Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν ακραίους τρόπους να διαχειριστεί κάποιος την διατροφική του συμπεριφορά. Η τήρηση μιας άκαμπτης και ακραίας δίαιτας, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας τροφής χωρίς έλεγχο, η πρόκληση εμετού μετά από την κατανάλωση τροφής ή η εμμονική τάση για μέτρηση θερμίδων, είναι μερικές από αυτές τις ακραίες συμπεριφορές.
Τι είναι οι διατροφικές διαταραχές
Βέβαια, οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι μόνο "συμπεριφορές". Αποτελούν ψυχολογικά σύνδρομα όπου το άτομο έχει διαστρεβλωμένες αντιλήψεις για τον εαυτό του και το σώμα του, καθώς και έντονα αρνητική αυτοεικόνα.
Σαν αποτέλεσμα, οι αρνητικές σκέψεις και τα δυσφορικά συναισθήματα που προέρχονται από αυτές, ενισχύουν τις ακραίες διατροφικές συμπεριφορές.
Το άτομο με διατροφική διαταραχή έχει μια έντονη τάση να χρησιμοποιήσει το φαγητό σαν μέσο διαχείρισης αρνητικών και επίπονων συναισθημάτων. Για παράδειγμα, το να απαγορεύσει στον εαυτό του/της να φάει ή να περιορίσει αυστηρά την διατροφή του/της είναι ένας τρόπος να νιώσει ότι έχει τον έλεγχο της ζωής του/της. Το να φάει υπερβολικά είναι ένας τρόπος να απαλύνει επίπονα συναισθήματα και να ανακουφιστεί από την δυσφορία, τον θυμό ή το αίσθημα της μοναξιάς. Το να προκαλέσει εμετό είναι ένας τρόπος να διαχειριστεί ενοχικά συναισθήματα και να καταπολεμήσει συναισθήματα αβοηθητότητας και ευαλωτότητας. Με τον καιρό το άτομο αποτυγχάνει να εκτιμήσει ρεαλιστικά την πραγματικότητα, εισέρχεται σε φαύλους κύκλους και ως συνέπεια, η ενασχόληση με το φαγητό, το βάρος και το σχήμα του σώματος καταλαμβάνουν την ζωή και την καθημερινότητα του και κυριαρχούν στην συναισθηματική του ζωή.
Για αυτό, όσο δύσκολο και αν σας είναι να το καταλάβετε, οι διατροφικές διαταραχές για τους πάσχοντες είναι ένας πολύ ισχυρός, και παράλληλα, διαστρεβλωμένος μηχανισμός που έχουν μάθει για να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους.
Έρευνα για τα πρώιμα συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών
Οι πρώτες προειδοποιητικές ενδείξεις ότι κάποιος μπορεί να έχει διαταραχή διατροφής, ταυτοποιήθηκαν από μια νέα βρετανική μελέτη μεγάλης κλίμακας.
Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «British Journal of Psychiatry» από το Βασιλικό Κολλέγιο Ψυχιάτρων της Βρετανίας, έδειξαν ότι τα άτομα που διαγνώστηκαν με διαταραχή διατροφής, είχαν υψηλότερα ποσοστά άλλων ασθενειών και συνταγογραφημένων φαρμάκων κατά τα έτη πριν από τη διάγνωσή τους. Τα ευρήματα μπορεί να δώσουν στους γιατρούς περισσότερες πιθανότητες να ανιχνεύσουν τις διατροφικές διαταραχές.
Αν και οι διατροφικές διαταραχές (νευρική ανορεξία, νευρική βουλιμία, αδηφαγική διαταραχή) αφορούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας (εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο πάσχουν) η νέα μελέτη είναι η πρώτη που ασχολήθηκε με τις πρώιμες ενδείξεις αυτών των διαταραχών, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση τους.
Τα ευρήματα της έρευνας
Η ερευνητική ομάδα, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Σουόνσι, εξέτασε ανώνυμα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας και εισαγωγές νοσοκομείων στην Ουαλία, όπου 15.558 άτομα διαγνώστηκαν με διαταραχές διατροφής μεταξύ 1990 και 2017.
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Βρέθηκε ότι στα δύο χρόνια πριν από τη διάγνωσή τους, αυτά τα άτομα είχαν υψηλότερα επίπεδα άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως διαταραχές προσωπικότητας ή αλκοόλ και κατάθλιψη, αυξημένα επίπεδα ατυχημάτων, τραυματισμών και αυτοτραυματισμού, υψηλότερο ποσοστό συνταγογράφησης για φάρμακα του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως αντιψυχωσικά και αντικαταθλιπτικά, υψηλότερο ποσοστό συνταγών για γαστρεντερικά φάρμακα (π.χ. για δυσκοιλιότητα και στομαχικές διαταραχές), καθώς και για διαιτητικά συμπληρώματα (π.χ. πολυβιταμίνες, σίδηρος).
Οι διατροφικές διαταραχές αφορούν περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άντρες, διαγιγνώσκονται κατά την εφηβεία και την πρώιμη ενήλικη ζωή και έχουν την υψηλότερη θνησιμότητα από όλες τις ψυχικές ασθένειες, τόσο από φυσικά αίτια όσο και από αυτοκτονία.
Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν την επικεφαλής της έρευνας δρα Τζακίντα Ταν, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Σουόνσι, εκπρόσωπο της Σχολής Διαταραχών Διατροφής της Ουαλίας στο Βασιλικό Κολλέγιο Ψυχιάτρων και σύμβουλο παιδιών και εφήβων, στο συμπέρασμα ότι η πρώιμη παρέμβαση στις διατροφικές διαταραχές έχει μεγάλη αξία, ενώ οι καθυστερήσεις έχουν χειρότερη πρόγνωση και αποτελέσματα, αλλά και μεγάλη ταλαιπωρία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ | Επιστημονική δημοσίευση: The British Journal of Psychiatry.
Η εισαγωγή αποτελεί απόσπασμα από το άρθρο Πρώιμα σημάδια διαταραχών διατροφής και πώς μπορείτε να βοηθήσετε του επιστημονικού συνεργάτη της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr, Επταήμερου Μιχάλη.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr