Ακρόαση άρθρου......

Εγκαινιάστηκε ο Ξενώνας Διαμονής για τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι. Τα εγκαίνια έγιναν από την Υφυπουργό Υγείας κ. Ζωή Ράπτη και τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφία Νικολάου, παρουσία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ κ. Χρήστου Λιάπη.

Ξενώνας Διαμονής για τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Με τη δημιουργία του Ξενώνα υλοποιήθηκε μία από τις πρώτες δεσμεύσεις του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ.

Χάρη στον Ξενώνα, τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, μετά την ημερήσια συμμετοχή τους στο πρόγραμμα της Θεραπευτικής Κοινότητας, δεν θα επιστρέφουν στους θαλάμους της φυλακής με τους υπόλοιπους κρατούμενους, αλλά θα συμβιώνουν, παραμένοντας σε ένα περιβάλλον που προωθεί τις ίδιες αξίες με τη Θεραπευτική Κοινότητα.

Ο Ξενώνας έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας έως 20 ατόμων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες υποδομές φιλοξενίας: κλίνες, τουαλέτες, μπάνια και κουζίνα για την προετοιμασία φαγητού.

«Εγκαινιάσαμε σήμερα, τις νέες υποδομές για τα μέλη που έχουν ενταχθεί στην Θεραπευτική Κοινότητα του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού 1. Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, δείχνουμε έμπρακτα την ουσιαστική μας στήριξη στην απεξάρτηση, εντός και εκτός του σωφρονιστικού συστήματος», τόνισε σε δηλώσεις της η κυρία Ράπτη.

«Με το νέο αυτό ξενώνα που δημιουργήσαμε, υποστηρίζουμε το όραμα της ισότιμης επανένταξης των ατόμων, που ως κρατούμενοι χρήστες ουσιών μπορούν μέσα στον χώρο της φυλακής να ξεκινήσουν την θεραπεία απεξάρτησης στο ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ. Στη συνέχεια, μετά την αποφυλάκισή τους θα μπορούν να ενταχθούν στο Κέντρο Υποδοχής του συγκεκριμένου θεραπευτικού προγράμματος», συμπλήρωσε η υφυπουργός Υγείας.

«Η συνολική μάχη που δίνουμε καθημερινά ενάντια στην COVID-19, δεν μας κάνει να βάζουμε σε δεύτερη μοίρα τις ευρύτερες ανάγκες ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι κρατούμενοι, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ουσιοεξάρτησης. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ώστε να αναπτυχθούν δράσεις συμβουλευτικής από το ΚΕΘΕΑ και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας», υπογράμμισε ακόμη.

«Το ΚΕΘΕΑ, όχι μόνον δεν κλείνει, αλλά αναπτύσσει ένα ακόμη μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών προσηλωμένο σταθερά στην υποστήριξη της κοινωνίας. Στην προσπάθεια αυτή θα είμαστε όλοι μαζί και δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Εύχομαι καλή δύναμη στα μέλη, τους θεραπευτές και το υπόλοιπο προσωπικό της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, διαβεβαιώνοντάς τους για την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Υγείας στο δύσκολο αγώνα που επιτελούν», κατέληξε η κυρία Ράπτη.

Λίγα λόγια για το KΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Τo KΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ είναι ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που λειτουργεί από το 2000 στο κρίσιμο πεδίο του συστήματος απονομής της ποινικής δικαιοσύνης και παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης σε κρατούμενους και αποφυλακισμένους.

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Διαθέτει μονάδες στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι, στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, στο Νοσοκομείο Κρατουμένων «Άγιος Παύλος», στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών και στο Συμβουλευτικό Σταθμό Λειβαδιάς.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τρεις Θεραπευτικές Κοινότητες για κρατούμενους (Κορυδαλλού Ι & ΙΙ, Ελεώνας Θηβών). Η συνέχεια της θεραπείας μετά την αποφυλάκιση εξασφαλίζεται στο Κέντρο Υποδοχής Αποφυλακισμένων του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στην Αθήνα, με τελικό στόχο την οριστική αποχή από τη χρήση ουσιών και την παραβατικότητα. Παράλληλα λειτουργεί Μονάδα Οικογένειας καθώς και Μονάδα Εκπαίδευσης που παρέχει εκπαιδευτική συμβουλευτική και επαγγελματική κατάρτιση.

Από το 2008 έως και τον Μάιο του 2021 από το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού I υποστηρίχτηκαν συνολικά 5.444 άτομα στις Ομάδες Συμβουλευτικής, ενώ στη θεραπευτική του κοινότητα συμμετείχαν 638 άτομα. Τον τελευταίο μήνα, συμμετείχαν στις Ομάδες Συμβουλευτικής συνολικά 265 άτομα και στη Θεραπευτική Κοινότητα συνολικά 23 άτομα.

Πηγές: ΚΕΘΕΑ | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr