Βρισκόμαστε στη Μεγάλη Εβδομάδα και όλες αυτές τις ημέρες μέχρι την Ανάσταση τα συναισθήματά μας είναι διαφορετικά και γεμάτα αντιφάσεις. Ήθη, έθιμα και μια οικογενειακή ατμόσφαιρα είναι τα βασικά στοιχεία των ημερών.
Η εβδομάδα της πορείας του Χριστού προς το Γολγοθά και στη συνέχεια προς την Ανάσταση... Όλη αυτή η διαδρομή ταυτίζεται και με την πορεία του ανθρώπου. Έχει αναρωτηθεί ποτέ κανείς ποια η αντιστοιχία της Μ. Εβδομάδας με τον άνθρωπο σήμερα; Έχει σκεφτεί κανείς ποιος μπορεί να είναι ο συμβολισμός;
Όσα μας βοηθήσαν να επιβιώσουμε, δεν μας βοηθούν να ζήσουμε. Ο άνθρωπος γεννιέται με στόχο να έχει μια όμορφη και υγιή ζωή. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό ή τουλάχιστον δεν είναι πάντα τόσο εύκολο. Όπως ο Χριστός, έτσι κι ο άνθρωπος περνάει λοιπόν την εβδομάδα των Παθών. Για το άτομο όμως τα πάθη έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Ίσως κρατούν μήνες, ίσως και χρόνια;
Ποια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως πάθη; Ένα άσχημο διαζύγιο σε μια κρίσιμη παιδική ηλικία, πένθος, απώλειες, απομόνωση, bullying, άσχημες οικογενειακές σχέσεις, βία, λεκτική ή σωματική κακοποίηση καθώς και σεξουαλική κακοποίηση. Όλα αυτά είναι πιθανά τραύματα που ο άνθρωπος που κουβαλάει με τα χρόνια και μοιάζουν ασήκωτα βάρη, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν το στόχο και την ελπίδα μιας υγιούς και χαρούμενης ζωής.
Το κάθε άτομο κουβαλάει το δικό του σταυρό, τη δική του πονετική ιστορία και ο βαθμός δυσφορίας αλλάζει στον καθένα. Το πως βιώνει κανείς το τραύμα του διαφέρει από άτομο σε άτομο. Το άτομο είναι ψυχικά και ψυχολογικά παραιτημένο από τη ζωή (ο συμβολικός θάνατος).
Τι γίνεται λοιπόν όταν αποφασίσει να πάρει τη ζωή στα χέρια του; Όταν πει ότι από εκείνον/η εξαρτάται; Τότε έρχεται η Ανάσταση. Η ψυχολογικά κάθαρση, η επούλωση των πληγών, η μείωση της δυσφορίας του τραύματος, το «γέμισμα» των κενών. Όταν ο άνθρωπος αρχίζει να ενδιαφέρεται πραγματικά για το δώρο που λέγεται ζωή, αρχίζει και βλέπει φως στο σκοτάδι. Κοιτάει τη θετική πλευρά των πραγμάτων.
Μέσω της (ψυχο)θεραπείας το άτομο αρχίζει να αγγίζει τα σημεία που τον πονούν και αρχίζει να ελπίζει πως μπορεί να ζει καλύτερα, πιο αισιόδοξα και με περισσότερη υγεία. Είναι σημαντικό να ξέρει, πως μετά τα Πάθη έρχεται η Ανάσταση. Κι αυτό έχει μια σταθερότητα, διότι κάθε χρόνο έχουμε Ανάσταση, επομένως ποτέ δεν είναι αργά για να κάνει τη βουτιά στον εαυτό του και να βγει πιο δυνατός/ή. Όπως είπαμε και παραπάνω, από εκείνον/η εξαρτάται…
Καλή Ανάσταση σε όλους λοιπόν….
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Αικατερίνη Μούτουπα - Ψυχολόγος
Αικατερίνη Μούτουπα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Ψυχολόγος, απόφοιτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Εκπαιδευόμενη συστημική ψυχοθεραπεύτρια στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων.
Ειδίκευση στην οικογενειακή θεραπεία, συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία. Θεραπεία ενηλίκων και εφήβων.