Πολλοί από εμάς έχουμε την τάση να περνάμε πολύ χρόνο από τη ζωή μας να «ετοιμαζόμαστε» για κάτι που θέλουμε να κάνουμε, αλλά να αναβάλουμε διαρκώς να ξεκινήσουμε να το κάνουμε.
Τι συμβαίνει εκεί;
Μπορούμε να ελέγξουμε τη ζωή μας;
Ίσως να θέλεις να ξεκινήσεις μια στροφή στη ζωή σου, (πχ ένα νέο επάγγελμα) και περνάς το χρόνο σου από εκπαίδευση σε εκπαίδευση. Διαβάζεις το ένα βιβλίο μετά από το άλλο ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα έχεις την κατάλληλη γνώση και θα νιώσεις επιτέλους έτοιμος ότι τώρα μπορείς να ξεκινήσεις. Λες στον εαυτό σου πως δεν μπορείς να μπεις σε κάτι καινούριο χωρίς να έχεις όλα τα εφόδια.
Πηγαίνεις από σεμινάριο σε σεμινάριο και γίνεσαι σεμιναριάκιας.
Μπορεί να θέλεις να αφήσεις μια σχέση και να περιμένεις να έρθει η κατάλληλη στιγμή όπου θα νιώθεις σίγουρος για την απόφασή σου. Λες στον εαυτό σου πως δεν μπορείς να κάνεις τέτοιο βήμα αν δεν είσαι απόλυτα ξεκάθαρος για το τι θέλεις.
Θέλεις να έχεις τον έλεγχο της ζωής σου και των επιλογών σου.
Κι εδώ κάνεις ένα τεράστιο σφάλμα.
Υποθέτεις ότι μπορείς να έχεις τον έλεγχο της ζωής σου. Όμως αυτό δε γίνεται. Κανείς δεν τον έχει. Δεν ξέρουμε τι μας γίνεται.
Μεγαλώνοντας και παρατηρώντας τους ανθρώπους συνειδητοποιώ πως ίσως κανείς δεν ξέρει απολύτως τι του γίνεται και που πηγαίνει.
Στο σχολείο έλεγα πως οι δάσκαλοί μου είχαν την εμπειρία και τους είχα πολύ ψηλά. Τώρα, κοιτάζοντας πίσω, πόσα πράγματα έκαναν που ήταν επικίνδυνα για εμάς τα παιδιά.
Μήπως δεν ξέρουμε τι μας γίνεται;
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Στο Πανεπιστήμιο θεωρούσα ότι εκεί οι καθηγητές θα είναι τέρατα γνώσης, αλλά φυσικά ισχύει το ακριβώς αντίθετο, καθώς το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος που διαρκώς ψάχνεις τη γνώση. Συνεπώς ποτέ δεν την κατέχεις πλήρως.
Ακόμα θυμάμαι όταν με κάλεσαν οι μεταπτυχιακοί μαθητές στο πανεπιστήμιό μου στο Λονδίνο να τους κάνω ένα μάθημα στα χρηματοοικονομικά μαθηματικά (εγώ ως διδακτορικός φοιτητής τότε), επειδή δεν καταλάβαιναν τον καθηγητή, ενώ εμένα με καταλάβαιναν. Συνειδητοποίησα πόσο και εκείνος δεν ήξερε τι του γίνεται όταν ερχόταν το θέμα πάνω στα συνέδρια και στις ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις. Μεγάλα επώδυνα μαθήματα για μένα.
Έπιασα μετέπειτα δουλειά σε χρηματοοικονομική συμβουλευτική εταιρεία και ήμουν ξαφνικά εγώ ο ειδικός που έπρεπε να λέει στους άλλους τι να κάνουν. Φυσικά με μηδενική εργασιακή εμπειρία δεν ήμουν ό,τι καλύτερο μπορούσε κάποιος να βρει.
Μου έχει μείνει στη μνήμη μια εμπειρία όπου έπρεπε μέσα σε μόλις πέντε ώρες να διαβάσω δυο συμβόλαια διακοσίων σελίδων το καθένα, μετά να κατασκευάσω ένα μαθηματικό μοντέλο βασισμένο σε επιστήμη που δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμα, ώστε να μπορέσω να επαληθεύσω «αντικειμενικά» ότι ο τρόπος που επέλεγε να αποτιμά τα συμβόλαια αυτά η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού, ήταν εντάξει.
Εξήγησα στον προϊστάμενό μου (τον ειδικό του ειδικού) ότι αυτό που ζητούσε ήταν ανέφικτο, αλλά δεν τον ένοιαζε. «Απλά πες μου αν είναι εντάξει», μου λέει.
ΑΓΧΟΣ: 10 Σεμινάρια, 20 ώρες Οι εγγραφές συνεχίζονται.. | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Εγγραφή: 50 ευρώ, για συμμετοχή στο σύνολο του κύκλου σεμιναρίων | 35 ευρώ για άνεργους & φοιτητές.
Οπότε βρήκα τη λύση να βάλω τους ανθρώπους της εταιρείας να μου εξηγήσουν τι κάνουν, τους έκανα κάποιες ερωτήσεις, έτσι για να δουν ότι κάτι σκαμπάζω από αυτά και τους είπα μετά ότι εγκρίνω αυτό που έκαναν.
Από ό,τι έμαθα, κάποια χρόνια μετά, αυτή η εταιρεία έκλεισε…
Τώρα με την ψυχολογία, όταν κάποιος χρειάζεται βοήθεια του λέμε να δει έναν ειδικό. Αυτός θα ξέρει. Κι όμως οι «ειδικοί» διαφωνούν μεταξύ τους για το τι πρέπει να γίνει και τι θα βοηθήσει. Ο κάθε θεραπευτής κάνει αυτό που πιστεύει και του ταιριάζει παραπάνω. Υπάρχουν αντίπαλες σχολές και προσεγγίσεις και ξεμαλλιάζονται στα συνέδρια (εντάξει, το τραβάω ίσως).
Γράφω βιβλία και προσπαθώ να είμαι όσο πιο ακριβής και υπεύθυνος γίνεται σε αυτά που λέω. Κι όμως υπάρχουν τόσα βιβλία εκεί έξω από «ειδικούς» που λένε λόγω άγνοιας τόσο εύκολα λόγια που ακούγονται ωραία, αλλά δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα που όλοι ζούμε (πχ «Είσαι μοναδικός και ξεχωριστός», «Σκέψου θετικά», «Είναι η φύση σου να είσαι ευτυχισμένος» και άλλα τέτοια).
Ακόμα και στην ιατρική. Θα νόμιζε κάποιος ότι εκεί οι γιατροί ξέρουν τι κάνουν. Αλλά ούτε και εκεί είναι έτσι. Πηγαίνεις σε έναν γιατρό και πας μετά σε άλλον για να πάρεις και μια δεύτερη γνώμη.
Και δυστυχώς συχνά παίρνεις διαφορετική γνώμη. Γιατί; Διότι ούτε οι γιατροί ξέρουν απόλυτα καλά πάντα τι να κάνουν.
Είμαι σίγουρος ότι κι εσύ έχεις άπειρα δικά σου παραδείγματα, ανθρώπων που νόμιζες ότι θα έπρεπε να ξέρουν τι τους γίνεται, μόνο για να ανακαλύψεις ότι τελικά κυρίως αυτοσχεδίαζαν.
Δεν ξέρουμε τι μας γίνεται. Όπως λένε οι Άγγλοι: we are making it up as we go along.
Εσύ όμως;
Εσύ όμως έχεις την απαίτηση από τον εαυτό σου να είσαι σίγουρος/βέβαιος/ξεκάθαρος για τις προθέσεις σου, για τις προοπτικές σου, για το τι θα σου φέρει το μέλλον και το τι πρόκειται να συμβεί.
Δε θα γίνει ποτέ αυτό.
Πετώντας το βάρος των προσδοκιών μας
Μπορεί να σου φαίνεται πολύ ανησυχητικό να σκέφτεσαι ότι δε θα έχεις έλεγχο στη ζωή σου, αλλά είναι όντως;
Σκέψου κάθε πολύ σημαντικό πράγμα που έχεις στη ζωή σου αυτή τη στιγμή. Είμαι διατεθειμένος να στοιχηματίσω ότι είναι προϊόν τύχης. Κάπου βρέθηκες τυχαία, κάποιον συνάντησες τυχαία, σε κάποιον σε σύστησαν τυχαία, κάποιος σε δέχτηκε τυχαία και κοίτα τελικά τι έγινε. Δεν ήταν και τόσο άσχημα στο τέλος.
Ίσως να υπάρχει και μια άλλη οπτική λοιπόν, στην αβεβαιότητα για το μέλλον. Ίσως να είναι στιγμή να πετάξεις το βάρος των προσδοκιών ότι θα πρέπει πάντα να ξέρεις τι σου γίνεται.
Κανείς δεν ξέρει τι του γίνεται τις περισσότερες φορές. Κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος. Ούτε και αυτοί οι οποίοι «θα έπρεπε» να ξέρουν. Και δεν πειράζει.
Η ζωή δεν έχει οδηγίες χρήσης και όλοι προχωράμε λίγο πολύ στα τυφλά. Αν αναβάλεις γιατί περιμένεις να νιώσεις έτοιμος για το επόμενο βήμα, αυτό δε θα συμβεί ποτέ, γιατί δεν λειτουργεί έτσι ο κόσμος.
Αφιερώνω πολύ χώρο στο νέο μου βιβλίο «Το Παράδοξο Μονοπάτι προς το Νόημα της Ζωής», στο γεγονός ότι το νόημα της ζωής το δημιουργούμε ένα βήμα τη φορά. Δεν το ξέρουμε από πριν.
Όπως είπε ο υπαρξιστής φιλόσοφος Soren Kierkegaard «Η ζωή βγάζει νόημα μόνο κοιτώντας την προς τα πίσω, αλλά πρέπει να τη ζήσεις προς τα μπροστά».
Συνεπώς, μπορείς να δώσεις την άδεια στον εαυτό σου να ξεκινήσεις ό,τι θα ήθελες να κάνεις, αλλά αναβάλεις, και να κάνεις το επόμενο βήμα. Η κατάλληλη στιγμή δε θα έρθει ποτέ, διότι δεν υπάρχει η κατάλληλη στιγμή.
Οπότε γιατί να μην το κάνεις τώρα;
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Ψυχολόγος. Σπούδασε μαθηματικά, μετά master και διδακτορικό στα χρηματοοικονομικά. Σπούδασε ψυχολογία, με ειδίκευση στη Θετική Ψυχολογία. Ομιλητής στο TEDx και συγγραφέας των βιβλίων: Ψυχο-λογικές Σχέσεις, Ψυχο-λογικά Μυστικά (που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα) και To Παράδοξο Μονοπάτι προς το Νόημα της Ζωής..