Τι είναι τα ναρκωτικά; Ως ναρκωτικά ορίζονται οι φυσικές, συνθετικές ή ημισυνθετικές ουσίες, που όταν εισαχθούν στον οργανισμό με οποιονδήποτε τρόπο προσβάλλουν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και μεταβάλλουν τη σωματική ή ψυχική κατάσταση του ατόμου, επιβραδύνοντας, επιταχύνοντας ή διαστρεβλώνοντας την αντίληψη. Πολλοί χρήστες ουσιών τονίζουν τη γοητεία αυτών ακριβώς των επιδράσεων.
Κατηγορίες ναρκωτικών:
- Κατασταλτικά (παρέχουν κυρίως αγχολυτική δράση, π.χ. Αλκοόλ, μορφίνη, ηρωίνη)
- Διεγερτικά (διεγείρουν το ΚΝΣ και δίνουν ενέργεια, π.χ. Νικοτίνη, καφείνη, κοκαίνη)
- Παραισθησιογόνα (αλλάζουν την αντίληψη του ατόμου, κατά τη χρήση π.χ. Κάνναβη, έκσταση, LSD)
Υποκατηγορία αυτών είναι τα νόμιμα και τα παράνομα ναρκωτικά. Στα παράνομα ανήκουν η κάνναβη, οι αμφεταμίνες, η κοκαίνη, η μορφίνη, η έκσταση, το LSD και άλλα λιγότερο διαδεδομένα ναρκωτικά. Στα νόμιμα (νομικά αποδεκτά) ναρκωτικά υπάγονται το αλκοόλ (έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο για αυτό), τα υπνωτικά-ηρεμιστικά χάπια και το τσιγάρο. Στο παρόν άρθρο θα μιλήσουμε για τα παράνομα ναρκωτικά, την ιστορία τους, τον τρόπο χρήσης τους καθώς και για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειές τους.
Ινδική κάνναβη - Μαριχουάνα - Χασίς
Η κάνναβη είναι θαμνώδες φυτό που χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια για τις ίνες της (από αυτές φτιάχνεται το σκοινί), για τους σπόρους της (λάδι και τροφή για τα πουλιά) και κυρίως για τη ρετσίνη της που έχει ψυχότροπη δράση στο άτομο. Το πιο ψυχοδραστικό της συστατικό είναι η τετραυδροκανναβινόλη (THC). Από το 2000 π.Χ υπάρχουν μαρτυρίες – κυρίως στην Κίνα και την Ινδία – για τη χρήση της και τις θεραπευτικές της ιδιότητες.
Η κάνναβη εμφανίζεται σε διάφορες μορφές:
- Σε τρίμματα των φύλλων, των λουλουδιών και των στελεχών (μαριχουάνα: περιεκτικότητα σε THC 1-3%)
- Σε πλάκα σκουρόχρωμου αποξηραμένου ρετσινιού (χασίς: περιεκτικότητα σε THC 8-15%)
- Σε μορφή παχύρρευστου και κολλώδους υγρού (χασισέλαιο: περιεκτικότητα σε THC 40-60%)
Συνήθως καπνίζεται αναμειγμένη με καπνό ή σκέτη, μπορεί ακόμη να φαγωθεί (συνηθώς μέσα σε γλυκό) ή να βραστεί με κάποιο ρόφημα.
Οι μεταβολίτες THC μπορούν να ανιχνευτούν στα ούρα πολλές εβδομάδες μετά τη χρήση, καθώς επικάθονται στους λιπώδεις ιστούς του σώματος.
Άμεσες συνέπειες χρήσης κάνναβης
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κάνναβη αποτελεί το παράνομο ναρκωτικό που παράγεται, διακινείται και καταναλώνεται συχνότερα έχοντας 140 εκατομμύρια καταναλωτές.
Η κάνναβη έχει επιδείξει καλά αποτελέσματα σε καταστάσεις πόνου, σε σκλήρυνση κατά πλάκας, στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου και της ναυτίας και του εμετού που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία καθώς και σε ανορεξία.
Ωστόσο, η αντίδραση διαφέρει κατά πολύ από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από το περιβάλλον, την ποσότητα THC, την τεχνική του καπνίσματος, καθώς και από τις προσδοκίες του χρήστη.
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Η κάνναβη επιδρά στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα του οργανισμού και παρατηρείται:
- Ευφορία, ηρεμία
- Ανεξέλεγκτα γέλια
- Πολυλογία
- Χάσιμο χώρου και χρόνου
- Αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει πιο αργά
- Μείωση ικανότητας οδήγησης
- Καταστολή και υπνηλία
- Αύξηση της όρεξης για φαγητό
- Κόκκινα μάτια και ξηρότητα στόματος
- Επηρεασμός της μνήμης και της αντίληψης
- Δεν υπάρχει σωστή αντίληψη απόστασης
- Μείωση της ικανότητας μάθησης, συγκέντρωσης, προσοχής, και κινητικού συντονισμού
- Άνεση, απελευθέρωση και στενότερες κοινωνικές επαφές
- Αίσθημα διπλής προσωπικότητας και ακουστικές ή οπτικές παραισθήσεις (κυρίως σε μεγάλες δόσεις)
Διαβάστε επίσης στην Πύλη μας το άρθρο Θάνατος από overdose, μια ψυχολογική προσέγγιση της συνεργάτιδας της Πύλης μας Άννας Χριστοπούλου
Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης
Αρκετοί είναι αυτοί που αμφισβητούν την επικινδυνότητα της κάνναβης. Τι ισχύει πραγματικά;
Πολλοί υποστηρίζουν ότι το αλκοόλ που είναι νόμιμη ουσία, είναι πιο επικίνδυνο και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από την κάνναβη. Πράγματι, η κάνναβη είναι λιγότερο τοξική ουσία από το αλκοόλ, αλλά το κριτήριο της τοξικότητας, δεν είναι το μόνο κριτήριο βάση του οποίου μια ουσία κρίνεται ως επικίνδυνη. Παραπάνω έχουν αναφερθεί μερικές επιπτώσεις της αλλά και παρακάτω αναφέρονται οι μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Η μακρόχρονη και συχνή χρήση έχει καταστρέψει τα εγκεφαλικά κύτταρα, η μνήμη έχει εξασθενίσει, το άτομο γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στην επίλυση προβλημάτων και παρουσιάζει επιβραδυμένη κρίση, αφηρημάδα και εσωστρέφεια. Ο λόγος γίνεται ασύνδετος, τα αντανακλαστικά επιβραδύνονται και παρατηρείται απάθεια, άμβλυνση του συναισθήματος, διαταραχή της προσοχής και δυσκολία κριτικής ικανότητας.
Μπορεί να εξαρτηθεί κανείς από την κάνναβη;
Η συχνή χρήση κάνναβης οδηγεί σταδιακά σε εξάρτηση, όπου η χρήση πλέον γίνεται συνήθεια, η καθημερινότητα και η κανονικότητα του ατόμου. Βέβαια η εξάρτηση εδώ δεν είναι σωματική αλλά ψυχική. Κύριο μέλημα των χρηστών πλέον είναι η απόκτηση κάνναβης.
Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Η εξάρτηση ξεκινάει όταν το άτομο αναζητά ενεργά την ουσία και τη χρησιμοποιεί συστηματικά. Η συστηματική χρήση χασίς μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανοχής, δηλαδή την ανάγκη για λήψη όλο και μεγαλύτερης ποσότητας από την ουσία για να αισθανθεί την επίδραση που ένιωθε προηγουμένως με μικρότερες ποσότητες.
Έτσι είναι περισσότερο πιθανό να οδηγηθεί ο χρήστης κάνναβης και στη χρήση άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών. Έχει βρεθεί ότι η κάνναβη ανοίγει την πύλη για τα σκληρά ναρκωτικά, καθώς η πλειοψηφία των χρηστών των σκληρών ναρκωτικών (ηρωίνη, κοκαίνη) ξεκίνησαν με χασίς.
Η χρήση κάνναβης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, να γεννηθεί το βρέφος ελλειποβαρές, να αντιμετωπίζει δυσκολίες στη μάθηση και να έχει μειωμένη ανταπόκριση στα αισθητηριακά ερεθίσματα.
Διαβάστε επίσης στην Πύλη μας το άρθρο Θάνατος από overdose, μια ψυχολογική προσέγγιση της συνεργάτιδας της Πύλης μας Άννας Χριστοπούλου
Έκσταση
Έκσταση είναι το όνομα της ουσίας MDMA ή MDA. Βασικό συστατικό της είναι η αμφεταμίνη και το βρίσκουμε συνήθως σε χρωματιστά χάπια με διάφορα σχέδια. Το 1914 παρασκευάστηκε στη Γερμανία από τη φαρμακευτική εταιρία Merck ως δυνατό ανορεξικό ωστόσο δεν νομιμοποιήθηκε ως φάρμακο και επανεμφανίστηκε το 1970 (πάλι ως φάρμακο) για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας του θεραπευόμενου με τον ψυχοθεραπευτή ή τον ψυχίατρό του.
Τρόποι χρήσης της ουσίας MDMA - έκστασης
- Από το στόμα ένα ή περισσότερα χάπια ανά χρήση
- Από τη μύτη ή ενέσιμα
Χρήση έκστασης
Η επίδραση ξεκινά 30 λεπτά μετά τη χρήση, σε 1 – 1.30 ώρα φτάνει στο έπακρο και στις 3 ώρες έχει περάσει η επίδραση.
Πώς αισθάνεται αυτές τις ώρες ο χρήστης;
- Αίσθημα ηρεμίας και οικειότητας με τους άλλους
- Ενεργητικότητα
- Αλλοιώσεις αισθητηριακής αντίληψης, αποστάσεων και εικόνας σώματος
- Αίσθηση αποκόλλησης μελών του σώματος
- Αίσθηση ότι ο χρόνος κυλάει γρήγορα
- Η αίσθηση της μουσικής γίνεται πολύ έντονη
- Ο χρήστης αντιλαμβάνεται με υπερβολικό τρόπο τα ερεθίσματα και το άγγιγμα
- Yπερδιέγερση
- Οπτικές παραισθήσεις ή ψευδαισθήσεις
- Ταχυκαρδία, ταχύπνοια, υψηλή πίεση, υψηλή θερμοκρασία σώματος (θάνατος από υπερθερμία)
- Αίσθημα κόπωσης και αδιαθεσίας για το επόμενο 24ωρο
Διαβάστε στην Πύλη μας το άρθρο Το παιδί μου παίρνει ναρκωτικά, της συνεργάτισας της Πύλης μας Μίνας Χιώνη
Μακροπρόθεσμες συνέπειες χρήσης έκστασης
Επειδή το έκσταση δεν έχει χρησιμοποιηθεί φαρμακευτικά, δε μπορούμε να γνωρίζουμε τον αντίκτυπο που έχει μακροχρόνια στους χρήστες της. Ωστόσο, έχουν παρατηρηθεί σε αρκετούς χρήστες κόπωση, αυπνία και οξεία δηλητηρίαση.
Κοκαΐνη
Από το φυτό Erythroxylon coca και την πολτοποίηση των φύλλων του παράγεται η κοκαίνη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρήση κοκαΐνης ξεπερνά τους 13 εκατομμύρια χρήστες. Οι ιθαγενείς των Άνδεων, συνήθιζαν να μασούν τα φύλλα της κόκας καθώς αυτό τους βοηθούσε να παίρνουν περισσότερο οξυγόνο όταν βρίσκονταν σε μεγάλο υψόμετρο. Την χρησιμοποιούσαν ακόμη ως φάρμακο για τη πείνα, το κρύο, την αύξηση της αντοχής και της δύναμης.
Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο κορσικανός Μαριάνι, κυκλοφόρησε στην Ευρώπη κρασί με απόσταγμα κόκας. Αυτή την ιδέα αντέγραψε και ένας Αμερικάνος φαρμακοποιός το 1892 ονόματι Asa Candler, ο οποίος ίδρυσε την Coca Cola Company διαθέτοντας ένα ποτό αποτελούμενο από εκχύλισμα κόκας και φυσικό αεριούχο νερό. Ωστόσο το 1903 απαγορεύτηκε η κοκαίνη και έτσι η Coca Cola αντικατέστησε την κοκαΐνη με την καφεΐνη.
Freud και Κοκαΐνη
Πριν καν γίνει τόσο γνωστή η κοκαΐνη, ο Freud (όντας και ο ίδιος χρήστης) από το 1884 είχε ασχοληθεί ερευνητικά με τη χρησιμότητά της, καταλήγοντας ότι ήταν κατάλληλη σε περιπτώσεις νευρασθενειών, δυσπεψίας και εντερικών ή στομαχικών διαταραχών καθώς και για την αντικατάσταση της μορφίνης. Για την τελευταία του άποψη, ο Φρόυντ χορήγησε κοκαίνη στον φίλο και δάσκαλό του Έρνστ Φλάισλ φον Μάρξοφ για να ξεπεράσει τον εθισμό του με τη μορφίνη (έπαιρνε μορφίνη για λόγους υγείας). Ωστόσο, η χρήση κοκαίνης, τον οδήγησε σε μεγαλύτερο εθισμό και σε χρόνια δηλητηρίαση. 'Επειτα από αυτό ο Φρόυντ κατηγορήθηκε ότι εξαπέλυσε την τρίτη μάστιγα της ανθρωπότητας (μετά το αλκοόλ και την μορφίνη).
Βασιζόμενος στις έρευνες του Freud, ο οφθαλμολόγος Καρλ Κόλερ, ανακάλυψε και μια άλλη χρήση της, σαν αναισθητικό και πιο συγκεκριμένα ως αναισθητικό ματιού. Αν και από το 1914 και έπειτα απαγορεύτηκε στα περισσότερα κράτη η κατανάλωση της κοκαίνης, χρησιμοποιείται ακόμη ως αναισθητικό σε βλεννογόνους (μάτι, αυτί κ.α) και ως ισχυρό παυσίπονο σε ειδικές περιπτώσεις.
Τρόποι χρήσης κοκαΐνης
- Εισπνοή από τη μύτη (άοσμη, λευκή κρυσταλλική σκόνη)
- Μάσηση των φύλλων της κόκας
- Κάπνισμα (λευκή ή κιτρινόμαυρη σκόνη με γλυκιά μυρωδιά - free base)
- Speedball (συνδυασμός κοκαΐνης με ηρωίνη, ιδιαίτερα θανατηφόρος)
Άμεσες συνέπειες κοκαΐνης
Η επίδραση της κοκαΐνης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου, από την ποσότητα της δόσης και τον τρόπο χορήγησης της ουσίας. Η διάρκεια και ο χρόνος δράσης της εξαρτάται από τον τρόπο χορήγησης.
Εάν χορηγηθεί ενέσιμα, τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Το άτομο διακατέχεται από ευχαρίστηση που διαρκεί έως μερικά λεπτά και έπειτα ακολουθεί ευφορία για 15-30 λεπτά. Εάν ο χρήστης την εισπνεύσει από τη μύτη, η επίδραση αρχίζει μετά από 3 λεπτά. Εφόσον παρέλθει το σύντομο αυτό χρονικό διάστημα ευφορίας, το άτομο καταβάλλεται από δυσφορία, ευερεθιστότητα και ανησυχία. Λόγω της γρήγορης εναλλαγής των συναισθημάτων, ο χρήστης νιώθει την ανάγκη μιας δεύτερης μυτιάς. Οι απανωτές μυτιές μπορούν να οδηγήσουν σε υπερεθισμό που - με τη σειρά του - μπορεί να καταλήξει σε τοξική ψύχωση, παράνοια, σύγχυση, υπερευαισθησία και ψευδαισθήσεις.
Αποκτήστε το βιβλίο Οι εξαρτήσεις από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης του Psycholog.gr
Συνέπειες κοκαΐνης
Οι συνέπειες της κοκαΐνης είναι:
- Υπερδιέγερση και εγρήγορση. Διεγείρεται άμεσα το ΚΝΣ
- Σωματική ή ψυχική αύξηση της ενεργητικότητας
- Αύξηση της εργασιακής ικανότητας
- Μείωση αισθήματος κόπωσης
- Αυπνία, υπερκινητικότητα, ανησυχία, ταχυκαρδία, ταχύπνοια, αύξηση πίεσης (μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική αιμορραγία)
- Μείωση ικανότητας κριτικής σκέψης
- Γρηγορότερη ομιλία, ασύνδετη και ασυνάρτητη
- Εναλλαγές της διάθεσης
- Δημιουργία ψευδαίσθησης αυξημένων δυνατοτήτων
- Ψευδαισθήσεις και παραισθήσεις
Μακροπρόθεσμες επιπτώσης της χρήσης κοκαΐνης
Μπορεί κάποιος να εξαρτηθεί από της κοκαΐνης; Πληροφορίες σωματικής εξάρτησης δεν έχουν αναφερθεί αλλά είναι ευρέως γνωστό ότι προκαλεί ισχυρή ψυχική εξάρτηση. Γενικότερα, η κοκαίνη είναι μια ουσία χαμηλής τοξικότητας. Θάνατοι έχουν αναφερθεί αλλά κυρίως κατά το συνδυασμό ουσιών (π.χ. κόκα-αλκοόλ, κόκα-ηρωίνη).
- Ισχυρή ψυχική εξάρτηση
- Αντίστροφη ανοχή
- Παρανοϊκή ψύχωση
- Ανορεξία
- Κρίσεις πανικού
- Άγχος, ατονία, μελαγχολία, ανησυχία, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη
- Παραισθήσεις παρανοϊκού τύπου
- Ψυχικές διαταραχές
- Βίαιη αντικοινωνική συμπεριφορά
- Χρόνια φλεγμονή και διάτρηση ρινικού φράγματος (όταν εισπνέεται από τη μύτη)
- Παραισθήσεις οπτικές, ακουστικές, οσφρητικές, απτικές
- Καταδιωκτικό παραλήρημα (σε αυτό το σημείο το άτομο γίνεται επιθετικό και μπορεί να βλάψει τον εαυτό και τους γύρω του)
Κρακ
Το κρακ αποτελεί παράγωγο της κοκαΐνης με μεγαλύτερες καταστροφές στον οργανισμό του ατόμου. Πρόκειται για μια μορφή free base κοκαΐνης, εύκολη στην παραγωγή της και πολύ πιο οικονομική από την κοκαΐνη. Σε αντίθεση με την κοκαΐνη που έχει συνδεθεί άμεσα με τους ευκατάστατους οικονομικά ανθρώπους και τους κοινωνικά επιτυχημένους, το κρακ είναι ''η κοκαΐνη των φτωχών'. Είναι κομμάτια άσπρης σκόνης που μοιάζουν με πέτρες.
Καπνίζεται σε ειδικές γυάλινες πίπες ή ανακατεμένο με καπνό. Προκαλεί έντονη ευφορία, υπερδραστηριότητα και άγχος, ναυτία-εμετό, ταχύπνοια, αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακό παλμό, σπασμούς, μειωμένη όρεξη, μειωμένη ανάγκη ύπνου, ταχύτατη ανοχή, είναι εξαιρετικά εθιστικό και προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήµατα, βλάβη στους πνεύμονες, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.
Όπιο
Το όπιο παράγεται από το χυμό της παπαρούνας Μήκων ή υπνοφόρος. Το όπιο το γνωρίζουμε από την προϊστορική ακόμη εποχή περί το 20.000 π.Χ. Στην Ελλάδα, υπάρχει άγαλμα της Μινωικής εποχής, με κεφάλι τη παπαρούνα. Ακόμη, το γνωρίζουμε από τον Όμηρο (νηπενθές), τον Ιπποκράτη (υπνωτικό μηκώνιο), τον Γαληνό (το 130-200 μ.Χ. το συνιστά ως φάρμακο) και άλλους. Το 1792 απαγορεύτηκε στη Κίνα με θανατική ποινή για τους χρήστες του. Τον 19ο αιώνα λόγω του μονοπωλίου προκλήθηκε πόλεμος μεταξύ Άγγλων και Κινέζων γνωστός και ως πόλεμος του οπίου.
Τη δεκαετία του '70 βρέθηκε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει παρόμοιες ουσίες με τα οπιοειδή (ενδορφίνες, εγκεφαλίνες, δυνορφίνες) που καταπολεμούν τον πόνο. Το όπιο καπνίζεται σε ειδικές πίπες, τρώγεται ή πίνεται. Από την επεξεργασία του οπίου, προκύπτουν τα οπιούχα (μορφίνη, ηρωίνη).
Μορφίνη
Ανακαλύφθηκε το 1805 και το όνομά της προήλθε από τον Ελληνικό Θεό της μυθολογίας των ονείρων, Μορφέα. Πρόκειται για λευκή κρυσταλλική σκόνη, 10 φορές ισχυρότερη από το όπιο. Σε μικρές ποσότητες, προκαλεί αρχικά ευφορία και κατευνάζει του πόνους. Ωστόσο, μετά την ευφορία προκαλεί έντονη μελαγχολία και ισχυρό εθισμό. Έχει ισχυρή κατασταλτική δράση στην αναπνοή γι' αυτό αρκετές φορές προκαλείται θάνατος. Στους μακροχρόνιους χρήστες προκαλείται δυσφορία, εμετοί, ανορεξία, δυσκοιλιότητα, αδυναμία, κακή ψυχική κατάσταση και σε μεγάλες δόσεις κώμα και θάνατος.
Ηρωίνη
Με μικρή τροποποίηση της μορφίνης παράγεται η ηρωίνη, το σκληρότερο ναρκωτικό, μία λευκή ή μπεζ σκόνη ή κόκκοι δυόμιση φορές πιο ισχυροί από την μορφίνη με άκρως καταστρεπτικές και ανεπανόρθωτες ζημιές στον ανθρώπινο οργανισμό. Παγκοσμίως έχουν βρεθεί 8 εκατομμύρια χρήστες ηρωίνης κάθε κοινωνικοοικονομικού στρώματος. Η ηρωίνη προέρχεται από την οπιούχο παπαρούνα που χρησιμοποιείται και για τη δημιουργία της κατηγορίας αναλγητικών-ναρκωτικών φαρμάκων όπως η κωδείνη.
Τρόποι χρήσης ηρωίνης
- Από τη μύτη
- Καπνίζεται
- Ενέσιμα (συνηθέστερος τρόπος)
Άμεσες συνέπειες ηρωίνης
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη χρήση της; Οι συνέπειες ξεκινούν μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά την ενδοφλέβια χρήση:
- Ευφορία (αρχικά)
- Ναυτία - εμετός, στομαχικές κράμπες
- Κατευνάζει τον πόνο
- Αδυναμία σκέψης, συγκέντρωσης, εγρήγορσης
- Δυσφορία
- Ανησυχία, φόβος, παραισθήσεις και εφιάλτες
- Άμεση ανάπτυξη ανοχής στην ουσία
- Δυσκοιλιότητα
- Ιδρώτας
- Καταρροή
''φλας'': αίσθηση θερμότητας που ξεκινά από την κοιλιά και επεκτείνεται σε όλο το σώμα, με διάρκεια λιγότερη του ενός λεπτού, συνοδευόμενη από σεξουαλική διέγερση και ρίγος. Ακολουθεί ηρεμία και ικανοποίηση.
Μακροπρόθεσμες συνέπειες ηρωίνης
Η ηρωίνη προκαλεί άμεση εξάρτηση - σωματική και ψυχική – , ανοχή και στερητικό σύνδρομο. Πλέον ο χρήστης νιώθει την ανάγκη να πάρει τη δόση του κάθε 4-6 ώρες. Ο ηρωινομανής στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του υποφέρει και αισθάνεται άρρωστος.
Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στους ηρωινομανείς είναι:
- Υπόταση
- Ανορεξία
- Υποθερμία
- Δυσκοιλιότητα
- Ξηροδερμία
- Σεξουαλική ανικανότητα
- Σπασμοί
- Επώδυνη τάση για ούρηση
- Αναπνευστικά προβλήµατα
- Διακοπή εμμηνόρροιας και δυσκολία σύλληψης στις γυναίκες
- Επιπλοκές εγκυμοσύνης και αποβολές
- Σύνδρομο στέρησης νεογνών όταν η μητέρα είναι ουσιοεξαρτώμενη
- AIDS και ηπατίτιδα λόγω επαναχρησιμοποιούμενης σύριγγας
- Ενδοκαρδίτιδες, φυματίωση, τέτανος
- Κώμα
- Θάνατος
Σύνδρομο στέρησης
Παρουσιάζεται στον χρήστη 6-8 ώρες μετά την τελευταία δόση. Ο χρήστης γίνεται ανήσυχος, όλο και πιο αδύναμος, έχει κρυάδες, τρέχουν υγρά από τη μύτη του, τινάζεται και κάνει ανήσυχο ύπνο.
Όσο περνάει η ώρα, τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα. Ο χρήστης έχει ταχυκαρδία και δακρύζουν τα μάτια του. Νιώθει εξαντλημένος και οι πόνοι στη κοιλιά γίνονται πιο έντονοι.
36 ώρες από την τελευταία χρήση, τα ρίγη βασανίζουν τον χρήστη, έχει δυνατούς πόνους στα κόκκαλα, έντονους μυικούς πόνους και σπασμούς. Όλη αυτή τη διάρκεια ο χρήστης είναι άυπνος, στριφογυρίζει στο κρεβάτι, σωριάζεται από αδυναμία, ξεσπά σε κλάματα, από τη μύτη, τα μάτια και τα έντερα βγαίνουν απίστευτες ποσότητες υγρών.
Τα συμπτώματα κορυφώνονται στις 48-72 ώρες και έπειτα υποχωρούν.
LSD
Το LSD αποτελεί την γνωστότερη παραισθησιογόνο ουσία. Προέρχεται από τον μύκητα ερυσιβώδη ολύρα, παράσιτο της σίκαλης και άλλων δημητριακών. Το 1920 το ανακάλυψε ο Χόφμαν Άλμπερτ αλλά τα ψυχότροπα αποτελέσματά της τα ανακάλυψε το 1943 όταν πήρε ελάχιστη δόση της ουσίας. Το καθαρό LSD είναι μια άσπρη κρυσταλλική σκόνη, απίστευτα δραστική για αυτό και καθίσταται επιτακτική η ανάγκη αραίωσής του.
Τρόποι χρήσης LSD
- Σε χάπια
- Σε κάψουλες
- Σε κύβους ζάχαρης
- Σε αυτοκόλλητα με σχέδια
Αποτελέσματα χρήσης LSD
Η επίδραση ξεκινά 1 ώρα μετά τη χρήση, φτάνοντας στο ζενίθ μετά τις 2-3 ώρες λήψης της ουσίας, με συνολική διάρκεια 12-15 ώρες. Τα αποτελέσματα και πάλι εξαρτώνται από την προσωπικότητα του χρήστη, από προηγούμενη επαφή με την ουσία, από τις προσδοκίες του και από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται όταν πραγματοποιεί τη χρήση.
- Μελαγχολία και άγχος (μπορεί να διαρκέσουν έως και 24 ώρες)
- Ταχυκαρδία και αυξημένη πίεση
- Αύξηση θερμοκρασίας σώματος
- Στρέβλωση της πραγματικότητας, συναίσθησης, αντίληψης και κρίσης
- Παρανοϊκές φαντασιώσεις
- Αλλοιώσεις ακουστικές, αλλοιώσεις στην εικόνα του σώματος, στο σχήμα και το μέγεθος των αντικειμένων
- Διαστρεβλωμένη εικόνα του χώρου και του χρόνου
- Παλιές και καινούργιες εντυπώσεις μπερδεύονται
- Παλιά τραυματικά γεγονότα έρχονται στο νου και προκαλούν ψυχική πτώση
- Παραισθήσεις, παραληρήματα και ψευδαισθήσεις
- Αντιληπτικές διαταραχές οι οποίες εμμένουν και μετά τη χρήση της ουσίας
- Γρήγορη ροή σχημάτων και χρωμάτων με έντονη την αίσθηση των τελευταίων
- “Βλέπει” έντομα, ζωύφια, φίδια να τον τυλίγουν
- Μπορεί να βλάψει τον εαυτό και τους γύρω του
Αυτοκτονία
Πολλές φορές για να ξεφύγει ο χρήστης από τα παραπάνω παραληρήματα, αυτοκτονεί. Άλλες φορές απλά πιστεύει ότι μπορεί να πετάξει επειδή αισθάνεται ελαφρύς ή ότι είναι κάποιο πουλί με φτερά.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Τσομπάνη Θεοδώρα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας
Τσομπάνη Θεοδώρα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Η Θεοδώρα Τσομπάνη είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας , απόφοιτη του προγράμματος Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας (Diploma of higher Education in Psychology) και συνεργάτιδα του πολυχώρου ευεξίας και αυτοβελτιωσης Be With You.