Ένα βράδυ, μετά από αρκετά ποτά, εκμυστηρεύτηκα σε μια φίλη τη νέα μου ιδιότητα ως αυτοσυνομιλητή δηλαδή να μιλάω μόνος μου στο κινητό. «Δεν το πιστεύω! Το κάνω κι εγω. Και πριν που σε περίμενα μόνη μου, είχα μια ωραιότατη κλήση στον εαυτό μου», ήταν η απάντησή της που μου γέμισε ανακούφιση...Ώστε δεν ήμουν τρελός ή τουλάχιστον είχα καλή παρέα.
Μια παρέα που, όπως όλα δείχνουν, έχει φίλους σε όλο τον πλανήτη, αφού οι νευρώσεις τα ευφάνταστα τελετουργικά και οι περίεργες μανίες ανήκουν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των σύγχρονων ανθρώπων.
Η ανάγκη προφανώς μιας καρμπόν κοινωνικής συμπεριφοράς ωθεί τον καθένα να κάνει «τα δικά του» όταν βρίσκεσαι στον προσωπικό του χώρο. Ειδικά οι γυναίκες από 20 έως 40 ετών, βάσει στατιστικών, είναι οι πιο επιρρεπείς ή τoυλάχιστον το παραδέχονται πιο εύκολα. Η νεύρωση είναι πολύ διαδεδομένη στην εποχή μας ειδικά στις χώρες όπου το στρες έχει γίνει ένα με την καθημερινότητα.
Η συγκεκριμένη διαταραχή συνήθως είναι ήπιας και ελεγχόμενης μορφής και αναγνωρίζεται άμεσα από εκείνον που τη βιώνει, έστω και αν δύσκολα την ελέγχει. Δεν είναι τυχαίο ότι το site www.Iamneurotic.com που ξεκίνησε πριν κάποιο καιρό ως αφορμή να μοιραστεί κάθε γυναίκα τους ψυχαναγκασμούς της με άλλες πάσχουσες, σήμερα μετρά πάνω από 40.000 φανατικά μέλη. Στις πρώτες θέσεις προτίμησης βρίσκονται οι μανίες που έχουν να κάνουν με το φαγητό, την υγεινή και την τάξη.
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτές οι μανίες είναι αυτοβοηθητικές σαν μία μέθοδος να βάζουν τάξη το αγχωμένο μυαλό τους μέσα από τελετουργικά. Άνθρωποι που ακολουθούν το ίδιο δρόμο πάντα, που τακτοποιούν κάτι ανάλογα με το μέγεθος, που κλειδώνουν και ξαναελέγχουν άπειρες φορές αν κλείδωσαν ή που κρατούν την ανάσα τους σε άτομα που δεν συμπαθούν ώστε να μην περάσει η αρνητική τους ενέργεια.
Οι νευρώσεις είναι καταναγκασμοί, επαναλαμβανόμενες πράξεις (πλύσιμο χεριών) ή νοητικές αναπαραστάσεις (μέτρημα πριν τον ύπνο) που νιώθουμε αναγκασμένοι να εκτελέσουμε ως απάντηση σε έναν ψυχαναγκασμό (επίμονη σκέψη, εικόνα) ή σύμφωνα με κανόνες που πρέπει να τηρηθούν αυστηρά.
Ο σκοπός τους είναι να αποτρέψουν ένα γεγονός που φοβόμαστε ή να εξουδετερώσουν μια ενόχληση, εν τούτοις σεν συνδέονται ρεαλιστικά με αυτό που είναι σχεδιασμένοι να αποφύγουν ή είναι υπερβολικοί. Όσο αφορά την αιτιολογία, ένας συνδυασμός ερμηνειών μπορεί αποτελεσματικότερα να φωτίσει το ζήτημα, η ύπαρξη τους όμως συνδέεται άμεσα με την ψυδαίσθηση του ελέγχου.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Αγγελίδου Ασημίνα - Ψυχολόγος
Αγγελίδου Ασημίνα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Ψυχολόγος, Εξειδικευμένη σε πρόγραμμα ψυχοθεραπείας - Γνωστική-Συμπεριφορική Θεραπεία, μεταπτυχιακά στη Ψυχολογία Υγείας και Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων.