Ακρόαση άρθρου......

Το Πολυφασικό Ερωτηματολόγιο Προσωπικότητας της Μινεσότα 2 (MMPI®-2) είναι ένα από τα πλέον αξιόπιστα, έγκυρα και ευρέως χρησιμοποιούμενα εργαλεία για τη ψυχομετρική αξιολόγηση των ατόμων.

Οι δυνατότητες που προσφέρει το MMPI®-2, κρίνονται απαραίτητες και μπορούν να λειτουργήσουν ως αρωγός σε υποθέσεις που αφορούν τη νομική σφαίρα. Η χρήση του εργαλείου σε δικανικά πλαίσια αφορά ποικίλους τομείς, όπως υποθέσεις ποινικού δικαίου, οικογενειακού αλλά και αστικού.

Οι νομικοί διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην υπεράσπιση των πελατών τους στο δικαστήριο, έχοντας ανάγκη από ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, για να υποστηρίξουν, επί παραδείγματι, τους ισχυρισμούς αθώωσης ή/και για να καταδείξουν ψυχολογική επιβάρυνση ενός εκ των εμπλεκόμενων μερών.

Το MMPI®-2, ως ένα ισχυρό εργαλείο, μπορεί να βοηθήσει τους δικηγόρους να καλύψουν αποτελεσματικά αυτές τις ανάγκες, παρέχοντας:

Ολοκληρωμένο Ψυχολογικό Προφίλ:
Το MMPI®-2 αξιολογεί ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών λειτουργιών συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ισχυρού ψυχολογικού προφίλ.

Αμερόληπτα στοιχεία:
Τα αποτελέσματα βασίζονται σε σταθμισμένα δεδομένα, τα οποία προσθέτουν αξιοπιστία στα στοιχεία που παρέχονται.

Επίρρωση μαρτυριών:
Όταν συνδυάζεται με τις καταθέσεις των μαρτύρων και συμπληρωματικά αποδεικτικά στοιχεία, τα αποτελέσματα του MMPI®-2 μπορούν να ενισχύσουν τις αποδείξεις ότι η ψυχολογική κατάσταση του/της κατηγορούμενου/ης δεν ευνοούσε τη διάπραξη του υποτιθέμενου εγκλήματος, παραδείγματος χάριν.

Έλεγχο προσπάθειας αλλοίωσης εικόνας:
Το MMPI®-2 περιλαμβάνει κλίμακες εγκυρότητας που βοηθούν στον εντοπισμό του εάν ένας πελάτης υπερβάλλει τα συμπτώματα ή προσποιείται ότι βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση.

Υποστηρικτικά δεδομένα στις γνωματεύσεις των εμπειρογνωμόνων:
Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα του MMPI®-2, για να συνθέσουν άρτια τις γνωματεύσεις τους, παρέχοντας μια επιστημονική βάση για τις απόψεις τους σχετικά με την ψυχική υγεία του πελάτη.

ΑΓΧΟΣ: 10 Σεμινάρια, 20 ώρες (20 Οκτωβρίου 2024 – 19 Ιανουαρίου 2025). | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Εγγραφή: 50 ευρώ, για συμμετοχή στο σύνολο του κύκλου σεμιναρίων | 35 ευρώ για άνεργους & φοιτητές.

Πιο συγκεκριμένα, σε ποινικές υποθέσεις το MMPI®-2 μπορεί να συνεισφέρει ενεργά στα παρακάτω πεδία εφαρμογής:

Αξιολογήσεις ψυχολογικής ικανότητας:
Το MMPI®-2 προσφέρει πληροφορίες αναφορικά με την ικανότητα (σε ψυχικό επίπεδο) του εμπλεκόμενου, σε δίκη, ατόμου, να παραστεί στο δικαστήριο, ενώ βοηθά και στο να προσδιοριστεί το κατά πόσο μπορεί να συμμετάσχει στη διαδικασία.

Ποινική ευθύνη:
Η εκτίμηση της ποινικής ευθύνης που έχει ένα άτομο αναφορικά με μία αξιόποινη πράξη είναι άμεσα συνυφασμένη με τον καταλογισμό του ατόμου αυτού. Το MMPI®-2 μπορεί να παρέχει πολύ ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη ψυχική κατάσταση του εξεταζόμενου, οι οποίες συνδυαστικά με τη ψυχιατρική γνωμάτευση, θα οδηγήσουν σε ασφαλέστερα και πιο αξιόπιστα συμπεράσματα.

Εκτίμηση κινδύνου:
Μέσω τουMMPI®-2 είναι δυνατό να εκτιμηθεί, ως έναν βαθμό, κι ο κίνδυνος που εμφωλεύει, ως προς την εκ νέου τέλεση ενός αδικήματος.

Στη σφαίρα του οικογενειακού δικαίου αλλά και του αστικού δικαίου, το MMPI-2 έχει εφαρμογή στο κάτωθι:

Στις Σκιές του έρωτα: τα μάτια που με κοίταξαν
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τις σχέσεις, τον έρωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Υποθέσεις Επιμέλειας Τέκνων:
Σε αντιδικίες που αφορούν την επιμέλεια τέκνων, το MMPI®-2 δύναται να συμβάλλει στην αξιολόγηση της ψυχολογικής καταλληλόλητας του εκάστοτε γονέα ή κηδεμόνα, καθώς παρέχει στοιχεία αναφορικά με ενδεχόμενες δυσκολίες ψυχικής φύσεως, που τυχόν αντιμετωπίζει, και που δυνητικά μπορεί να επηρεάσουν τη γονική του συμπεριφορά.

Εκτίμηση ηθικής/ψυχολογικής βλάβης:
Το MMPI®-2 μπορεί να προσφέρει ουσιώδεις πληροφορίες και τεκμηρίωση σχετικά με την ύπαρξη ή μη ηθικής/ψυχολογικής βλάβης που μπορεί να έχει υποστεί το άτομο, εξαιτίας μίας τελεσθείσας αδικοπραξίας εις βάρος του, αλλά και για την έκταση αυτής της βλάβης.

Μοναδικά πλεονεκτήματα MMPI-2

1. Αξιόπιστες και Έγκυρες Μετρήσεις: Το MMPI®-2 επιτρέπει την παραγωγή αποτελεσμάτων με ακρίβεια και συνέπεια και ανιχνεύει ασυνέπεια στις απαντήσεις αλλά και την προσπάθεια άμβλυνσης ή όξυνσης τυχόν συμπτωμάτων.

2. Πολυπρισματική αξιολόγηση του ατόμου: Λόγω της πληθώρας των κλιμάκων που διαθέτει το MMPI®-2, παρέχεται η δυνατότητα για μία εν τω βάθει κατανόηση της ψυχολογικής κατάστασης του ατόμου.

3. Κλινική Ενσωμάτωση: Η χορήγηση του MMPI®-2, δύναται να συνδυαστεί με κλινικές συνεντεύξεις ή/και περαιτέρω ψυχομετρικές διαδικασίες, ούτως ώστε να προκύψει μία ολιστική προσέγγιση του ψυχολογικού προφίλ του ατόμου.

4. Μαρτυρία Ειδικών: Οι ειδικά εκπαιδευμένοι ψυχολόγοι που χορηγούν το MMPI®-2, δύνανται να προχωρήσουν σε κατάθεση στον δικαστικό χώρο, προκειμένου να εξηγήσουν τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά δείτε στο ison.gr/plirofories-psixometrikou-mmpi2