Τα επίπεδα τεστοστερόνης φαίνεται να συνδέονται σε σημαντικό βαθμό με το είδος των ερωτικών σχέσεων και τη σεξουαλική συμπεριφορά τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη μελέτη έως τώρα του τρόπου που η εν λόγω ορμόνη επηρεάζει διαφορετικά τα δύο φύλα. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ωθεί τους άνδρες σε πολλαπλές συντρόφους, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τις γυναίκες που έχουν πολλή τεστοστερόνη.
Οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών της Βρετανίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα σεξουαλικών ερευνών «The Journal of Sex Research», μέτρησαν την τεστοστερόνη σε δείγματα σάλιου από σχεδόν 4.000 άτομα 18 έως 74 ετών και των δύο φύλων, οι οποίοι στη συνέχεια κλήθηκαν να απαντήσουν σε αναλυτικό ερωτηματολόγιο σχετικά με την έκφραση της σεξουαλικότητάς τους.
Έως τώρα η τεστοστερόνη έχει θεωρηθεί πρωτίστως βιολογική κινητήρια δύναμη πίσω από τη σεξουαλική επιθυμία των ανδρών, ενώ ο αντίστοιχος ρόλος της στη γυναικεία σεξουαλικότητα δεν έχει κατανοηθεί καλά.
Η νέα μελέτη έρχεται να καλύψει κάπως αυτό το «έλλειμμα».
Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης ήταν πιθανότερο (σε σχέση με τις γυναίκες) να έχουν πάνω από μία σεξουαλική σύντροφο ταυτόχρονα κατά την τελευταία πενταετία, καθώς επίσης να έχουν συχνότερες ετεροφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές.
Από την άλλη, τα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν σημαντικά υψηλότερα στις γυναίκες που είχαν είτε σεξουαλικές σχέσεις με άλλη γυναίκα, είτε ανέφεραν συχνότερα «σόλο» σεξουαλική δραστηριότητα (αυτο-ικανοποίηση). Γενικότερα, βρέθηκε στενότερη σχέση στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες ανάμεσα στα υψηλά επίπεδα της ορμόνης και στην αυτο-ικανοποίηση, αντί της σεξουαλικής επαφής με σύντροφο.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr