Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Ο διαφορετικός τρόπος σκέψης και αντίδρασης που έχουν τα δύο φύλα οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στις βιολογικές τους διαφορές. Πληθώρα ερευνών που σχετίζονται με την προσωπικότητα έχουν καταδείξει τους άντρες ως το πιο διεκδικητικό, δραστήριο, ενεργητικό και επιθετικό φύλο, εν αντιθέσει με τις γυναίκες, οι οποίες παρουσιάζονται ως το πιο αγχώδες, συναισθηματικό, ευαίσθητο, συγκαταβατικό και εξαρτημένο φύλο· η επιθετικότητα εκδηλώνεται ως επί το πλείστον μέσα στις σχέσεις.
Τι γίνεται όμως όταν οι διακρίσεις ξεπερνούν τα όρια της προσωπικότητας και διαπιστώνονται σε άλλα πεδία όπως η ιατρική;
Οι έμφυλες διακρίσεις στο πεδίο της ιατρικής μπορεί να αποδειχθούν ζητήματα ζωής ή θανάτου.
Η έρευνα για τις διακρίσεις στην ιατρική
Καρδιακή Ανεπάρκεια
Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι οι γυναίκες στην Αυστραλία είναι λιγότερο πιθανό να πάρουν φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια συγκριτικά με τους άντρες. Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία το γεγονός ότι η ασθένεια αυτή θεωρείται «αντρική» οδηγεί στην άνιση παροχή φροντίδας μεταξύ των δύο φύλων. Τα τελευταία 10 χρόνια πάνω από 8.000 Βρετανίδες έχουν πεθάνει λόγω της ιατρικής αυτής διάκρισης.
Αλτσχάιμερ
Τα τεστ λεκτικής μνήμης χρησιμοποιούνται για να εντοπιστούν στις γυναίκες ελλείμματα που οφείλονται στο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, το 2016, αμερικανοί ερευνητές αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες που βρίσκονται στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ έχουν καλύτερη απόδοση στα τεστ μνήμης από τους άντρες. Δεδομένου ότι η διαφορά αυτή δεν λαμβάνεται υπόψη, συχνά, το Αλτσχάιμερ διαγιγνώσκεται καθυστερημένα στις γυναίκες.
Κλινικές Δοκιμές
Οι γυναίκες ανέκαθεν αποκλείονταν από τις κλινικές δοκιμές με αποτέλεσμα τα φάρμακα να είναι λιγότερο ασφαλή ή αποτελεσματικά για αυτές. Στις ΗΠΑ 8 φάρμακα τα οποία έθεταν σε κίνδυνο τις γυναίκες αποσύρθηκαν από τον αμερικάνικο οργανισμό Food and Drug Administration (FDA) στο διάστημα 1997 έως 2001. Ακόμα και σήμερα παρατηρείται υπερεκπροσώπηση των ανδρών στις κλινικές δοκιμές.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Εκπαιδευτικά Προπλάσματα ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης)
Έρευνα που διεξήχθη το 2018 από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια έδειξε ότι αν μια γυναίκα πάθει ανακοπή είναι λιγότερο πιθανό να δεχθεί καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (Σ.τ.Σ: χορήγηση θωρακικών συμπιέσεων και αναπνοών διάσωσης σε ένα θύμα που έχει καταρρεύσει και δεν αναπνέει) από κάποιον περαστικό συγκριτικά με έναν άντρα. Μέχρι τώρα τα εκπαιδευτικά προπλάσματα είναι κατά κύριο λόγο αντρικά. Πρέπει να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται και γυναικεία προπλάσματα στην εκπαίδευση ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο φόβος τραυματισμού και η παρανόηση ότι, λόγω του στήθους, το να βοηθήσει κανείς μια γυναίκα είναι "προκλητικό".
Ενδομητρίωση
Η διάγνωση στις γυναίκες με ενδομητρίωση, μια ιατρική κατάσταση που προσβάλλει μια στις δέκα γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία, καθυστερεί έως και 10 χρόνια. Αυτό συμβαίνει διότι ο πόνος κατά την εμμηνόρροια αγνοείται καθώς θεωρείται φυσιολογικός. «Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τις γυναίκες από πολλά χρόνια πόνου, αγωνίας και ταλαιπωρίας» δηλώνει η Έμμα Κοξ, πρόεδρος της μκο Ενδομητρίωση στη Βρετανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ | Επιστημονική δημοσίευση: The Guardian
Για την εισαγωγή χρησιμοποιήθηκε απόσπασμα από το άρθρο Οι έμφυλες διακρίσεις στην Οικογένεια & στην Εκπαίδευση της συνεργάτιδος της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr, Βασιλικής Νίνου.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr