Ακρόαση άρθρου......

'Ελλειψη ικανοποίησης των περισσότερων γυναικών με το μέγεθος του στήθους τους αποκαλύπτει μια νέα διεθνής έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, που συμπεριέλαβε και την Ελλάδα. Στην έρευνα, γίνεται ακόμη αναφορά για τον τρόπο με τον οποίο η έλλειψη ικανοποίησης με το μέγεθος του στήθους, σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού.

Η μελέτη «Breast Size Satisfaction Survey» (BSSS)

Σύμφωνα με την μελέτη, επτά στις δέκα γυναίκες στην Ελλάδα και γενικότερα στον κόσμο (το 71%) δεν είναι ικανοποιημένες με το στήθος τους, κάτι που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει σημαντικές επιπτώσεις από άποψης δημόσιας υγείας.

Η μελέτη «Breast Size Satisfaction Survey» (BSSS), με επικεφαλής τον καθηγητή κοινωνικής ψυχολογίας Βίρεν Σουάμι του βρετανικού Πανεπιστημίου Anglia Ruskin, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Body Image", πραγματοποιήθηκε σε 40 χώρες, σε δείγμα 18.541 γυναικών με μέση ηλικία 34 ετών (το μεγαλύτερο μέρος του δείγματος, 1.888 άτομα, προερχόταν από την Ελλάδα) και αφορούσε τον τρόπο που οι γυναίκες βλέπουν το σώμα τους.

Για το ελληνικό σκέλος της έρευνας υπεύθυνος ήταν ο καθηγητής κοινωνιολογίας της υγείας και του σώματος Γιώργος Αλεξιάς του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες που συμμετείχαν (ποσοστό 48%), θα ήθελαν μεγαλύτερο στήθος, σχεδόν μια τέσσερις (23%) μικρότερο, ενώ μόνο το 29% των γυναικών δήλωσαν ικανοποιημένες από το μέγεθος του στήθους τους. Στην Ελλάδα το 47% των γυναικών εμφανίζονται ανικανοποίητες από το στήθος τους και θα ήθελαν μεγαλύτερο, το 23% θα ήθελαν μικρότερο, ενώ το 30% νιώθουν ικανοποιημένες με το στήθος που έχουν.

Πώς η έλλειψη ικανοποίησης με το στήθος συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

Οι γυναίκες που δήλωσαν ανικανοποίητες, παραδέχτηκαν ότι είναι λιγότερο πιθανό να αυτο-εξετάσουν και να ψηλαφήσουν το στήθος τους για τυχόν πρόβλημα υγείας, ενώ έχουν μικρότερη εμπιστοσύνη ότι μπορούν να ανιχνεύσουν ύποπτες αλλαγές στους μαστούς τους, κάτι που έχει δυνητικές επιπτώσεις για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Επίσης οι γυναίκες που θα ήθελαν διαφορετικού μεγέθους στήθος, ανέφεραν μικρότερο βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους, μικρότερη αυτοεκτίμηση και ευτυχία. Ακόμη είναι συχνότερα ανικανοποίητες με το βάρος τους και γενικότερα με την εξωτερική εμφάνιση τους.

Οι πιο ανικανοποίητες - εκείνες με τη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στο υπαρκτό και στο ιδεατό στήθος τους - είναι οι γυναίκες από τη Βραζιλία, την Ιαπωνία, την Κίνα και την Αίγυπτο. Αυτές που φαντάζονται το μεγαλύτερο ιδεατό στήθος, είναι οι Ινδές, οι Πακιστανές, οι Αιγύπτιες και οι Λιβανέζες, ενώ το μικρότερο ιδεατό μέγεθος στήθους ανέφεραν οι γυναίκες από την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Μαλαισία.

Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά, επειδή δείχνουν πως η πλειονότητα των γυναικών παγκοσμίως είναι ανικανοποίητες με το μέγεθος του στήθους τους. Αυτό αποτελεί σοβαρή πηγή ανησυχίας σε επίπεδο δημόσιας υγείας, επειδή έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών, ανέφερε ο δρ Σουάμι.

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

«Ο καρκίνος του μαστού είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των γυναικών από καρκίνο παγκοσμίως και τα ποσοστά επιβίωσης είναι μικρότερα, όταν οι γυναίκες έχουν μικρή επίγνωση της κατάστασης του στήθους τους. Η έλλειψη ικανοποίησης με το στήθος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα συμπεριφορές που μειώνουν την επίγνωση για την κατάσταση του στήθους, ιδίως αν το μέγεθος του πυροδοτεί σε μια γυναίκα αισθήματα άγχους, ντροπής ή ενόχλησης», πρόσθεσε.

Η μελέτη βρήκε ότι, παρά τις ιστορικές διαφορές ανάμεσα στις χώρες του πλανήτη, το ιδανικό μέγεθος στήθους έχει πλέον αρχίσει να γίνεται ολοένα περισσότερο κοινό ανάμεσα στις γυναίκες της Γης και κινείται μεταξύ του μεσαίου και του μεγάλου μεγέθους. Επίσης διαπιστώθηκε ότι η έλλειψη ικανοποίησης με το μέγεθος του στήθους μειώνεται όσο περνάνε τα χρόνια και μια γυναίκα μεγαλώνει.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr