Ακρόαση άρθρου......

Είναι γενικώς αποδεκτό ότι κατά την διάρκεια της εφηβείας ,το άτομο αποκτά την ευθύνη της υγείας του και τις συνήθειες που θα ισχύσουν κατά την ενήλικη ζωή του και θα καθορίσουν την ποιότητά της. Είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντική η απόκτηση γνώσεων σχετικά με τη σωστή διατροφή καθώς και η εγκατάσταση ανάλογης διατροφικής συμπεριφοράς.

Η διατροφή κατά την εφηβεία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και οι στόχοι της είναι η παροχή της ενέργειας και των θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για τη φυσιολογική εφηβική ανάπτυξη και την καθημερινή εφηβική δραστηριότητα,η πρόληψη καταστάσεων ,όπως η σιδηροπενική αναιμία και η οδοντική τερηδόνα καθώς και η πρόληψη παθολογικών καταστάσεων κατά την ενήλικο ζωή ,όπως η οστεοπόρωση η υπέρταση, καρδιαγγειακή νόσος και η παχυσαρκία.

Επιπλέον,η σωστή διατροφή ενισχύει την παραγωγη της σεροτονίνης (νευροδιαβιβαστής) που είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα της διάθεσης,τα συναισθήματα ευεξίας και ηρεμίας και οδηγεί στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης,της αυτοπεποίθησης,των υγιών διαπροσωπικών ορίων και του υγιούς ελέγχου των καταστάσεων που είναι απαραίτητα για μια πραγματική ποιότητα ζωής

Παρά τη μεγάλη σημασία της διατροφής κατά την εφηβική ηλικία,οι έφηβοι ,συνήθως, δεν διατρέφονται σωστά.Δεν τρώνε πρωίνο,καταναλώνουν ενδιάμεσα γεύματα χαμηλής ή ακόμα και καμιάς διατροφικής αξίας(σνακς),τρώνε συχνά πολυθερμιδικά πρόχειρα γεύματα (fast food) εκτός σπιτιού και η διατροφή τους υπολείπεται σε σίδηρο, ασβέστιο και φυτικές ινες.Είναι επίσης, συχνό το φαινόμενο να ακολουθούν επικινδυνες και εξαντλητικές δίαιτες -ιδίως τα κορίτσια- ή να χρησιμοποιούν επικίνδυνα συμπληρώματα -ιδίως τα αγόρια-.

Επιπρόθετα και οι ιδιαιτερότητες της εφηβικής ηλικίας επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά των εφήβων και δυσκολεύουν την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου καθημερινού διαιτολογίου.Οι έφηβοι έχουν την τάση να αμφισβητούν τον τρόπο ζώης των ενηλίκων,να αναζητούν την ανεξαρτησία τους από οτιδήποτε θυμίζει τους ενήλικες,να ασχολούνται υπερβολικά με την εικόνα του σώματός τους και να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τους συνομιλήκους και τα πρότυπα που προβάλλουν τα ΜΜΕ.Ας μην ξεχνάμε ότι οι διαταραχές πρόληψης τροφής(ψυχογενής ανορεξία και ψυχογενής βουλιμία)είναι αρκετά συχνές στον εφηβικό πληθυσμό και έχουν πολύ συχνά αφετηρία την αναζήτηση θετικής εικόνας του εαυτού.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η διατροφική εκπαίδευση των εφήβων είναι αρκετά δύσκολη εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων της ηλικίας αυτής,είναι σημαντικό να εστιάσουμε στη συνεχή υποστηριξη και ενθάρρυνση του εφήβου για την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διατροφικού προγράμματος,με σεβασμο παντα στην προσωπικότητα και στο καθημερινό πρόγραμμα του κάθε εφήβου.Η συμμετοχή της οικογένειας είναι ,επίσης απαραίτητη γιαυτό και η σωστή και επαρκής ενημέρωσή της χρήζει άμεσης σημασίας.

Τέλος, το σωστό διατροφικό πρόγραμμα κατά την εφηβεία είναι ο θεμέλιος λίθος για έναν γενικότερα ισορροπημένο τρόπο ζωης που θα εξασφαλίσει υγεία,καλαισθησία ,ψυχική γαλήνη,ενίσχυση της αυτοεκτίμησης,ποιοτικές ανθρώπινες σχέσεις και μακροζωία.

Η τροφή σου είναι το φάρμακο σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου. (Ιπποκράτης)

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Καλλιόπη Κωστέα

kostea kaliopiΜphil Ψυχολογίας, University of Glasgow. Μaster practitioner in eating disorders and Obesity. Συντονίστρια σχολών γονέων. Σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού.