Το καλοκαιράκι μπήκε για τα καλά και όμως μπορεί η διάθεση σας να μην είναι τόσο ανάλαφρη και ταξιδιάρικη όπως άλλες χρονιές. Μεταξύ μας… είναι λογικό. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι περάσαμε πολλά τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Καταστάσεις άλλαξαν και συνεχίζουν να αλλάζουν… και όλα αυτά συσσωρεύονται και μας δημιουργούν άγχος, κούραση και αναβλητικότητα…
Μήπως δεν έχετε διάθεση να κανονίσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές γιατί υπάρχει ένα πρόβλημα στη σχέση σας που δε θέλετε να αντιμετωπίσετε;
Μήπως δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε ένα πρότζεκτ στη δουλειά; Μήπως δεν αισθάνεστε έτοιμοι να κάνετε μια νέα αρχή;
Συχνά θέλουμε να κάνουμε τα πράγματα καλά, ακόμα και τέλεια, είτε πρόκειται για κάποιο πρότζεκτ στη δουλειά, για το μαγείρεμα, το καθάρισμα ή για μια δύσκολη συζήτηση. Αλλά αυτή η ανάγκη για τελειότητα ίσως προκαλέσει παράλυση και στρες. Ίσως φέρει καθυστερήσεις και δεν ξεκινήσουμε καν.
Αν πρέπει να ξεκινήσετε οπωσδήποτε κάτι και νιώθετε να έχετε καθυστερήσει, μια σίγουρη λύση είναι να το κάνετε πρόχειρα. Παρακάτω θα δούμε γιατί η «προχειροδουλειά» είναι αποδοτική και πώς αυτή μπορεί να σας ωθήσει να κάνετε το πρώτο βήμα.
Η λύση λοιπόν; Κάντε προχειροδουλειά!
Μελετώντας τη βιβλιογραφία, ανακάλυψα ποιο είναι το μεγαλύτερο μυστικό της παρακίνησης. Και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας: Είναι η προχειροδουλειά. Όταν πρέπει να κάνετε κάτι που φαντάζει βουνό και δεν έχετε διάθεση να ξεκινήσετε, κάντε το πρόχειρα.
Όταν πρέπει να ξεκινήσετε ένα αγχωτικό πρότζεκτ, αντί να το αναβάλλετε μέχρι να βρεθείτε στην κατάλληλη διάθεση και στο κατάλληλο μέρος, ριχθείτε κατευθείαν στα βαθιά. Μην ανησυχείτε εάν θα κάνετε καλή δουλειά και πώς θα είναι το τελικό προϊόν. Το να κάνετε κάτι πρόχειρα δεν είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, αλλά σας βάζει στο κλίμα να πετύχετε πράγματα.
Το μότο «Κάντε το πρόχειρα» αντικαθιστά την απογοήτευση με τον ενθουσιασμό και σας αλλάζει τη διάθεση από αρνητική σε θετική. Άνθρωποι που άρχισαν να το χρησιμοποιούν μου είπαν ότι τους έκανε να αισθάνονται ικανοί και χαρούμενοι.
Έκαναν πράγματα αντί να τα αποφεύγουν. Και κάτι που ακούω συχνά είναι πόσο καλές αποδεικνύονται τελικά αυτές οι «πρόχειρες» προσπάθειες. Αυτό που έκαναν βιαστικά ή χωρίς ιδιαίτερη σκέψη αποδείχτηκε αρκετά καλό! Όπως συνήθιζε να λέει ο συγγραφέας και ποιητής Τζ. Κ. Τσέστερτον, «ό,τι αξίζει να γίνει, αξίζει την πρώτη φορά να γίνει ελλιπώς». Κάντε το, λοιπόν, πρόχειρα και έχετε πάντοτε τη δυνατότητα να το βελτιώσετε αργότερα.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Επίσης πολύ σημαντικό: Αλλάξτε εστίαση!
Στο πανεπιστήμιο έπρεπε αναγκαστικά να διαβάσω πολλά ακαδημαϊκά άρθρα και τα περισσότερα από αυτά ήταν βαρετά και περίπλοκα. Στο πρώτο έτος υπήρχαν φορές που αισθανόμουν ότι δεν ήθελα να διαβάσω τις στοίβες από τα χαρτιά που δημιουργούσαν ένα βουνό πάνω στο γραφείο μου – τα έβλεπα ως υποχρεωτική ύλη για να πάρω το πτυχίο μου, ένα πικρό ποτήρι.
Μόνο όταν άρχισα να μιλάω με άλλους ανθρώπους για τη διάθεση και την ψυχική υγεία τους κατάλαβα το νόημα όλων αυτών. Μόνο όταν άρχισα να βλέπω τι επίδραση είχε το άγχος και η κατάθλιψη στη ζωή των άλλων και πόσο αποτελεσματικές είναι οι συγκεκριμένες στρατηγικές αντιμετώπισης άλλαξα αντίληψη.
Μιλώντας με άλλους ανθρώπους για τις δυσκολίες και τα ψυχικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν, συνειδητοποίησα ότι τα επιστημονικά άρθρα δεν ήταν απλώς προϋπόθεση για να γίνω επαγγελματίας, αλλά κρατούσαν το κλειδί της ευημερίας, της απόκτησης σκοπού στη ζωή και της ευδαιμονίας.
Τα μελέτησα, λοιπόν, με μεγάλη προσήλωση και συνειδητοποίησα ότι οι απαντήσεις βρίσκονταν στην επιστήμη. Σκέφτηκα τις αμέτρητες ώρες που αφιερώνουν οι ερευνητές για να ανακαλύψουν τρόπους να ανακτήσουμε τον έλεγχο της ζωής μας, τους χιλιάδες συμμετέχοντες στις έρευνές τους σε ολόκληρο τον πλανήτη, και με αυτό το σκεπτικό διάβασα τις εργασίες.
ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.
Θέλησα να μοιραστώ μαζί σας αυτή την προσωπική ιστορία για έναν λόγο: Όταν πρέπει να κάνουμε κάτι που φαντάζει βουνό και βλέπουμε μόνο τις στοίβες με τα χαρτιά που πρέπει να διαβάσουμε, τα φύλλα του excel που πρέπει να συμπληρώσουμε, φέρνουμε τον εαυτό μας σε αδιέξοδο. Βάζουμε όρια σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε.
Εάν σκεφτούμε, όμως, τα άλλα συναισθήματα που ίσως νιώθουμε ταυτόχρονα, τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν. Στρέφοντας την εστίασή μας από την πλήξη και την αποστροφή προς αυτό που πρέπει να κάνουμε και προς κάποιο διαφορετικό συναίσθημα –ενδεχομένως την επιθυμία να μάθουμε κάτι καινούριο ή τη φιλοδοξία μας να ανελιχθούμε στην ιεραρχία–, αυξάνουμε σημαντικά την παρακίνησή μας. Αντί να εστιάζετε, λοιπόν, στα δυσάρεστα συναισθήματα, στρέψτε την προσοχή σας στα ευχάριστα.
Όποτε νιώθετε ότι δεν έχετε κάτι το οποίο σας παρακινεί κάντε ένα βήμα πίσω και θυμηθείτε γιατί το κάνετε εξαρχής; Προσπαθήστε να αποκτήσετε νοοτροπία ανάπτυξης και εστιάστε στον στόχο:
Τι επιθυμείτε να πετύχετε;
Ποιοι θέλετε να γίνετε σήμερα;
Δε χρειάζεται να έχετε την απάντηση άμεσα, αυτό είναι το μυστικό! Αντί να στοχεύετε το τέλειο, κάντε κάτι τώρα… στα πρόχειρα!
*Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Αλλαγή διάθεσης στη στιγμή. Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr