Λίγα πράγματα είναι τόσο απογοητευτικά όσο όταν χάνουμε άσκοπα χρόνο. Υπάρχει τρόπος να αναστρέψουμε τη χασούρα; Ο κανόνας του 80/20, η αλλιώς η «αρχή του Pareto» μπορεί να μας βοηθήσει. Ο κανόνας 80/20 δηλώνει ότι, σε γενικές γραμμές, το 80% των αποτελεσμάτων προέρχεται από το 20% των ενεργειών.
Ο φιλόσοφος και οικονομολόγος Vilfredo Federico Damaso Pareto, γεννημένος στην Ιταλία το 1848, εφάρμοσε αυτή την ιδέα. Η ιστορία πάει ως εξής: ο Pareto κοίταγε κάποια φυτά (μπιζέλια) μια μέρα και παρατήρησε ότι το 20% των φυτών στον κήπο παρήγαγε το 80% των υγειών μπιζελιών. Στη συνέχεια εξέτασε την Ιταλία και διαπίστωσε ότι το 20% του πληθυσμού κατοικούσε στο 80% της γης της χώρας, και το 80% στο υπόλοιπο 20%.
Αυτή η μαγική αναλογία συνέχισε να εμφανίζεται, και να πως γεννήθηκε η αρχή του Pareto.
Το βασικό μάθημα αυτής της αρχής (επίσης γνωστό ως "νόμος των ζωτικών λίγων") είναι ότι η ενέργεια που καταναλώνουμε για ένα αποτέλεσμα, δεν είναι ίση με την παραγωγή.
Πώς ο κανόνας 80/20 εκδηλώνεται στην καθημερινή μας ζωή εκτός από τον κήπο; Εδώ είναι μερικά παραδείγματα όπου τα ευρήματα του Pareto μπορεί να φανούν οικεία:
Στο 20% του σπιτιού σας ξοδεύετε το 80% του χρόνου σας.
Το 20% των πελατών δημιουργούν το 80% των εσόδων μιας επιχείρησης.
Το 20% των τεχνολογικών σφαλμάτων προκαλεί το 80% των λαθών.
Το 20% των εφαρμογών σας αρκεί για να ξοδέψετε το 80% της ώρας που ασχολείστε με το smartphone σας.
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Το 20% των ρούχων στη ντουλάπα σας φοριέται το 80% του χρόνου.
Το μυστικό για την χρήση της αρχής του Pareto προς όφελός σας έγκειται στο πόσο καλά μπορείτε να αναγνωρίσετε που βρίσκεται το 20% και που το 80% στα πράγματα που κάνετε.
Ομως ο κανόνας δεν είναι απόλυτος: για παράδειγμα, αν το 80% των συνεργατών σας δεν κάνει τίποτα όλη την ημέρα, αυτό σημαίνει ότι το 20% του προσωπικού του γραφείου σας κάνει το 100% της δουλειάς.
Το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι τα περισσότερα πράγματα στη ζωή δεν κατανέμονται εξίσου. Το 80/20 είναι απλώς μια γενική κατευθυντήρια γραμμή βασισμένη στην τυπική κατανομή.
Τώρα, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά παραδείγματα για να αποκρυπτογραφήσουμε καλύτερα πως λειτουργεί ο κανόνας: Εάν είστε διευθυντής μιας επιχείρησης και βλέπετε ότι το 20% των εργαζομένων σας συνεισφέρει το 80% των αποτελεσμάτων, κάντε κάτι για να ανταμείψετε αυτούς τους υπαλλήλους.
Εάν είστε πληροφορικάριος και βλέπετε ότι το 20% των σφαλμάτων στην εφαρμογή σας συμβάλλουν στο 80% της αστάθειας, δώστε προτεραιότητα στον καθορισμό αυτών των σφαλμάτων πρώτα. Αν είστε ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης και βλέπετε ότι το 20% των πελατών σας συνεισφέρουν το 80% των εσόδων, εστιάστε στην ικανοποίηση αυτών των πελατών.
Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Τα παραδείγματα συνεχίζονται επ άπειρον. Το σημείο εκκίνησης είναι ότι πρέπει να εστιάσετε την προσπάθειά σας στο 20 τοις εκατό που κάνει τη διαφορά, αντί για το 80 τοις εκατό που δεν προσθέτει πολλά. Αν θέλετε να ασχοληθείτε με το σύνολο, μπορείτε απλά να μεταβιβάσετε τα μη κρίσιμα πράγματα που αποτελούν το 80% του όγκου εργασίας σε κάποιον άλλον.
Δηλαδή:
Αντί να προσπαθήσετε να εξοπλίσετε το μινι μαρκετ σας με όλα τα πράγματα δώστε έμφαση σε εκείνα που θα αγοράσει το 80% των πελατων. Θα δείτε ότι είναι περίπου το 20% του συνόλου. Απο αυτά να έχετε επάρκεια, τα υπόλοιπα μπορούν να υπάρχουν σε μικρές ποσότητες.
Αντί να αγωνίζεστε 3 ώρες σε ένα ενιαίο σχέδιο, κάντε 6 σχεδιαγράμματα (30 λεπτά το καθένα) και επιλέξτε το αγαπημένο σας.
Αντί να ξοδέψετε 3 ώρες για να διαβάσετε 3 άρθρα σε βάθος, κοιτάξτε 5 λεπτά διαγώνια και δείτε 12 άρθρα (1 ώρα) και στη συνέχεια περάστε μία ώρα το καθένα από τα δύο καλύτερα (2 ώρες).
Αντί να προσπαθείτε να γοητεύσετε 10 ανθρώπους για να επιλέξετε ποιος/ποιά σας ταιριάζει καλύτερα, δώστε έμφαση στους δύο που θα σας φανούν διαισθητικά πιο κατάλληλοι. Και λοιπά.
Να θυμάστε: πάντα θα υπάρχει η πιθανότητα λάθους. Πάντα μπορεί το 80% που αφηνετε απέξω, να είναι κρίσιμο σε ορισμένες συγκυρίες.
Για παραδειγμα, μπορεί στο 20% του σπιτιού να ξοδεύετε το 80% του χρόνου σας, όμως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να γκρεμίσετε την αποθήκη η το δεύτερο μπάνιο, σωστά; Μπορείτε όμως να δώσετε προτεραιότητα οταν καθαρίζετε στα δωμάτια που χρησιμοποιείτε.
Αναλόγως, ακολουθώντας την αρχή του Pareto, κάποια στιγμή θα χάσετε κάτι. Προσέξτε όμως: η χασούρα, λέει ο ίδιος κανόνας, συνήθως θα αντιπροσωπεύει το 20%.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα curiosity.com
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Δημοσιογράφος. Εργάστηκε για 35 χρόνια στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Εθελοντική αρθρογραφία στο PSYCHOLOGY.GR. Είναι πατέρας δύο παιδιών και έχει αυτοβούλως εξερευνήσει αρκετά πεδία της ψυχολογικής επικράτειας. Η εξερεύνηση αυτή συνεχίζεται..