Με το «Panic Button» η γυναίκα που απειλείται θα έχει άμεση υποστήριξη από το κράτος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το Συμβουλευτικό Κέντρο - Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το εξειδικευμένο προσωπικό που είναι υπεύθυνο για την υποδοχή και την υποστήριξη θυμάτων ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας και ζητούν προστασία.
«Αυτό το αποκούμπι, ειδικά για γυναίκες που έχουν δυσκολία να μιλήσουν γι' αυτά τα θέματα, που κρατάνε πολύ συχνά τον πόνο μέσα τους, που έχουν υποστεί βία κάθε μορφής και μερικές φορές και μόνο να τολμήσουν να έρθουν εδώ και να μιλήσουν για πρώτη φορά είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα.
Και φαντάζομαι ότι κι εσείς αισθάνεστε μεγάλη ικανοποίηση όταν κάποιοι κύκλοι κλείνουν, έτσι δεν είναι;
Οι γυναίκες καταφέρνουν να κάνουν τις επιλογές που οι ίδιες κρίνουν ότι πρέπει να κάνουν και μπορούν να προχωρήσουν τη ζωή τους μακριά από τέτοια περιβάλλοντα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης επισημάνθηκε η σημασία της νέας εφαρμογής «Panic Button», η οποία έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέσω των γραφείων ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας και των Συμβουλευτικών Κέντρων της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.
Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο να καλέσουν σιωπηλά σε βοήθεια, με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό τους τηλέφωνο, ειδοποιώντας την Αστυνομία για την άμεση παρέμβασή της.
«Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι τη διαιώνιση μιας κακοποιητικής συμπεριφοράς. Και να αισθάνεται η κάθε γυναίκα η οποία είναι σε ένα περιβάλλον που μπορεί να νιώθει ότι απειλείται με οποιονδήποτε τρόπο, ότι μπορεί να επικοινωνήσει γρήγορα με την Αστυνομία και με τις υπόλοιπες Υπηρεσίες του κράτους, ώστε να έχει μία άμεση υποστήριξη, να αισθάνεται δηλαδή όσο το δυνατόν πιο ασφαλής», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Το «Panic Button» εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο πρωτοβουλιών για την αποτροπή και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Σε αυτό ανήκουν ένα ευρύ δίκτυο δομών υποστήριξης, που αποτελείται από 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας, τα εξειδικευμένα γραφεία της Αστυνομίας και η συνεχούς λειτουργίας τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.
Σχετικά με την έμφυλη βία
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Η βία κατά των γυναικών δεν εκδηλώνεται μόνο μέσω της σωματικής κακοποίησης, αλλά μπορεί να λάβει τις μορφές της ψυχολογικής, συναισθηματικής και σεξουαλικής βίας. Επίσης, η οικονομική αποστέρηση και η επιβεβλημένη από το σύντροφο ή σύζυγο κοινωνική απομόνωση αποτελούν εξίσου σοβαρές μορφές βίας.
Η κακοποίηση δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που διαβιούν μαζί με το σύντροφό τους ή είναι παντρεμένες, αλλά και όσες γυναίκες υφίστανται κακοποίηση από τον πρώην σύντροφό τους.
Επιπρόσθετα, βία μπορεί να ασκηθεί από τον νυν ή πρώην σύντροφο προς κάποιο μέλος της οικογένειας της γυναίκας, με απώτερο στόχο να τη βλάψει με έμμεσο τρόπο.
Ως έμφυλη βία ορίζεται η παραβίαση των δικαιωμάτων του γυναικείου φύλου και κάθε είδους πράξη που βασίζεται στις διακρίσεις κατά του φύλου και έχει ως απόρροια ή μπορεί εν δυνάμει να προκαλέσει σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, κοινωνική και οικονομική βλάβη (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, 2011).
Για το λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμο να συμπεριληφθεί και η συγκεκριμένη έννοια στους ορισμούς. Οι διαθέσιμες έρευνες ειδικά στην Ελλάδα για την έμφυλη βία στην LGBTQ+ κοινότητα είναι μηδαμινές, παρά την έμφυλη βία που υφίστανται. Κρίνεται επομένως αναγκαία η διενέργεια ερευνών σχετικά με τα ποσοστά έμφυλης βίας που υφίσταται.
Στατιστικά δεδομένα όσον αφορά την έμφυλη και ενδο-οικογενειακή βία
ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.
Το 27% των γυναικών ηλικίας 15 έως 49 ετών στον κόσμο -περισσότερες από μία στις τέσσερις- έχουν βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το 13% -μία γυναίκα στις επτά- υπέστη αυτή τη βία μέσα στον τελευταίο χρόνο (2022).
