Τα άτομα που έχουν κατάθλιψη τείνουν να έχουν περιορισμένα κοινωνικά δίκτυα και να έχουν την πεποίθηση ότι τα άτομα του κοινωνικού τους δικτύου δεν τους παρέχουν επαρκή υποστήριξη. Η χαμηλή κοινωνική υποστήριξη μπορεί να μειώσει την ικανότητα του ανθρώπου να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής του και τον κάνει πιο ευάλωτο στην κατάθλιψη.
Διαπροσωπικά Προβλήματα
Υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι τα διαπροσωπικά προβλήματα στην οικογένεια μπορεί να λειτουργήσουν ως εκλυτικοί παράγοντες της εμφάνισης καταθλιπτικών διαταραχών. Τα υψηλά επίπεδα εμφάνισης επικριτικών και εχθρικών σχολίων από ένα μέλος της οικογένειας προς το άτομο που εμφανίζει κατάθλιψη μπορεί να λειτουργήσουν ως ισχυρός προβλεπτικός παράγοντας της υποτροπής στην κατάθλιψη.
Θα μπορούσαν όμως τα καταθλιπτικά συμπτώματα να προκαλέσουν διαπροσωπικά προβλήματα;
Σύμφωνα με έρευνες, τα καταθλιπτικά συμπτώματα φαίνεται να προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις των άλλων προς το άτομο που τα παρουσιάζει. Φίλοι ατόμων με κατάθλιψη αξιολογούν τις κοινωνικές επαφές μαζί τους ως λιγότερο ευχάριστες και ανέφεραν ότι ένιωθαν επιθετικοί και απορριπτικοί απέναντί τους.
Ποια είναι τα στοιχεία του ατόμου με κατάθλιψη που εκλύουν αυτές τις αρνητικές αντιδράσεις;
Ενδείξεις της κατάθλιψης όπως η αργή ομιλία, οι σιωπές, οι αρνητικές αυτό-αποκαλύψεις, τα αρνητικά συναισθήματα, οι μειωμένες θετικές εκφράσεις του προσώπου και η μειωμένη βλεμματική επαφή φαίνεται ότι προκαλούν στους άλλους αρνητικές αντιδράσεις. Τα άτομα με κατάθλιψη επίσης, τείνουν να κάνουν πιο συχνά εχθρικά σχόλια στους γύρω τους απ’ ο,τι τα μη καταθλιπτικά άτομα.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό των ατόμων με κατάθλιψη που προκαλεί αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές του σχέσεις είναι η συνεχής αναζήτηση επιβεβαίωσης από τους άλλους. Τα άτομα που εμφανίζουν καταθλιπτική συμπτωματολογία αναζητούν την επιβεβαίωση ότι οι άλλοι νοιάζονται πραγματικά γι’ αυτά περισσότερο από τους άλλους ανθρώπους, αλλά ακόμα και όταν οι άλλοι δείχνουν την υποστήριξή τους, η ικανοποίηση αυτών των ατόμων είναι προσωρινή.
Η αρνητική θεώρηση του εαυτού τους τους κάνει να αμφισβητούν την θετική ανατροφοδότηση που δέχονται, αλλά και οι διαρκείς προσπάθειες τους να αποσπάσουν την επιβεβαίωση ότι είναι αγαπητοί καταλήγουν να προκαλούν αρνητικά συναισθήματα στους άλλους και να τους εκνευρίζουν. Με το να κάνουν ερωτήσεις του τύπου: «πώς αισθάνεσαι πραγματικά για μένα;», «με νοιάζεσαι πραγματικά;», ενώ το άλλο άτομο έχει δείξει ήδη την υποστήριξή του, προκαλούν αρνητική ανατροφοδότηση.
Αυτή η διαρκής αναζήτηση επιβεβαίωσης που εκφράζει το καταθλιπτικό άτομο μπορεί να οδηγήσει στην απόρριψη του από τους άλλους, ενώ οι αρνητικές αντιδράσεις των άλλων συνήθως του επιβεβαιώνουν την αρνητική θεώρηση που έχει για τον εαυτό του.
Τι τονίζουν οι έρευνες για τις διαπροσωπικές σχέσεις
Η έρευνα για τις διαπροσωπικές σχέσεις τονίζει το ρόλο που παίζουν η χαμηλή κοινωνική υποστήριξη, τα επικριτικά και εχθρικά σχόλια του οικογενειακού περιβάλλοντος ενός ατόμου προς αυτό, οι φτωχές κοινωνικές δεξιότητες, αλλά και η αυξημένη ανάγκη για επιβεβαίωση ως παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της κατάθλιψης.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Από την στιγμή που ένα άτομο εμφανίσει κατάθλιψη, η αυξημένη αρνητικότητα και η διαρκής αναζήτηση επιβεβαίωσης μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερη αρνητικότητα και απόρριψη από τους άλλους, γεγονός που παρατείνει και εντείνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Διαβάστε ακόμη το σχετικό άρθρο: Κατάθλιψη: Τα συμπτώματα, οι λόγοι εμφάνισης και ο ρόλος της σκέψης στην ενότητα συναισθηματικών διαταραχών του psychology.gr
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Ψυχολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.
Ειδίκευση στην Κλινική Ψυχοπαθολογία.