Ακρόαση άρθρου......

Σχεδόν 3.500 παιδιά κάτω των 15 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από κακομεταχείριση (κακοποίηση και παραμέληση) στο Βιομηχανικό Κόσμο. Δύο παιδιά πεθαίνουν από κακοποίηση και παραμέληση κάθε εβδομάδα στην Γερμανία και την Αγγλία, τρία κάθε εβδομάδα στη Γαλλία, τέσσερα κάθε εβδομάδα στην Ιαπωνία και 27 κάθε εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

 

Ο κίνδυνος θανάτου από κακομεταχείριση είναι κατά προσέγγιση τρεις φορές μεγαλύτερος για τα παιδιά κάτω του ενός έτους από ότι είναι για τα παιδιά ηλικίας 1 ? 4 ετών, που με τη σειρά τους αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο από τα παιδιά ηλικίας 5 - 14 ετών. 

Μια μικρή ομάδα χωρών Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία και Νορβηγία παρουσιάζουν εξαιρετικά λίγα περιστατικά παιδικών θανάτων από κακομεταχείριση.

Πέντε χώρες, Βέλγιο, Γαλλία, Νέα Ζηλανδία, Ουγγαρία και Τσεχία έχουν επίπεδα παιδικών θανάτων από κακομεταχείριση που είναι τέσσερις με έξι φορές υψηλότερα από το μέσο όρο των πρωτοπόρων χωρών. Τρεις χώρες, Ηνωμένες Πολιτείες, Μεξικό και Πορτογαλία έχουν ποσοστά που είναι από 10 μέχρι και 15 φορές υψηλότερα από το μέσο όρο των πρωτοπόρων χωρών.

Οι θάνατοι παιδιών από κακομεταχείριση φαίνεται να έχουν πτωτική τάση στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών του βιομηχανικού κόσμου.

Οι χώρες με τα πλέον χαμηλά ποσοστά παιδικών θανάτων από κακομεταχείριση έχουν επίσης πολύ χαμηλά ποσοστά θανάτων ενηλίκων από βιαιοπραγία. Αντίστοιχα, οι τρεις χώρες με τα πλέον υψηλά επίπεδα θανάτων παιδιών από κακομεταχείριση, Ηνωμένες Πολιτείες, Μεξικό και Πορτογαλία έχουν επίσης πολύ υψηλά επίπεδα θανάτων ενηλίκων.

Η φτώχεια και το στρες μαζί με την κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ φαίνεται πως είναι οι παράγοντες που σχετίζονται πιο επίμονα με την παιδική κακοποίηση και τη παραμέληση.

Σημείωση: Η κατάταξη των χωρών είναι αναγκαίο να ερμηνεύεται με προσοχή καθότι η έρευνα καλύπτει ένα τομέα όπου υπάρχει δραματική έλλειψη στοιχείων και οι ανεπαρκείς διαθέσιμες στατιστικές αποκαλύπτουν την κρυφή φύση του φαινομένου, την χαμηλή πολιτική προτεραιότητα που δίδεται στο ζήτημα της βίας κατά των παιδιών και των κοινωνικών αντιστάσεων που εναντιώνονται στην αποδοχή του.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΩΝ INNOCENTI ΤΗΣ UNICEF ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr