Ακρόαση άρθρου......

Υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε το στρες από την καθημερινότητα μας;
Στην πραγματικότητα, στη σύγχρονη εποχή στην οποία ζούμε είναι δύσκολο να αποφύγουμε εντελώς το στρες. Το στρες μπορεί να δημιουργηθεί από εξωτερικούς παράγοντες όπως το μποτιλιάρισμα το πρωί όταν βιαζόμαστε να πάμε στη δουλειά μας, την έντονη πίεση στο χώρο εργασίας μας, κάποιο απρόβλεπτο γεγονός ή μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας. 

Σε άλλες περιπτώσεις το στρες μπορεί να δημιουργηθεί από εσωτερικούς παράγοντες όπως από κάποια φοβία που μπορεί να αντιμετωπίζουμε, από τις υψηλές προσδοκίες που έχουμε για τον εαυτό μας και από την αβεβαιότητα μιας κατάστασης. 

Παρόλο που το στρες μας κάνει να νιώθουμε νευρικοί και συγχυσμένοι, είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής μας. Στην πραγματικότητα, το στρες σε μικρές ποσότητες μας βοηθά να κινητοποιούμαστε και να είμαστε πιο παραγωγικοί.  Σε αντίθεση, το υπερβολικό στρες μπορεί να φανεί επιβλαβές για την υγεία μας αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το υπερβολικό στρες είναι η ενσυνειδητότητα.  Με τον όρο ενσυνειδητότητα εννοούμε την επίγνωση και την παρατήρηση μιας κατάστασης, των σκέψεων και των συναισθημάτων μας και την αποδοχή τους ακριβώς όπως είναι. Για παράδειγμα, ζούμε ενσυνείδητα όταν αποδεχόμαστε αυτά που νιώθουμε χωρίς να τα κρίνουμε ως σωστά ή λάθος. Δίνουμε έμφαση σε αυτά που νιώθουμε τη δεδομένη στιγμή χωρίς να σκεφτόμαστε το παρελθόν ή το μέλλον.

Σας έχει τύχει ποτέ να θέλετε να φτάσετε κάπου και όταν φτάνετε στον προορισμό σας να μην θυμάστε καθόλου τη διαδρομή ή να πίνετε ένα καφέ και να τελειώνει προτού το συνειδητοποιήσετε; Αυτά είναι σημάδια ότι δεν ζείτε συνειδητά την κάθε σας στιγμή με αποτέλεσμα να χάνετε κάποιες στιγμές. Κάποιες φορές μπορεί να χάνουμε κάποιες όμορφες στιγμές οι οποίες μπορεί να μας προσφέρουν στιγμές ευτυχίας. Συνεπώς, το να ζούμε συνειδητά κάθε μας στιγμή μας κάνει να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι.

Επίσης, η ενσυνειδητότητα βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, μας βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα, αυξάνει τα θετικά συναισθήματα και μειώνει τα αρνητικά, μας κάνει να νοιώθουμε πιο ευτυχισμένοι και αισιόδοξοι, προάγει τη συμπόνια προς τους άλλους αλλά και προς τον εαυτό μας, μας κάνει να νιώθουμε πιο ικανοποιημένοι όσο αφορά τις σχέσεις μας, βελτιώνει τη συγκέντρωση και μειώνει το στρες και την κατάθλιψη.

Πως μπορούμε να αποκτήσουμε ενσυνειδητότητα;

Ζούμε συνειδητά όταν βιώνουμε την κάθε μας στιγμή και το τι συμβαίνει στο εδώ και τώρα, όταν έχουμε επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω μας, των σκέψεων και των συναισθημάτων μας και όταν τα αποδεχόμαστε όπως είναι. Μπορούμε να κάνουμε πράξη τις βασικές αρχές της ενσυνειδητότητας οποιαδήποτε ώρα της μέρας όπου και αν βρισκόμαστε.  Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να αφιερώσουμε λίγα λεπτά έτσι ώστε να έρθουμε σε επαφή με αυτά που νιώθουμε και να καταλάβουμε τι μας κάνει να νιώθουμε καλά και τι όχι.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε παρατηρώντας την κάθε μας στιγμή χωρίς να την επικρίνουμε, να δίνουμε έμφαση στην αναπνοή και στις αισθήσεις μας, να αντανακλούμε στον εαυτό μας προτού αντιδράσουμε, και να είμαστε ευγνώμονες για ότι καλό μας συμβαίνει.

Ξεκίνα να ζεις ενσυνείδητα σήμερα αρχίζοντας με αυτή την άσκηση:

6 ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ | Εισηγητής: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt, συγγραφέας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για το σύνολο των σεμιναρίων.

Επέλεξε κάτι που κάνεις κάθε μέρα, για παράδειγμα όταν πίνεις τον πρωινό σου καφέ και απλά επέτρεψε στον εαυτό σου να απολαύσει αυτή τη στιγμή χωρίς να σκέφτεσαι οτιδήποτε άλλο. Νιώσε ευγνώμων που μπορείς να απολαύσεις αυτό τον καφέ μόνος σου, με φίλους, ή με την οικογένεια σου. Παρά να περνάς τη μέρα σου στον αυτόματο πιλότο ζήσε κάθε στιγμή με επίγνωση για αυτά που κάνεις και για όλες τις μικρές χαρές που έχεις στη ζωή σου.

Παρόλο που η ενσυνειδητότητα δεν μπορεί να μας απαλλάξει από τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε, μπορεί να μας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά.

‘Πολλοί άνθρωποι χάνουν τη σημερινή λιακάδα γιατί εστιάζουν στα χθεσινά σύννεφα’ – Phil Wallace.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Θεογνωσία Μεϊτανή
Ψυχολόγος με Εξειδίκευση στην Συμβουλευτική Ψυχολογία.