Ακρόαση άρθρου......

Μια βιωματική προσέγγιση ενός συμβούλου σταδιοδρομίας

Η εποχή μπορεί να αλλάζει ραγδαία αλλά φαίνεται πως κάποιες πεποιθήσεις σχετικά με την ζωή και την επαγγελματική σταδιοδρομία παραμένουν.

Συχνά άνθρωποι που έρχονται στο γραφείο μου εκφράζουν προβληματισμούς όπως: « Δεν έχω πτυχίο Πανεπιστημίου δεν έχω και πολλές επιλογές να εξελιχθώ»,
«Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω με πολλούς τίτλους εμένα θα πάρουν»,
«Δεν κατάφερα να περάσω στην πρώτη μου επιλογή, είμαι αποτυχημένη»,
«Εδώ δεν πέρασα στις εξετάσεις σιγά μην τα καταφέρω κάπου αλλού»,
«Μ αρέσει η σχολή που πέρασα αλλά δεν είναι και Πολυτεχνείο».

Τέτοιες σκέψεις και άλλες πολλές παρόμοιες είναι συνηθισμένες και  είναι απόρροια μιας προηγούμενης εποχής.

Θα ξεκινήσω λοιπόν αυτό το άρθρο με μια ερώτηση. Μπορείτε να πάρετε αποφάσεις για το επαγγελματικό σας μέλλον στηριζόμενοι σε δεδομένα μιας διαφορετικής εποχής;

Διαβάζοντας παρακάτω ίσως μπορέσετε να δώσετε μια απάντηση στην παραπάνω ερώτηση για την οποία θα είστε σίγουροι.

Ως επαγγελματικός σύμβουλος έμαθα να δίνω πληροφορίες, να βρίσκω έγκυρες πηγές, να μαθαίνω την σύγχρονη αγορά εργασίας, να ψάχνω μαζί με τον πελάτη μου την κατάλληλη διέξοδο.

Ήρθαν στιγμές που αναρωτήθηκα, «αφού τα έχω ψάξει όλα και έχουμε βρει την βέλτιστη λύση γιατί ο πελάτης δεν έχει την επιθυμητή πορεία;» Τελικά, στις συνεδρίες ανατροφοδότησης/ αξιολόγησης της μέχρι τώρα πορείας καταλήγουμε να κανονίζουμε συνεδρίες προσωπικής ανάπτυξης και εκπαίδευσης συγκεκριμένων δεξιοτήτων.

Τα ποιο συνηθισμένα αιτήματα λοιπόν αυτόν των συναντήσεων είναι η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης, η εκπαίδευση στη λήψη αποφάσεων, η αναπλαισίωση δυσλειτουργικών σκέψεων, η αναγνώριση υφιστάμενων δεξιοτήτων και πως αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να οδηγήσουν στην επιθυμητή επαγγελματική πορεία.

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Όπως λοιπόν θα παρατηρήσατε παραπάνω πουθενά δεν εμφανίζεται η λέξη πτυχίο ή Πανεπιστήμιο ως εμπόδιο.

Αντίθετα, αυτό που φαίνεται να εμποδίζει περισσότερο τους πελάτες μου για να κάνουν το επόμενο βήμα είναι οι αμφιβολίες για τον ίδιο τους τον εαυτό. Μάλιστα, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να υπάρχει απουσία ολοκληρωμένης εικόνας εαυτού.

Στην προκειμένη περίπτωση απ’ ότι καταλαβαίνεται η είσοδος στο Πανεπιστήμιο, στην επιθυμητή σχολή δεν εξασφαλίζει σίγουρη επαγγελματική επιτυχία.

Όλοι μας και ειδικά εσείς οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζετε πως στην εποχή που διανύουμε υπάρχει πλήρης αποσύνδεση του πτυχίου με την αγορά εργασίας. Επίσης, χρειάζεται να παρατηρήσετε πως η δια βίου μάθηση και η διεπιστιμονικότητα κυριαρχεί. Εδώ και πολύ καιρό γίνεται λόγος για τα βασικά χαρακτηριστικά ενός καλού υποψηφίου για μια θέση εργασίας, τα οποία δεν είναι άλλα από τα soft skills (μαλακές δεξιότητες). Τα hard skills (όπως οι τίτλοι σπουδών ολοένα και λιγότερο αναφέρονται).

