Ο Δημήτρης Φλαμούρης, συγγραφέας του βιβλίου "Το παράδοξο μονοπάτι προς το νόημα της ζωής" έδωσε μια αποκλειστική συνέντευξη στο PSYCHOLOGY.GR, απαντώντας σε 9 ερωτήματα μας.
ΕΡ. Τι μας λείπει και δεν νιώθουμε ευτυχισμένοι;
ΑΠ. Η ευτυχία μας δεν καθορίζεται από τη ζωή που ζούμε. Καθορίζεται από τη σύγκριση της ζωής που ζούμε με αυτή που πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να ζούμε. Αυτό το «θα έπρεπε να ζούμε» έχει ξεφύγει εντελώς όμως.
Ακούμε τόσες φωνές να φωνάζουν πως είμαστε μοναδικοί και ξεχωριστοί, πως μπορούμε να έχουμε την τέλεια σχέση, να έχουμε work-life balance, να έχουμε ωραίο σώμα, καλούς φίλους, να πετυχαίνουμε τους στόχους μας.
Μπορούμε να μην ανεχόμαστε τους τοξικούς ανθρώπους, να μην μας νοιάζουν αυτά που λένε οι άλλοι, να μη συμβιβαζόμαστε στην αγάπη και να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Ο πήχης των προσδοκιών από τη ζωή μας διαμορφώνεται τρομερά υψηλά. Αναγκαστικά με τέτοιες προσδοκίες ΟΛΟΙ μας αποτυγχάνουμε.
ΕΡ. Το βιβλίο σας πώς μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό το θέμα;
ΑΠ. Ο Βούδας είπε πως όταν σε χτυπήσει ένα βέλος τότε νιώθεις δυο πόνους. Ο πρώτος πόνος είναι ο σωματικός πόνος από το βέλος. Ο δεύτερος πόνος είναι ο πνευματικός πόνος του: «Γιατί να μου συμβεί εμένα αυτό;».
Δηλαδή, ο πόνος του «Δε θα έπρεπε να μου συμβεί εμένα αυτό». Ο πόνος των προσδοκιών.
Μέσα στο βιβλίο η μπάρα του τι πρέπει να περιμένουμε από τη ζωή επανατοποθετείται στα ρεαλιστικά επίπεδα. Μέσα από επιστημονικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις, όλες δοσμένες με πολύ απλό και προσιτό τρόπο και μέσω διαλόγου του ήρωα με μια μαγική κούκλα, έρχεται μια πολύ απαραίτητη προσγείωση στον κόσμο του αληθινού ανθρώπου.
ΕΡ.Τι είδους προσγείωση δηλαδή;
ΑΠ. Η ζωή δεν είναι ούτε εύκολη ούτε δίκαιη. Οι περισσότεροι άνθρωποι από εμάς το βιώνουμε καθημερινά. Η βιολογία μας αποδεικνύει πως ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να είναι ευτυχισμένος, αλλά για να επιβιώνει. Υπάρχουν έντονα έμπρακτα εμπόδια στο να νιώθουμε καλά.
Οι σχέσεις είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ευτυχίας, και ταυτόχρονα ό,τι πιο δύσκολο μπορεί να κάνει κανείς. Ενώ μιλάμε για όνειρα και στόχους, η πραγματικότητα όπως τη διατύπωσε ο ψυχολόγος Abraham Maslow είναι πως «Δεν είναι εύκολο να γνωρίζεις τι θέλεις.
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Είναι ένα σπάνιο και δύσκολο ψυχολογικό επίτευγμα». Οι προσδοκίες που το σύγχρονο πνεύμα της αυτοβελτίωσης (αλλά συχνά και της ψυχολογίας) δημιουργεί από εμάς μας κάνει διαρκώς να νιώθουμε ανεπαρκείς. Το βιβλίο έρχεται για να δώσει ένα διαφορετικό μήνυμα. Δε φταίμε εμείς. Έτσι είναι η ζωή. Δεν αρμενίζουμε στραβά. Στραβός είναι ο γιαλός.
ΕΡ. Μήπως αυτό είναι κάπως απαισιόδοξο; Μήπως θα μας ρίξει τη διάθεση;
ΑΠ. Ίσως ακούγεται απαισιόδοξο όταν το συγκρίνουμε με τη φιλοσοφία του «Σκέψου Θετικά». Προσωπικά προτιμώ να το λέω ρεαλιστικό και ανακουφιστικό. Είναι πολύ απενοχοποιητικό να συνειδητοποιείς (όπως πολλοί αναγνώστες μου έχουν μεταφέρει) ότι δεν πάει κάτι στραβά με σένα.
Οι πιθανότητες για την κοινωνική επιτυχία είναι εναντίον σου, αλλά δεν το νιώθουμε αυτό. Νομίζουμε ότι με τόσες συμβουλές εκεί έξω θα έπρεπε να μπορούμε να τα κάνουμε όλα, αλλά στην πράξη είναι εξαιρετικά δύσκολο και αυτό είναι που τελικά μας ρίχνει τη διάθεση.
Στο βιβλίο, μέσα από άμεσα εφαρμόσιμες τεχνικές ο αναγνώστης μαθαίνει πώς να αντιμετωπίσει τη ρεαλιστική πραγματικότητα της ζωής, να κάνει ειρήνη με τον εαυτό του και να δώσει νόημα στη ζωή του. Στην πράξη.
ΕΡ. Πάντα δίνετε έμφαση στην πράξη από όσο γνωρίζω.
ΑΠ. Είμαι και μαθηματικός, οπότε με ενδιαφέρει τι δουλεύει στην πράξη και όχι μόνο τι ακούγεται όμορφο στη θεωρία. Μάλιστα, ο ήρωας του βιβλίου δοκιμάζει να εφαρμόσει τις τεχνικές και πολλές φορές αποτυγχάνει, γιατί στην πράξη αυτό είναι που συμβαίνει.
Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Ταυτόχρονα αφιερώνω δυο κεφάλαια στην επιστήμη της κινητοποίησης για το πώς να αντιμετωπίζουμε τους πειρασμούς και πώς να βρούμε τη δύναμη της θέληση να κάνουμε τις αλλαγές που θέλουμε, γιατί στην πράξη δεν αρκεί μόνο να ξέρω τι να κάνω. Πρέπει να βρω και τη δύναμη να το κάνω.
ΕΡ. Στο βιβλίο αναφέρετε πως δε χρειάζεται να κυνηγάμε την αυτοπεποίθηση. Πείτε μας λίγα λόγια παραπάνω γι αυτό.
ΑΠ. Η αλήθεια είναι πως το να έχεις αυτοπεποίθηση είναι σχεδόν ο υπέρτατος προσωπικός στόχος στην κοινωνία μας αλλά και γενικά στην ψυχολογία. Πολλές πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά της.
Άνθρωποι που κυνηγάνε την αυτοπεποίθηση γίνονται πιο εγωιστές, υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους και όταν οι ρομαντικές τους σχέσεις παρουσιάζουν προβλήματα είναι πιο πιθανό να φύγουν, να απατήσουν ή να προβούν σε καταστροφικές συμπεριφορές (ποτό, ναρκωτικά, κλπ).
Επίσης είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προκαταλήψεις και ναρκισσιστικές συμπεριφορές. Ταυτόχρονα, είναι μια έννοια που είναι βασισμένη σε σαθρά θεμέλια.
ΕΡ. Τι εννοείτε;
ΑΠ. Θεωρώ πως η αυτοπεποίθηση βασίζεται στο φόβο της αποτυχίας. Χρειάζομαι την αυτοπεποίθηση ώστε να εξισορροπήσει μέσα μου τον πόνο της πιθανότητας να αποτύχω. Γιατί αυτό μας σταματάει από το να προσπαθήσουμε.
Στο βιβλίο γίνεται εκτεταμένη αναφορά στα Πλαίσια Σκέψης (Fixed and Growth Mindset), όπως αυτά αναπτύχθηκαν από την Dr Carol Dweck, και αποδεικνύεται ότι η αυτοπεποίθηση έχει ψυχολογικό νόημα μόνο σε έναν κόσμο όπου ο άνθρωπος δεν αλλάζει. Όπως πλέον γνωρίζουμε όμως, ο άνθρωπος πάντα μπορεί να αλλάξει λόγω της νευροπλαστικότητας. Ακόμα και στα γεράματα.
Η Dr Dweck έδειξε πως όταν κάποιος πιστεύει ότι ο άνθρωπος αλλάζει τότε το ψυχικό ζητούμενό του γίνεται μόνο το πώς θα εξελιχθεί.