Η κύρια ερευνήτρια Κλαούντια Γκαρσία-Μορένο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι «μολονότι έχει γίνει πρόοδος κατά τα τελευταία 20 χρόνια, είναι γενικά ανεπαρκής όσον αφορά τον στόχο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών έως το 2030. Η βία από τους συντρόφους συνεχίζει να επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών, παιδιών, οικογενειών και κοινωνιών παγκοσμίως».
Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για 161 χώρες με συνολικά πάνω από δύο δισεκατομμύρια γυναίκες άνω των 15 ετών (άνω του 90% του παγκόσμιου γυναικείου πληθυσμού). Εκτιμάται ότι μέσα σε ένα έτος περίπου μισό δισεκατομμύριο γυναίκες υφίστανται κάποιου είδους βία από τους συντρόφους τους.
Τα υψηλότερα ποσοστά βίας κατά γυναικών καταγράφονται στην Ωκεανία (49%) και στη κεντρική υποσαχάρια Αφρική (44%), ενώ τα χαμηλότερα στην Κεντρική Ασία (18%) και στην Νότια Ευρώπη (16%).
Στην Ελλάδα (με βάση στοιχεία για το 2018) εμφανίζεται το 18% των γυναικών να έχει υποστεί βία από σύντροφο στη διάρκεια της ζωής τους.
Ευρήματα έρευνας για την έμφυλη βία σε Ελλάδα και Ευρώπη
Η βαθμολογία της Ελλάδας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της βίας είναι 27,4 μονάδες, αριθμός που ταυτίζεται με τον μέσο όρο της ΕΕ που κυμαίνεται στις 27,5 μονάδες. Το 25% των γυναικών στην Ελλάδα έχει βιώσει σωματική ή και σεξουαλική κακοποίηση τουλάχιστον μία φορά, με ηλικία έναρξης τα 15 έτη.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος φτάνει το 33%. Το 21% των γυναικών που έχουν κακοποιηθεί σωματικά ή και σεξουαλικά δεν έχει καταγγείλει το περιστατικό, γεγονός που δημιουργεί σκέψεις και ερωτήματα σχετικά με το σκοτεινό αριθμό της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας (EIGE, 2017).
Σύμφωνα τη μεγαλύτερη δημοσκοπική έρευνα που έχει διεξαχθεί παγκοσμίως, για τη βία κατά των γυναικών (FRA, 2014),με τη συμμετοχή πάνω από 42.000 γυναικών, ηλικίας από 18 έως 74 ετών, από 28 κράτη μέλη της ΕΕ:
1 στις 3 γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική βία από την ηλικία των 15 ετών και άνω
1 στις 2 γυναίκες έχει βιώσει ψυχολογική βία από τον σύντροφό της
1 στις 8 γυναίκες έχουν υποστεί οικονομική βία από το σύντροφό τους
1 στις 10 γυναίκες έχει βιώσει σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών και άνω
1 στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού
1 στις 3 γυναίκες έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στο χώρο εργασίας
1 στις 5 νεαρές γυναίκες, μεταξύ 18-29 ετών, έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στο διαδίκτυο
1 στις 5 γυναίκες έχει βιώσει stalking
50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα λόγω της ενδοοικογενειακής βίας, στην Ε.Ε.
Είναι η έμφυλη βία κάτι που αφορά μόνο σε γυναίκες;
Στην Ελλάδα 3 στους 10 άντρες κακοποιούνται από τις συντρόφους τους σωματικά και 7 στους 10 ψυχολογικά, σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας.
Παρόλα αυτά, παρατηρείται ότι δεν υπάρχουν (ακόμη) επαρκείς έρευνες, καμπάνιες αλλά κυρίως οργανώσεις που να απευθύνονται στην έμφυλη βία κατά των αντρών ώστε να απευθυνθούν εάν χρειαστούν βοήθεια.
Ο οποιοσδήποτε ασκεί την οποιαδήποτε μορφή βίας απέναντι σε έναν συνάνθρωπό του, ασχέτως φύλου, ηλικίας, θέσης, καταγωγής, χρώματος, σεξουαλικών προτιμήσεων, θρησκευτικής πίστης ή πολιτικών πεποιθήσεων θα πρέπει να καταδικάζεται και θα πρέπει να λαμβάνει τις αντίστοιχες συνέπειες των πράξεων του.
Το κείμενο έχει συμπεριλάβει πληροφορίες από :
1. ΑΠΕ-ΜΠΕ
2. Συντροφική βία έχει υποστεί πάνω άπο το ένα τέταρτο των γυναικών στον κόσμο
3. Οι Διαστάσεις της Έμφυλης Βίας στην Ελλάδα
4. diotima.org.gr/
5. fra.europa.eu/
6. researchgate.net/