Δεξιότητες που απαιτούνται στην αγορά εργασίας

Στο σημείο αυτό μπορείτε να διαβάσετε μερικές από τις βασικότερες μαλακές δεξιότητες που απαιτούνται στην αγορά εργασίας. 

Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Άφησα την προσαρμοστικότητα για το τέλος, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει πως είναι η νούμερο ένα δεξιότητα που χρειάζεται να έχουν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι σήμερα.

Σκεφτείτε λοιπόν, όσο εσείς πιέζετε τα παιδιά σας για τους καλύτερους βαθμούς στο σχολείο, για μια θέση στο Πανεπιστήμιο, κάνοντας τα συχνά να πιστεύουν πως η ενδεχόμενη αποτυχία τους τα καθιστά άχρηστα και τα αποκλείει από τα όνειρά τους και μια επιθυμητή επαγγελματική πορεία, τα ωθείτε να μην αναπτύξουν /εξελίξουν τις πιο σημαντικές δεξιότητες για το μέλλον τους.

Όπως εύκολα θα αντιλαμβάνεστε, όλα τα παραπάνω δεν βρίσκονται στα βιβλία αλλά στην πραγματική ζωή. Στην αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους, στις διαφορετικές εμπειρίες και στην νοηματοδότηση αυτών.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από την κατάλληλη θεώρηση και αντίληψη για την ίδια τη ζωή.

Αρκεί να σκεφτείτε λοιπόν ποια είναι τα 2 βασικά δεδομένα της ζωής μας. Η σωστή απάντηση είναι, η αλλαγή και ο θάνατος. Μόνο αυτά γνωρίζετε ότι σίγουρα μπορούν να συμβούν. Υπο αυτό το πρίσμα η αποτυχία με μια άλλη ανάγνωση είναι το μέσο εξέλιξης μας, είναι ο τρόπος να μάθουμε να μαθαίνουμε. Είναι ο δρόμος να κατανοήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να καλλιεργήσουμε την προσαρμοστικότητα και να συμφιλιωθούμε με την αβεβαιότητα.

Με άλλα λόγια τα παιδιά σας για να μην είναι μόνο επιτυχημένα αλλά και ευτυχισμένα με τις δικές τους αυθεντικές επιλογές χρειάζεται να έχουν γνώση των δεδομένων της εποχής τους, να ενισχύσουν την αυτοαποτελεσματικότητά τους και να μάθουν τι πραγματικά είναι σίγουρο σε αυτή τη ζωή. 

Αποκτώντας όσο τον δυνατόν πιο ξεκάθαρη εικόνα για τον εαυτό τους και για την ίδια τη ζωή τόσο πιο εύστοχες επιλογές θα προβούν, σύμφωνα με αυτό που πραγματικά αγαπούν. Επίσης, θα καταφέρουν να μάθουν να διαχειρίζονται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά κάθε αποτυχία στη ζωή τους.

Όπως ανέφερε και ο Τόμας Έντισον, «δεν απέτυχα. Απλά βρήκα 10.000 τρόπους που δεν δούλεψαν».

Ας μην ξεχνάμε τα λόγια του Carl Rogers, του Αμερικάνου ψυχολόγου θεμελιωτή της προσωποκεντρικής προσέγγισης «Το μόνο μορφωμένο άτομο είναι εκείνο που έχει μάθει πώς να μαθαίνει και πώς να αλλάζει».

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαίρη Παναγοπούλου

panagopoulou mariaΕπαγγελματικός Σύμβουλος & Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (Ε). Ph.D.C, Msc, Οργανωσιακή Ψυχολογία, Μsc Επαγγελματική Συμβουλευτική, Εκπαίδευση στην Συνθετική Συμβουλευτική Ενηλίκων. Εργάζεται ιδιωτικά στην MindPath