Η λέξη δράμα που μόλις χρησιμοποίησες δεν αντικατοπτρίζει για εμένα την κατάσταση που περιγράφεις. Ωστόσο, γνωρίζοντας τη διαδικασία δραματοποίησης των όσων σου συνέβησαν, μπορείς να δεις με μια διαφορετική ματιά τα πράγματα.
Η υπόθεση της απόρριψης
Είναι γεγονός πως η απόρριψη δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Είναι, όμως, μια υπόθεση στην οποία σίγουρα θα εμπλακείς σε αυτό το ταξίδι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εσύ και όλοι οι υπόλοιποι.
Αν, μάλιστα, σκεφτείς πως είναι ανάλογη των επαφών που έχει κάποιος, σήμερα είναι σχεδόν αδύνατον να μη βρεθεί στο δρόμο σου.
Έτσι, είναι φρόνιμο να έχεις επιλογές διαχείρισης στην «τσάντα» σου.
Βρίσκεσαι κάπου ανάμεσα στη μοναξιά, τη ζήλεια, τον εκνευρισμό. Ναι, μπορεί να πληγωθείς άσχημα από την απόρριψη αλλά ξέρεις κάτι; Είναι στη φύση σου. Ανήκει στα φυσικά ένστικτα με τα οποία προικίστηκες σοφά.
Οι πρόγονοι είχαν συνδέσει την απόρριψη με την εκδίωξη από την αγέλη, με την απώλεια της ασφάλειας, της τροφής, ακόμα και της αναπαραγωγής.
Έτσι, αναπτύχθηκε ένας μηχανισμός προφύλαξης, ένας μηχανισμός πόνου που σε ξυπνά με σκοπό να δράσεις έτσι ή αλλιώς για την επιβίωσή σου. Θα μπορούσες να «βγεις» προς ανεύρεση νέας ομάδας ή θα μπορούσες να αλλάξεις εσύ ο ίδιος, να προσαρμοστείς στο υπάρχον τμήμα για να μην εξοστρακιστείς από αυτό.
Κάπου εκεί βρίσκονται οι ρίζες του σημερινού δράματός σου, στους μηχανισμούς προστασίας των βασικών αναγκών σου.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Όμως, δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο στη σημερινή πραγματικότητα. Έτσι δεν είναι; Απλά άφησες τα βασικά ένστικτα και τα συναισθήματα να κυριαρχήσουν στη λογική σου.
Μάλλον θα ήταν καλύτερα να τα ισορροπήσεις και να τα βοηθήσεις να προσαρμοστούν στην τωρινή σου κατάσταση όπως αυτή προέκυψε από την εξελικτική σου πορεία.
Απώλεια και απόρριψη
Έχω να σου παραθέσω και άλλα δράματα σαν το δικό σου. Μιλώ για καταστάσεις που συναντάς στην καθημερινότητα. Ίσως σε εγκατέλειψε ο σύντροφός σου, μπορεί να απολύθηκες από τη δουλειά, να απομακρύνθηκες από φίλους, να ένιωσες την απόρριψη από την οικογένειά σου, να ένιωσες τον πόνο μέχρι που παρέλυσες, να πληγώθηκες, να αρρώστησες στην κυριολεξία.
Μην ξεχνάς πως ο πόνος της απόρριψης και ο σωματικός πόνος ενεργοποιούνται από τα ίδια εγκεφαλικά κυκλώματα. Επιπλέον, όπως φαίνεται σε μελέτη του Michigan, ο εγκέφαλος ενισχύει τα συναισθήματα που προκαλεί η απόρριψη.
Τέλος, σου θυμίζω πως η απόρριψη μπορεί να μεταφραστεί από μια απλή κακοδιαθεσία μέχρι την μείωση της αυτοεκτίμησής σου και την ακραία αυτολύπηση με αποτελέσματα δυσάρεστα για την καθημερινότητά σου.
ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.
Σκέφτεσαι όπως σήμερα. Σκέφτεσαι πως μάλλον δεν αξίζεις. Λυπάσαι τον εαυτό σου. Ύστερα εξοργίζεσαι μαζί του. Του εξαπολύεις κάθε είδους απαράδεκτο χαρακτηρισμό, τον χαστουκίζεις, και πάλι από την αρχή.
Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος στην απόρριψη
Ο εγκέφαλός σου που βρίσκεται πάντα στις υπηρεσίες σου βρίσκει πληροφορίες που ενδυναμώνουν τους φόβους σου. Τελικά η αυτοεκτίμησή σου μειώνεται δραματικά. Οι δράσεις σου προς την ανάπτυξη σταματούν και εγκλωβίζεσαι σε εκείνο το σκοτεινό δωμάτιο. Ναι, εκεί ακριβώς βρίσκεται το δράμα σου και όχι σε όσα μουρμούριζες παιδιάστικα πριν και από εκεί πρέπει να αρχίσεις.
Αντί να κάνεις κύκλους γύρω από σκέψεις που δε σε βοηθούν, κάνε μια μόνο ερώτηση. Πώς τα κατάφερες να νιώσεις έτσι; Γιατί;Τι κρύβεται πίσω από όλο αυτό όταν το αφήσεις γυμνό; Η απάντηση θα σου δώσει ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες.
Έπειτα αποφάσισε ποιο δρόμο θα πάρεις.
Έχουμε ευθύνη για το τι κάνουμε με τα συναισθήματά μας
Εδώ να σου θυμίσω τα περι ευθυνών. Όχι, δεν ευθύνεται κάποιος άλλος για το πως αισθάνεσαι εσύ. Κανείς δεν έχει τέτοιου είδους δύναμη. Ξέρω πως δε συμφωνείς στην παρούσα στιγμή και σου το θέτω διαφορετικά.
Κανείς δεν έχει μεγαλύτερη δύναμη επάνω σου από εσένα τον ίδιο.
Είσαι πλήρως υπεύθυνος για τα συναισθήματά σου, για τις οπτικές και τις επιλογές σου. Μην ξεχνάς, οι καταστάσεις παραμένουν ως είναι. Οι ματιές αλλάζουν και παρασύρουν συναισθήματα και δράσεις.
Κάτι τέτοιο σου δίνει ένα ανεκτίμητο το πλεονέκτημα. Σου δίνει το πλεονέκτημα της αλλαγής.
Σκέψου, λοιπόν, τι θα μπορούσες να κάνεις για να αποκτήσεις τη δική σου, συνειδητά επιλεγμένη, ματιά.
Στο δρόμο σου, να θυμάσαι πως κάθε είδους απόρριψη δεν έχει να κάνει πάντα με εσένα. Πολλές φορές έχει να κάνει με την άλλη πλευρά ή τη δεδομένη κατάσταση.
Δώσε λίγο χρόνο προσαρμογής και ανάταξης στον εαυτό σου αποφεύγοντας την κριτική της μιας ή της άλλης πλευράς.
Αναγνώρισε τα συναισθήματά σου, ονόμασέ τα. Υπάρχουν εκεί για κάποιο λόγο. Τίμησε την παρουσία τους και αποδέξου τα.
Δες την εκάστοτε απόρριψη ως μια απόδειξη της τόλμης σου και της έκθεσής σου. Ναι, αν δεν είχες τολμήσει, δεν θα είχες απορριφθεί.
Να είσαι ευγενικός και συμπονετικός με τον εαυτό σου
Αντί να φέρεσαι με τόση βία σε εσένα, εργάσου έτσι ώστε να επωφεληθείς στο έπακρον από την κατάσταση. Κάθε απόρριψη είναι ευκαιρία για αναθεώρηση πιθανών μη αποτελεσματικών συμπεριφορών και δημιουργίας νέων πλάνων ανάπτυξης. Διερεύνησε και μάθε όσα περισσότερα μπορείς.
Απέφυγε τις γενικεύσεις και μην αφήσεις μία στιγμή να ορίσει τη ζωή σου. Θα γινόσουν πολύ άδικος και όπως φωνάζεις δεν είσαι. Πρώτα σε εσένα οφείλεις να το αποδείξεις.
Τόνωσε την αυτοεκτίμησή σου αναλογιζόμενος τις πολύτιμες πτυχές του χαρακτήρα σου, τις αξίες και τα οράματα που σε έχουν φέρει μέχρι εδώ σήμερα. Θυμήσου πόσα πράγματα έχεις καταφέρει και μέσα από πόσες δύσκολες καταστάσεις έχεις περάσει.
Γιόρτασε την ανάγκη του «ανήκειν» παραμένοντας σε «ομάδες» που σε εκφράζουν, σε αναπτύσσουν, σε γεμίζουν με θετικά συναισθήματα και σου υπενθυμίζουν την αξία σου.
Μην προσπαθήσεις να «ταιριάξεις» όταν δεν είναι φυσικό και αμφίπλευρο.
Να θυμάσαι πως μέσα από κάθε απόρριψη βγαίνεις πιο δυνατός.
Μη φοβάσαι και αν φοβάσαι έλα με την ίδια τόλμη αντιμέτωπος με τους φόβους σου. Δες την απόρριψη σαν ευκαιρία. Στους εσωτερικούς σου διαλόγους μίλησε σε έναν αγαπημένο φίλο και ποτέ μα ποτέ μην αφήσεις μια στιγμή να σε ορίσει.
Όρισέ την εσύ όπως της πρέπει και προχώρα μπροστά με το μεγαλύτερό σου χαμόγελο!
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Εύη Ανδρέου - Σύμβουλος Ψ.Υγείας
Εύη Ανδρέου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Σύμβουλος ψυχικής υγείας, επικοινωνίας και προσωπικής ανάπτυξης.
Ιδρύτρια του Effective Communication στην Ελλάδα, διοργανώτρια του Effective Communication GR meetup, συγγραφέας, αρθρογράφος, ομιλήτρια.