ΕΡ. Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα;
ΑΠ. Βεβαίως. Αν θεωρώ πως ο άνθρωπος αλλάζει, έδειξε η Dr Dweck, τότε αν βρίσκομαι σε ένα μπαρ και βλέπω μια κοπέλα που μου αρέσει, ή αν θέλω να κάνω μια αλλαγή στη ζωή μου, τότε θα αναλάβω δράση γιατί η μόνη σκέψη στο μυαλό μου θα είναι: Τι θα γίνει αν δεν προσπαθήσω;
Δε θα μου το συγχωρήσω. Ενώ αν θεωρώ πως ο άνθρωπος δεν αλλάζει, τότε κάθε μου πράξη είναι μια ευκαιρία για να φανεί ποια είναι η ΣΤΑΘΕΡΗ μου αξία. Έτσι θα ακινητοποιηθώ, επειδή η βασική σκέψη στο μυαλό μου θα είναι: Τι θα γίνει αν αποτύχω; Αν φοβάμαι την αποτυχία, θα πρέπει να νιώθω αυτοπεποίθηση για να κάνω το επιθυμητό βήμα. Στο βιβλίο αναλύεται το θέμα διεξοδικά.
ΕΡ. Είναι ανακουφιστικό το να μη χρειάζεσαι αυτοπεποίθηση....
ΑΠ. Είναι ναι. Γιατί η αυτοπεποίθηση είναι ένα υπαρξιακό θέμα με το οποίο παλεύουμε πολλοί. Και αυτό είναι το πνεύμα του βιβλίου συνολικά. Δε χρειάζεται να έχουμε αυτοπεποίθηση. Δε γίνεται να μην αγχωνόμαστε. Δεν είναι φυσιολογικό να ξέρουμε τι θέλουμε.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να επικοινωνούμε. Το νόημα της ζωής δεν το βρίσκουμε. Το δημιουργούμε. Συνδυάζοντας την υπαρξιακή φιλοσοφία, τις νευροεπιστήμες, τη νέα επιστήμη του άγχους και την αρχαία σοφία, το βιβλίο δίνει ένα διαφορετικό παράδοξο μονοπάτι προς το νόημα της ζωής.
Δείτε αναλυτικές πληροφορίες και αποκτήστε το βιβλίο ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, από το εξειδικευμένο Βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας του Psychology.gr
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα, Δημήτρη Φλαμούρη
Ο Δημήτρης Φλαμούρης έχει μια αντισυμβατική ιστορία. Μεγάλωσε στη Δράμα. Σπούδασε Μαθηματικά στη Θεσσαλονίκη και απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο πάνω στα χρηματοοικονομικά μαθηματικά στο Λονδίνο.
Εργάστηκε για μια δεκαετία σε επενδυτικές τράπεζες στο Λονδίνο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε στον χρηματιστηριακό τομέα και δίδαξε επί σειρά ετών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το 2016 αλλάξαν όλα, καθώς αποφοίτησε από τη σχολή ψυχολογίας του University of East London, όπου ειδικεύτηκε στον τομέα της Θετικής Ψυχολογίας.
Αυτή τη στιγμή είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας με Συνθετική προσέγγιση. Ταυτόχρονα, πραγματοποιεί διαλέξεις πάνω σε θέματα ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης, σε συνεργασία με το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών, αλλά και ως προσκεκλημένος δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και οργανισμών.
Είναι ο συγγραφέας των best-sellers Ψυχο-λογικές Σχέσεις και Ψυχο-λογικά Μυστικά (που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα), διοργανώνει σεμινάρια σε θέματα σχέσεων, αυτογνωσίας, άγχους και θετικής ψυχολογίας, ενώ διατηρεί το δικό του blog (www.dimitrisflamouris.com).
Παράλληλα, ασχολείται ερασιτεχνικά με το κρασί, έχοντας αποκτήσει διεθνείς οινικές πιστοποιήσεις και ενίοτε το συνδυάζει με τον χώρο της ψυχολογίας σε ομιλίες του σε οινοποιεία.
Τέλος, έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 80 χώρες, συλλέγοντας εμπειρίες από όλα τα μέρη του πλανήτη. Κάπως έτσι, δημιουργεί ένα παράδοξο μονοπάτι προς το νόημα της δικής του ζωής....