα από αυτά που λάβαμε.
Και ξαφνικά γίναμε δύο ξένοι γεμάτοι θυμό και ένταση με αλλοιωμένα πρόσωπα χωρίς να αναγνωρίζουμε ο ένας τον άλλον.
Τα στάδια του χωρισμού
Τα στάδια του χωρισμού όπως είπαμε είναι ίδια με τα στάδια της απώλειας-πένθους:
1. Άρνηση
2. Θυμός
3. Διαπραγμάτευση
4. Κατάθλιψη - Θλίψη
5. Αποδοχή
Το άτομο που χωρίζει ανάλογα με την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του περνάει τα στάδια με την αντίστοιχη διάρκεια και βαρύτητα.
Η άρνηση είναι μια διαδικασία όπου το άτομο δεν μπορεί να αποδεχτεί το γεγονός, πολλές φορές κρύβει ελπίδα αυτό το στάδιο.
Στην ψυχολογία είναι ένας σημαντικός μηχανισμός άμυνας.
Έπειτα ακολουθεί ο θυμός, η ψυχολογία της οργής.
Έχει παραδεχτεί το άτομο το χωρισμό και ξεκινάει τα ξεσπάσματα. Τα συναισθήματα σε αυτό το στάδιο έχουν απίστευτες εναλλαγές. Θυμώνει με το σύντροφό του αλλά και με τον εαυτό του!
Διαπραγμάτευση είναι το στάδιο του επαναπροσδιορισμού του χωρισμού, όπου ίσως σκεφτεί κάποιος την επανασύνδεση.
Το άτομο ξεκινά τους συμβιβασμούς και υπάρχει ο κίνδυνος του συναισθηματικού πισωγυρίσματος! Όσο γρηγορότερα βγει το άτομο από αυτό το στάδιο, τόσο ευκολότερα θα καταλήξει στην αποδοχή!
Και προχωρά στο στάδιο της κατάθλιψης, ίσως το δυσκολότερο στάδιο του χωρισμού.
Το στάδιο με τους μεγάλους φόβους της μοναξιάς, της απαξίωσης του εαυτού και της αδυναμίας. Στο στάδιο αυτό νιώθει την απώλεια ως την μεγαλύτερη άληθεια.
Στο τελικό στάδιο της αποδοχής το άτομο έχει σταθεί όρθιο, έχει αναγνωρίσει και έχει αποδεχτεί το τέλος. Αρχίζει τα μελλοντικά βήματα καθώς αφήνει πίσω το παρελθόν. Συχνά ξεκινά και η αναζήτηση νέου συντρόφου.
Εργαλεία για να γίνει πιο ανώδυνος ένας χωρισμός είναι η ενασχόληση μας με τη δουλειά μας, η απόκτηση νέου χόμπι, το περπάτημα στον καθαρό αέρα, οι καλές παρέες, νέοι στόχοι και αποφυγή απομόνωσης.
Ο πόνος είναι προσωρινός. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν θα θυμόσαστε αυτή την κατάσταση σε ένα χρόνο. Τότε θα δείτε πόσο σημαντική είναι. Μοιάζει αδύνατο τη στιγμή που το βιώνεις αλλά ο χρόνος έρχεται και κάνει τη δουλειά του!
Και μην ξεχνάμε ότι έχουμε πάντα τη δυνατότητα να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού, αν διαπιστώσουμε ότι δε μπορούμε να πάμε μόνοι μας παρακάτω!
Το να ζητάμε βοήθεια δηλώνει δύναμη και θάρρος.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Συμιανάκη Χρυσάνθη - Σύμβουλος Ψ.Υγείας
Συμιανάκη Χρυσάνθη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Life Business Coach. Μετεκπαιδευτική εξειδίκευσή στη Συμβουλευτική Ψυχολογία και τη Συνθετική προσέγγιση στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας EICP.