Ακρόαση άρθρου......

Ο αριθμός των ανθρώπων με άνοια προβλέπεται να διπλασιασθεί στην Ευρώπη έως το 2050, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της οργάνωσης Alzheimer Europe.

Με βάση τις νέες δυσοίωνες εκτιμήσεις, που βασίστηκαν σε στοιχεία για 37 ευρωπαϊκές και γειτονικές χώρες (μεταξύ αυτών η Ελλάδα), οι γυναίκες συνεχίζουν να πάσχουν σε δυσανάλογα μεγαλύτερο ποσοστό από άνοια σε σχέση με τους άνδρες. Εκτιμάται ότι σήμερα στην Ευρώπη ζουν 6,65 εκατομμύρια γυναίκες και 3,13 εκατομμύρια άνδρες με άνοια (συνολικά 9,78 εκατομμύρια), ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι ασθενείς εκτιμώνται σε 7,85 εκατομμύρια.

Το 2050 ο αριθμός τους αναμένεται να έχει αυξηθεί σε 14,3 εκατομμύρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε 18,85 εκατομμύρια συνολικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Το 2012 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε προβλέψει ότι περίπου 18 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα έχουν άνοια έως το 2050.

Η νέα μελέτη για τα άτομα που πάσχουν από άνοια στην Ευρώπη

Η νέα μελέτη, που εκτιμά ότι το 1,57% του ευρωπαϊκού πληθυσμού πάσχει από άνοια, καταγράφει μια διπλή τάση: από τη μία φαίνεται να μειώνεται σταδιακά το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν με άνοια στην Ευρώπη, αλλά από την άλλη αυξάνεται σε απόλυτους αριθμούς ο συνολικός αριθμός των ασθενών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η διεθνής οργάνωση Alzheimer International προβλέπουν ότι έως το 2050 τα περιστατικά άνοιας θα έχουν τριπλασιασθεί παγκοσμίως, φθάνοντας τα 130 έως 150 εκατομμύρια. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι -λόγω της συνεχούς αύξησης του προσδόκιμου ζωής- οι άνθρωποι ζουν περισσότερα πλέον χρόνια, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια. Εκτιμάται ότι σήμερα περίπου το 11% των ανδρών και το 13% των γυναικών 80 έως 84 ετών στην Ευρώπη έχουν άνοια.

«Η προβλεπόμενη σημαντική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων με άνοια τα επόμενα χρόνια θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις υπηρεσίες υγείας και υποστήριξης των ασθενών, εκτός και αν βρεθούν καλύτεροι τρόποι θεραπείας και πρόληψης της άνοιας»

δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Alzheimer Europe Ζαν Ζορζ, ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες, κάνοντας περισσότερες επενδύσεις στη θεραπεία και πρόληψη της άνοιας.

H Alzheimer Europe, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση - ομπρέλα των εθνικών οργανώσεων για τη νόσο Αλτσχάιμερ - που είναι η συχνότερη μορφή άνοιας - σε 35 ευρωπαϊκές χώρες. Παρά τις προσπάθειες, μέχρι στιγμής η νόσος παραμένει ανίατη.

Η άνοια τύπου Αλτσχάιμερ και η  νοητική ενδυνάμωση

Η άνοια τύπου Αλτσχάιμερ είναι μια πολύπλοκη και πολυεπίπεδη νόσος που πλήττει σταδιακά ολόκληρο τον εγκέφαλο του ατόμου. Επιγραμματικά, κατά το DSM IV, η άνοια τύπου Αλτσχάιμερ μπορεί να διαγνωστεί εάν υπάρχουν προβλήματα στην μνήμη του ατόμου, συνοδευόμενα από ένα ή περισσότερα από τα εξής: αφασία, απραξία, αγνωσία, διαταραχή των επιτελικών λειτουργιών.

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Παρότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι έρευνας γύρω από τα αίτια και πιθανές λύσεις για το ζήτημα της νόσου, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αποτελεσματική φαρμακοθεραπεία που να ανακόπτει πλήρως την πρόοδο της νόσου. Έτσι, στόχος για τα άτομα με άνοια γίνεται επιβράδυνση της νόσου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί τόσο με φαρμακοθεραπεία, όσο και με νοητική ενδυνάμωση.

Η νοητική ενδυνάμωση γίνεται από ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, ή νευροψυχολόγους κατά κύριο λόγο. Είναι η διαδικασία κατά την οποία με διάφορους τρόπους, γίνεται εξάσκηση του μυαλού του ατόμου, και συγκεκριμένα των πτυχών που πλήττει η νόσος. Η νοητική ενδυνάμωση λειτουργεί με την λογική συνεδριών, συνήθως διάρκειας πενήντα λεπτών- μίας ώρας (συνήθως δύο με πέντε φορές την εβδομάδα, ανάλογα το πλαίσιο και το άτομο).

Μπορεί να γίνει σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο, και σε διάφορα πλαίσια. Συγκεκριμένα, άτομα με άνοια μπορεί να υπάρχουν σε μονάδες φροντίδας ειδικά για την νόσο (κλινικό πλαίσιο), σε γηροκομεία ή ΚΑΠΗ (κοιννοτικό πλαίσιο) ή να ζουν στο σπίτι τους. Στην τελευταία περίπτωση, επειδή συχνά υπάρχουν πρακτικά ζητήματα δυσκολίας στην μετακίνηση (π.χ. δυσκολία στο περπάτημα, έλλειψη οχήματος, έλλειψη διαθέσιμου φροντιστή για την μεταφορά, αποπροσανατολισμός κατά την μεταφορά), είναι πιθανόν ο επαγγελματίας να πρέπει να κάνει κατ’ οίκον επίσκεψη, για να μπορέσει να καλυφθεί η ανάγκη του ατόμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παύλος Δρακόπουλος

Η παρούσα μελέτη συμπληρώθηκε από το άρθρο Νοητική Ενδυνάμωση για το Αλτσχάιμερ, της συνεργάτιδας της Πύλης μας Σύλβα Σαραφίδου

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr