Ακρόαση άρθρου......

Μια από τις φιλοσοφίες που έχει επηρεάσει την καθημερινή μας ζωή τα τελευταία χρόνια φαίνεται να συνοψίζεται στη φράση "νους υγιής εν σώματι υγιή". Σκοπός του συγκεκριμένου ρητού, είναι να κατανοήσουμε πως η πνευματική και σωματική μας ευεξία είναι δυο στενά συνδεδεμένες πτυχές της ζωής μας.

Η άποψη αυτή υποστηρίχθηκε και από μεγάλους Έλληνες φιλοσόφους, όπως ο Πλάτωνας. Ο ίδιος επισήμανε πως είναι αναγκαίο μεταξύ τους να υπάρχει ισορροπία και ο μόνος τρόπος για την επίτευξη τούτου είναι η άσκηση του ενός και του άλλου ταυτόχρονα. Ουσιαστικά, πνευματική και σωματική υγεία δεν μπορούν να επιβιώσουν ξεχωριστά.

Άσκηση του σώματος και ευεξία

Προσανατολισμένοι, στην ελληνική κοινωνία του σήμερα βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους, να επιδίδονται στην άσκηση του σώματος, η οποία παίρνει κυρίως μορφή μέσα από το γυμναστήριο. Στόχος, μπορεί να θεωρηθεί η δημιουργία ενός ωραίου σώματος που από ψυχολογικής αλλά και ιατρικής άποψης είναι κάτι το αναγκαίο. Αρχικά, δημιουργείται μια αίσθηση πληρότητας και ευεξίας. Ακόμα, η ευχαρίστηση από το αποτέλεσμα, είναι ένα βασικό κομμάτι για την ανάπτυξη αυτοπεποίθησης. Τέλος, αποτελεί ένα δημιουργικό τρόπο απασχόλησης, ο οποίος βοηθά στο να δημιουργηθούν νέοι στόχοι. 

Η κατηγορία των ατόμων, που ασχολούνται έχοντας τέτοιου είδους στόχους, αποτελεί μειοψηφία σε μία χώρα όπου τα ιδανικά της υγιούς άσκησης καταπατώνται στο βωμό μιας εντυπωσιακής εμφάνισης. Είναι δυνατό μάλιστα, να στηρίζεται σε χρήση απαγορευμένων ουσιών και υπέρμετρης άσκησης. Συγκεκριμένα, συχνό φαινόμενο αποτελεί η ανάπτυξη μέσα από την ατέρμονη προσπάθεια τους να αποκτήσουν το ιδεατό σώμα, τόσο φυσικών όσο και ψυχολογικών προβλημάτων.

Η πλειονότητα των ανθρώπων έχει συνθέσει έναν δικό της ορισμό αναφορικά με τον ύψιστο σκοπό της άσκησης. Συνήθως, ζητήματα προσωπικής φύσεως όπως, χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα στις ερωτικές σχέσεις και η ανάγκη να είναι κάποιος αρεστός στους άλλους, οδηγούν σε παρανοήσεις.

Υπερβολική άσκηση και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Συχνά, παρατηρούμε άνδρες και γυναίκες, που έχουν την τάση να γυμνάζονται σε μη φυσιολογικούς ρυθμούς.

Η σκέψη και η καθημερινότητά τους, περιστρέφεται γύρω από την άσκηση. Το άγχος που σιγά σιγά κάνει την εμφάνισή του τελικά γίνεται δυσβάσταχτο φορτίο προκαλώντας στο υποκείμενο διαταραχές. Είναι αρκετά πιθανό, να εμφανίσει ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Οι ψυχαναγκασμοί και οι ιδεοληψίες είναι είναι βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης διαταραχής. Οι ψυχαναγκασμοί, είναι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που σκοπός τους είναι η μείωση ή εξάλειψη του άγχους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα εκδηλώνονται ως συνεχείς ασκήσεις με σκοπό να διορθώσουν κάποια υποτιθέμενη ατέλεια στην εμφάνιση τους. Αν δεν ολοκληρώσουν όσα θα επιφέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα το άγχος τους συνεχίζει να υπάρχει. Αναφορικά με τις ιδεοληψίες, αναφερόμαστε σε ιδέες ή παρορμήσεις που βιώνονται ως παρείσακτες.

Επομένως, η διαταραχή μπορεί να παρεμποδίσει τη λειτουργικότητα του πάσχοντα, ο οποίος σταδιακά βρίσκεται δέσμιος ενός ατέρμονου κύκλους προσπάθειας απόκτησης της  εμφάνισης που ονειρεύεται. 

Οι επιπτώσεις της χρήσης ακατάλληλων ουσιών

Η ανάγκη αυτή, μπορεί να ωθήσει το άτομο στην κατανάλωση ακατάλληλων ουσιών, όπως πρωτεϊνών και αναβολικών. Αποτέλεσμα της ανεύθυνη χρήσης ουσιών αποτελούν τα καρδιακά προβλήματα, αφού βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μη φυσιολογική αύξηση της καρδιάς. Συλλήβδην, υπάρχουν βαθμιαίες αλλαγές στην εμφάνιση, σχετιζόμενες με τα φυσικά χαρακτηριστικά. Συνοπτικά, αύξηση στήθους και αλλαγή φωνής στους άνδρες και ανάπτυξη τριχοφυΐας στις γυναίκες. Επιπροσθέτως, οι ψυχολογικές επιπτώσεις ποικίλουν, συνηθέστερες είναι, ο εκνευρισμός, η ανησυχία, η επιθετικότητα, η αϋπνία, ακόμα και η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά.

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Παρατηρώντας τη σημερινή λοιπόν κοινωνία, αναρωτιόμαστε κατά πόσο ασπαζόμαστε το πραγματικό νόημα της συγκεκριμένης φράσης. Άραγε, λαμβάνουμε υπόψη και ακολουθούμε τις θεωρίες των αρχαίων φιλοσόφων;

Είναι η άποψη του Αριστοτέλη αναφορικά με τη "μεσότητα" σήμερα παρούσα ή αποτελεί απλά ένα κεφάλαιο που διδαχτήκαμε κατά τη διάρκεια της σχολικής μας ζωής;

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Καλλιόπη Βούρου

kalliopi vourouΕξωτερική συνεργάτιδα - Αρθρογράφος του Psychology.gr
Απόφοιτη του τομέα Ψυχολογίας του τμήματος Φ.Π.Ψ.

Ασκούμενη στο κέντρο: Άερτον.